Društvo

Nakon tragedije u školi na Vračaru više prosvetnih sindikata za sutra najavilo obustavu rada

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/05/2023

-

10:24

Nakon tragedije u školi na Vračaru više prosvetnih sindikata za sutra najavilo obustavu rada
Nakon tragedije u školi na Vračaru više prosvetnih sindikata za sutra najavilo obustavu rada - Copyright Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

veličina teksta

Aa Aa

Više prosvetnih sindikata najavili su za sutra obustaviti nastavu u školama zbog dešavanja u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar na Vračaru, kada je učenik sedmog razreda K.K. pucao u vršnjake i ubio osam učenika i radnika obezbeđenja, a ranio sedam osoba. 

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) saopštila je da će zaposleni u školama, koji su članovi tog sindikata, obustaviti rad u petak, 5. maja 2023. godine. Zaposleni će tog dana biti u školama, ali neće izvoditi nastavu.

"Prosveta je zanemela", navodi se u saopštenju.

Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" takođe je doneo odluku o potpunoj obustavi rada u petak 5. maja. Zaposleni će tog dana biti u školama, ali neće biti nastave.

"Pozivamo sve zaposlene da u školama u petak, 5. maja, potpunom obustavom rada podele tugu i bol sa porodicama nastradalih u tragičnom događaju i ujedno svi zajedno ukažemo na nezavidan položaj prosvete u Srbiji", navedeno je u saopštenju koje je potpisao predsednik tog sindikata Srđan Slović.

Obustavu nastave u petak najavio je i Sindikat obrazovanja Požarevac. Oni su naveli da će zaposleni biti na svom radnom mestu, ali da neće držati nastavu.

Istog dana u 13 sati najavili su okupljanje u gradskom parku kako bi odali poštu žrtvama paljenjem sveća i polaganjem cveća.

"Skup će proći u tišini, bez govora i transparenata", navodi se u saopštenju.

Obustave nastave danas

Glavni odbor Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) doneo je odluku da danas obustavi rad u svim školama.

Euronews/Petar Alimpjević

 

"Odluka je doneta na osnovu Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, jer zaposlenima u prosveti preti neposredna opasnost po život i zdravlje", navodi se u saopštenju objavljenom na fejsbuk stranici tog sindikata.

Oni zahtevaju i hitnu smenu ministra prosvete Branka Ružića.

"Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) je više puta zahtevao od Ministarstva prosvete da umesto šminkanja postojećih propisa preduzme opsežne mere kako bi se podigla bezbednost u školama, što su ministar i ministarstvo ignorisali", navodi se u saopštenju.

Navode da se u prosveti se godinama štedi na kvalitetu: mnoge škole rade bez psihologa, pedagoga i drugog stručnog osoblja.

Forum beogradskih gimnazija saopštio je da će se pridružiti danas svojim učenicima i u 14 sati odati počast žrtvama tragedije u Osnonovnoj školi Vladislav Ribnikar.

"Svi zaposleni, članovi Foruma beogradskih gimnazija, okupiće se danas u 14 časova ispred Osnovne škole Vladislav Ribnikar kako bi zapalili sveće i ostavili cveće u znak pomena na stradale učenike i zaposlenog radnika u ovoj beogradskoj školi", navodi se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija