Društvo

Da li će i u Srbiji samo vakcinisani moći u kafiće i restorane? Šekler podržava tu meru, a ugostitelji "bi od dva zla birali manje"

Komentari

Autor: Tara Tomović

14/07/2021

-

06:56

Da li će i u Srbiji samo vakcinisani moći u kafiće i restorane? Šekler podržava tu meru, a ugostitelji "bi od dva zla birali manje"
Ugostiteljski objekti u Beogradu - Copyright Pixabay; Tanjug/Dragan Kujundžić; E-Stock/Časlav Vukojčić; Dušan Milenković; Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U trentuku kada stope vakcinacije u većini zemlja stagniraju, a delta soj se uveliko nalazi na evropskom tlu, mnoge zemlje su počele da vraćaju mere u strahu da bi nova varijanta korone, kao što je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti predvideo, do kraja avgusta mogla postati dominantna u Evropi.

Izrael, Francuska i Grčka su države koje su uvele kao obaveznu, meru da samo vakcinsiani mogu da borave u zatvorenim prostorima ugostiteljskih objekata, a isto su učinili i gradovi poput Beča i Moskve. Srbija je pak, ovakvu meru prvi put testirala na Arsenal, a potom i Egzit festivalu, pa su tako svi koji su vakcinisani mogli slobodno da uđu dok su oni nevakcinisani morali da se testiraju.

Pošto su ugostiteljski objekti, tradicionalno izuzetno posećeni u Srbiji i smatraju se svojevrsnom institucijom i centrom socijalnog života, tako se, neminovno nameće i sledeće pitanje: da li će s dolaskom jeseni ovakva mera biti neophodna i u Srbiji?

Potvrda o vakcinaciji za Egzit, ali ne i za splavove

Virusolog Milenko Šekler u razgovoru za Euronews Srbija kaže da on mesecima apeluje da se ovakva mera donese i kod nas, ali ne samo za ugostiteljske objekte već za sva mesta javnog zatvorenog prostora.

"Stalno sam pominjao Beč kao grad koji je među prvima uveo to pravilo. Posebno sam insistirao na tome dok su bile pripreme za Egzit. Jer, kakva je logika da Egzit ima ta pravila, ali ne i splavovi, barovi, kafići... Ako se organizator festivala obavezao na tako nešto, zašto ne bi i vlasnici ugostiteljskih objekata", kaže Šekler.

Prinstcreen YouTube/Televizija Forum; pixabay.com

 

Dok nevakcinisani tvrde da su na ovaj način diskriminisani, Šekler smatra da u pandemiji koronavirusa (ili bilo koje druge bolesti), a posebno u vreme kada je vakcina dostupna, nema mesta pričama o diskriminaciji.

"To bih uveo kao pravilo, ne samo za ugostiteljske objekte, već i za frizerske salone, prodavnice, posete državnim upravama, dakle sve javne prostore. Svakome je jeftinije da se vakciniše nego da svako malo radi PCR test", ističe i dodaje da tek u tom slučaju možemo odahnuti od sledećeg talasa korone.

Miša Relić iz Udruženja noćnih barova i klubova kaže da razume stav dr Šeklera, kao i da je neminovno da će Krizni štab od jeseni morati da preduzme nešto. Tako i on sam, kao vlasnik restorana i noćnog kluba, priznaje da bi "od dva zla, izabrao manje".

"Zavisi iz kog ugla se gleda. Ako se gleda iz ugla mene kao ugostitelja kojem će biti potpuno ukinuto pravo na rad u slučaju izbijanja nove pandemije na jesen, onda ću ja prihvatiti svaku vrstu modela koju država dozvoli, a meni omogući dalje poslovanje. A ako se gleda iz drugog ugla, gde će mi poslovanje opasti za 270 odsto, onda ću svakako biti nezadovoljan. Svakako bi bilo najgore da nas ponovo zatvore u potpunosti", kaže on u razgovoru za Euronews Srbija dodajući da ne može sve da se gleda na jedan način.

"Razumem virusologe i epidemiologe, ali u ovoj branši radi više od 50.000 ljudi koji od nečeg moraju da žive", naveo je on.

Ugostiteljski objekti kao klasteri

Francuska i Grčka su juče istupile sa novim merama tako što su uvele obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika, ali i da zatvorene ugostiteljske objekte mogu posećivati samo vakcinisani. Takođe, Malta od srede neće primati nevakcinisane putnike već samo one koji su primili neko od cepiva koje priznaje Evropska agencija za lekove i britanski NHS.

Izrael je pak, bio prva država koja je još 3. marta otvorila restorane, barove i kafiće, ali samo za one sa "zelenom propusnicom", tačnije sa potvrdom o vakcinaciji. Takozvana zelena propusnica je zapravo potvrda koja pokazuje da je pojedinac primio obe doze ili se oporavio od kovida, a sa potvrdom može ići ne samo u ugostiteljske, već i sportske objekte - u teretanu, na bazen...

Od ponedeljka 28. juna, i restorani u Moskvi će primati samo one koji pokažu zvaničan QR kod koji dokazuje da su vakcinisani ili su se oporavili od kovida u proteklih šest meseci ili negativan rezultat PCR testa (ne stariji od 72 sata). Potvrde o vakcinaciji na papiru i rezultati ispitivanja se neće prihvatati.

Suspenzije za one koji se ne vakcinišu

Emanuel Makron je u ponedeljak naglasio da je cilj da se maksimizuje vakcinacija u Francuskoj kako bi se izbeglo još jedno kompletno zaključavanje zemlje, odnosno "lokdaun".

Predsednik Francuske je najavio da će zdravstvena propusnica, koja se daje onima koji su potpuno vakcinisani, sada biti potrebna i onima koji odlaze u restorane, kafiće, te šoping centre. Ta propusnica će biti potrebna već krajem ovog meseca za odlazak na kulturna dešavanja kojima prisustvuje više od 50 osoba.

Tanjug/Pascal Rossignol/Pool via AP

 

Među merama koje je još pomenuo jeste obavezna vakcinacija za sve radnike u zdravstvenim ustanovama i domovima za stare, te onih koji brinu o starima kod kuće. Dodao je da će se oni koji to ne učine do 15. septembra suočiti sa potencijalnim sankcijama ili kaznama.

Kao u Francuskoj, i osoblje u grčkim staračkim domovima biće suspendovano do 16. avgusta ako ne zakaže termin za vakcinaciju, dok će isto važiti za zaspolene u državnim i privatnim bolnicama od septembra.

Osim toga, od petka, pa do kraja avgusta, svi zatvoreni komercijalni prostori, uključujući barove, bioskope i pozorišta u Grčkoj, biće dostupni samo vakcinisanima.

Komentari (0)

Srbija