Društvo

SRBIJA TUGUJE Dvoje povređenih posle pucnjava i dalje kritično, nova hapšenja zbog pretnji i ilegalnog oružja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/05/2023

-

08:25

SRBIJA TUGUJE Dvoje povređenih posle pucnjava i dalje kritično, nova hapšenja zbog pretnji i ilegalnog oružja
SRBIJA TUGUJE Dvoje povređenih posle pucnjava i dalje kritično, nova hapšenja zbog pretnji i ilegalnog oružja - Copyright Tanjug/Igor Stanić, Vladimir Šporčić, Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Srbija žali za žrtvama dve masovne pucnjave koje su se odigrale u razmaku od nepunih 48 sati. Prvo je trinaestogodišnjak u prošlu sredu u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru iz vatrenog oružja ubio osmoro učenika i radnika obezbeđenja. Nova tragedija dogodila se u noći između četvrtka i petka u okolini Mladenovca kada je dvadesetogodišnji mladić idući kroz nekoliko sela iz automatske puške ubio osam osoba, a ranio 14. Trinaestogodišnji napadač u OŠ "Vladislav Ribnikar" nalazi se u Klinici za neuropsihijatriju, dok je napadač iz Mladenovca saslušan i određen mu je pritvor. MUP je saopštio da je nakon poziva za predaju nelegalnog oružja u prva dva dana predato više neko u poslednje tri kampanje zajedno.  

Ključni događaji

  • Predviđeno da se učenici OŠ "Vladislav Ribnikar" danas vrate u školu, ali neće biti nastave 
  • Uhapšen otac napadača iz Mladenovca
  • MUP saopštio da o bezbednosti u školama brine 3.448 policajaca 
  • Tokom prva dva dana predato više nelegalnog oružja nego u prethodne tri kampanje 

19.40 Hapšenje zbog ilegalnog oružja i u Novom Sadu

U Novom Sadu je uhapšen S.M. (1968) iz okoline Bača, zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivična dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i nasilje u porodici, saopšteno je iz MUP-a.

Policija je pretresom stana i drugih prostorija koje osumnjičeni koristi pronašla automatsku pušku sa osam okvira, četiri noža, dve optike za pušku, jednu palicu i 620 komada  municije. On se takođe tereti da je pretio smrću svojoj supruzi.

S.M. je određeno zadržavanje do 48 sati i biće priveden, uz krivičnu prijavu višem javnom tužiocu u Novom Sadu, dodaje se u saopštenju.

MUP Srbije

 

18.45 Uhapšen osamnaestogodišnjak zbog pretnji da će doći u školi s oružjem

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Somboru uhapsili su osamnaestogodišnjaka iz Sombora zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela ugrožavanje sigurnosti i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, saopšteno je iz MUP-a

Sumnja se da je on na jednoj društvenoj mreži pretio da će doći u školu sa automatom, što je i usmeno ponovio. Policija je, na osnovu naredbe Osnovnog suda u Somboru, izvršila pretres stana u kojem živi osumnjičeni i pronašla osam metaka.

16.23 Hapšenje u Vrnjačkoj Banji: Osumnjičen da je pretio drugovima iz odeljenja na društvenoj mreži

Pripadnici MUP-a u Vrnjačkoj Banji, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili su petnaestogodišnjeg učenika jedne srednje škole, zbog sumnje da je izvršio krivično delo ugrožavanje sigurnosti.

On se sumnjiči da je juče u objavi na jednoj društvenoj mreži pretio drugovima iz svog odeljenja.

Osumnjičeni je, uz krivičnu prijavu, priveden sudiji za maloletnike Višeg suda u Kraljevu koji mu je nakon saslušanja odredio pritvor do 30 dana, navedeno je u saopštenju Policijske uprave u Kraljevu.

Tanjug/AP/Matt Rourke

 

16.01 Grujičić: Dvoje povređenih kritično, dok se ostali oporavljaju

Dvoje povređenih u tragedijama koje su se dogodile u Beogradu i okolini Mladenovca i dalje su u teškom stanju dok se ostali oporavljaju, izjavila je danas ministarka zdravlja Danica Grujičić.

"Neki su pušteni kući iz incidenta koji se dogodio u okolini Mladenovca i Smedereva. Jedan momak je već pušten iz Smedereva, drugi je na fizikalnoj terapiji trenutno, njega pripremaju za otpust", rekla je Grujičić novinarima, posle promocije novog udžbenika Katedre hirurgije sa anesteziologijom Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Ona je dodala da je momak koji je bio u Kliničko-bolničkom centru "Dragiša Mišović", a sada nalazi u Urgentnom centru, i dalje  kritično, a da je devojka koja je imala velike povrede danas bolje.

"Svi pokazuju znake znake oporavka, sem devojčice koja je u Tiršovoj i momka koji ima oštećenje bubrega i koji je prešao iz 'Dragiše Mišovića' u Urgentni centar", rekla je Grujičić.

15.00 Sedam zahteva roditelja iz "Ribnikara": Deca u strahu, traže objašnjenje šta će biti sa dečakom koji je pucao 

Predsednik Saveta roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar" Igor Đorđević kaže da su do kasno sinoć imali sastanak i da su roditelji formulisali sedam zahteva koje traže da se ispune. 

On je za Euronews Srbija rekao da su roditelji 7/2 odeljenja, gde se dogodila tragedija na času istorije, formulisali zahteve koje je podržao Savet roditelja, a i uprava škole većinu.  

1. Traži se rekonstrukcija događaja, objašnjenje kako se dogodilo, kako teče istraga i u kojoj je fazi.

2. Da se roditeljima stručno objasni šta će biti sa dečakom i u kom statusu su njegovi roditelji. Kod dece postoji strah da će biti na slobodi.

3. Tim eksternih psihologa i psihijatara koji će raditi sa decom 7/2 bez učešća pedagoga i psihologa škole. 

4. Ako se odluči da se školska godina nastavi za decu 7/2 odeljenja mora se naći način da oni ne ulaze na veliki ulaz i da nastavu prate  u nekoj od učionica na malom ulazu.

5. Da se škola kompletno renovira do 1. septembra 2023. godine. 

6. Pružamo svu podršku nastavničkom kadru

7. Tražimo da se utvrdi odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima dece iz 7//2 odeljenja koji je obišao ceo svet, kao i slike roditelja i dece i da isti za takav postupak budu sankcionisani  u skladu sa zakonom.  

Euronews

13.37 Todorović: Kratki rokovi razlog vraćanja legalnog oružja

Marko Todorović iz Nacionalne asocijacije za oružje Srbije rekao je danas da su vlasnici legalnog oružja pogođeni novim merama zbog jako kratkog roka da se ispune očekivane mere, a to je bezbedno skladištenje oružja.

Napominje da trenutni zakon određuje da oružje treba da bude rasklopljeno i bezbedno smešteno, odvojeno od municije, ali je rok za preregistraciju i ispunjenje svih zakonskih uslova mart 2024. godine, što je građanima ostavilo duže vreme da te uslove ispune.

13. 21 Filipović: Prvi dan u školi organizovan prema potrebama dece i roditelja

Načelnik Školske uprave Beograd Dragan Filipović izjavio je danas da je prvi dan u OŠ "Vladislav Ribnikar" posle tragedije, organizovan tako da su se pratile potrebe svih - i dece i roditelja, prateći savete struke, razmišljanja i višegodišnje iskustvo iz Ministrastva prosvete i kabineta i učionica.

Filipović je za Tanjug rekao da je još u petak usvojen akcioni plan, koji je predočen roditeljima. 

"Do sada su održana dva saveta roditelja, jedan u nedelju, a sinoć smo imali još jedan savet roditelja. Detaljno ih obaveštavamo o svemu, možda malo kasnimo sa uputstvima jer čekamo da dobijemo mišljenja svih njih, pa onda da im pošaljemo konačno uputstvo kako će se realizovati povratak u školu. Ne mogu da kažem nastave, jer danas i narednih dana neće biti nastave u onom klasičnom obliku sa trajanjem časova od 45 minuta", rekao je Filipović. 

Tanjug AP/Darko Vojinović

 

On je objasnio da će sa decom raditi učitelji i nastavnici po senzibilitetu, posmatrajući svoje učenike i njihove potrebe i da je danas, svakom ko je došao sa svojom decom u prvoj ili drugoj smeni, pojašnjeno kakve će biti aktivnosti.

11.16 U kući oca Uroša Blažića nađeno oružje

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Smederevu, dana 9.5.2023. godine, uhapšen je i zadržan do 48 časova R.B. (54) iz Mladenovca, otac okrivljenog U.B. protiv koga se vodi postupak zbog krivičnih dela Teško ubistvo iz čl. 114 st. 1 tač. 2 i 11 KZ, Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija iz čl. 348 st. 4 u vezi st. 3,2 i 1 KZ, Otmica iz čl. 134 st. 2 KZ i Neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila iz čl. 213 KZ.

R.B. je uhapšen nakon zajedničkog rada Višeg javnog tužilašva u Smederevu, Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave kriminalističke policije MUP-a RS, u cilju utvrđivanja činjenica koje se odnose na poreklo oružja kojim je njegov sin, okrivljeni U.B. izvršio krivična dela koja mu se stavljaju na teret.

Prilikom pretresa objekata koje koristi osumnjičeni R.B. nađeno je nekoliko stotina metaka različitog kalibra, barutno punjenje za municiju, po jedan pištolj i revolver nalik na vatreno oružje, jedna ručno pravljena naprava sa mogućnošću okidanja, kao i nekoliko optičkih nišana i drugih različitih delova za vatreno oružje.

Osumnjičenom se stavlja na teret krivično delo Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija iz čl. 348 st. 3 u vezi st. 2 i 1 KZ.

10.57 Odložena komemoracija

Osnovna škola "Vladislav Ribnikar" saopštila je da se odlaže komemoracija tragično nastradalima u školi, koja je bila planirana danas u 18 časova u Skupštini grada, kao i da će datum njenog održavanja biti naknadno saopšten.

"Poštujući želju roditelja tragično nastradale dece škola obaveštava javnost da se najavljena komemoracija odlaže, a o vremenu i mestu održavanja javnost će biti obaveštena", objavila je škola.

10.30 Vulić Bojović: Rano za povratak u školu

Psihološkinja Radmila Vulić Bojović kaže da povratak učenika u OŠ Vladislav Ribnikar ne treba da se odvija na nivou predavanja i saopštavanja. Ona je dodala da se deca rano vraćaju u školu.

Euronews

"Moj stav jeste da je to prilično rano, možda malo ishitreno. Mislim da je trebalo ostaviti još malo vremena. Sigurna sam da eksperti imaju različite stavove, ali je ovo prekratak period. Dobro je da se ne planira nastava. Nastava u ovom trenutku nije realna i takve stvari ne bi trebalo raditi. Gradivo će sačekati i sve može da se nadoknadi. Ono što ne može da se nadoknadi su izgubljeni životi ", rekla je Vulić Bojović. 

Dodala je da sa decom treba razgovarati tako što se deca slušaju, da saznamo šta ga brine, čemu se raduje.

10.25 Direktor smederevske bolnice: Dvoje povređenih u Malom Orašju dobro, uskoro bi mogli na kućno lečenje

Dr Nenad Đorđević, v. d. direktora smederevske Opšte bolnice “Sveti Luka“ kaže za RTS da su dva pacijenta povređena u masovnoj pucnjavi u Malom Orašju u dobrom stanju. Navodi da bi uskoro mogli da budu pušteni na kućno lečenje.

"Bez postoperativnih komplikacija. Hirurški operisan pacijent je zaista dobro i on će verovatno danas, posle još nekih pretraga biti pušten na kućno lečenje. Očekujemo da neće biti nikavih problema", rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, drugi pacijent koji leži na ortopedskom odeljenju ima malo kompleksniju povredu.

"I za njega planiramo da u petak ili subotu bude pušten na kućno lečenje", rekao je Đorđević.

Navodi da su otvorene dve telefonske linije nakon tradegije u okolini Mladenovca i Smedereva.

"To su linije na koje se javljaju neuropsihijatar ili psiholog naše bolnice. Građani koriste te telefone, imali smo nekoliko poziva poslednjih dana, više kao podrška u ličnom kontaktu. Imali smo četvoro ili petoro građana koji su tražili neki vid pomoći i psihološke podrške", rekao je Đorđević.

09.51 Uhapšen otac napadača iz Mladenovca 

R.B, otac napadača iz Mladenovca Uroš Blažić uhapšen je danas, potvrđeno je za Euronews Srbija iz MUP-a. Njemu je određeno zadržavanje do 48 sati.

08.25 Đorđević: Sva deca koja žele, mogu i osećaju potrebu mogu da dođu

Predsednik Saveta roditelja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" rekao je da će danas rad škole biti organizovan, ali da neće biti nastave. Kako je rekao, oni koji žele, mogu i osećaju potrebu mogu da dođu i to u četiri grupe.

"Prva u 8 sati, mlađi razredi, oni su pozvani da dođu zajedno sa sojim roditeljima, ne više od sat i po da provedu. Učiteljice će same sa decom proceniti da li će ući u učionice ili će ostati u dvorištu. Sledeće grupe dolaze u 10,12 i 14 sati. Posle toga su planirani roditeljski sastanci", rekao je on za Euronews Srbija.

Kako je dodao, nastave neće biti, dokle god deca imaju potrebe da pričaju o događaju. Kada je reč o Savetu roditelja, naveo je da su o nekim stvarima stavovi roditelja bili jedinstveni, o nekima ne i izneo niz zahteva koji se tiču odeljenja 7/2 u kome se desio zločin. Opširnije u posebnom tekstu.

Euronews

09.45 Pomoćnik ministra prosvete: Fokus nije na nastavi, već na pitanjima dece

Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić izjavio je danas da je mišljenje stručnjaka da učenici OŠ "Vladislav Ribnikar" što pre treba da se vrate školskim aktivnostima i u sredinu koju poznaju, ali da fokus nije na nastavi i na kontrolnim i pismenim zadacima, već na pitanjima koja deca imaju. On kaže za RTS da će nastava početi u trenutku kada procene stručni ljudi i kada deca iskažu potrebu.

Pašić ističe da je nakon tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" Ministarstvo prosvete organizovalo nizsastanaka i formiralo tim koji čine različiti stručnjaci.

"Taj tim je održao nekoliko sastanaka, a formiran je i tim za krizne intervencije u školi, koji je imao zadatak da zajedno sa drugim timom koordinira sve aktivnosti u školi. U petak je održan sastanak i odmah u petak je pružena podrška zaposlenima. Tu su bili psihijatri, psihoterapetu i psiholozi", ističe Pašić.

07.30 MUP: Za dva dana predato više oružja nego u tri prethodne kampanje 

Nakon poziva Ministarstva unutrašnjih poslova za predaju nelegalnog oružja, municije i eksplozivnih naprava, predato je 3.000 komada oružja, 125.000 komada municije i 150 minsko-eksplozivnih naprava. 

"U prva dva dana ove kampanje predato je više oružja nego u tri poslednje kampanje zajedno. Pozivamo i one građane koji nisu predali neregistrovano oružje da to učine!", navedeno je u objavi MUP- 

07.00 Komemoracija nastradalima u školi 

Komemoracija tragično nastradalima u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" biće održana u sredu, 10. maja 2023. godine u 18 časova, u Skupštini grada, saopštilo je Ministarstvo prosvete.  

Kako je navedeno, zbog intimnosti skupa i malog broja mesta, komemoraciji će prisustvovati porodice stradalih, zaposleni u školi, učenici i njihovi roditelji. 

Tanjug/Tara Radovanović

 

06.30 Danas predviđen povratak učenika u OŠ "Vladislav Ribnikar", različita mišljenja roditelja 

Za danas je predviđen povratak u školu učenika OŠ “Vladislav Ribnikar”. Roditeljima je poslato obaveštenje da će škola otvoriti 10.05.2023. godine vrata za učenike koji u ovom trenutku imaju želju i potrebu da se vrate i da budu sa vršnjacima i nastavnicima.  

"Svesni smo da su reakcije dece na ovu mogućnost različite, od onih koji pokazuju da imaju želju da dođu u školu, do onih koji to odbijaju. Pozivamo vas da u školu dođete zajedno sa svojom decom, ukoliko procenjujete da za tim postoji potreba i da zajedno sa nama boravite ovog prvog dana u školi", navedeno je u obaveštenju. 

Istaknuto je i da će učenici jedne smene doći u 12 časova a druge u 14 i da će u školi boraviti do 90 minuta, a dan će provesti sa odeljenskim starešinama.  

Pre nekoliko dana je Ministarstvo prosvete saopštio da će se đaci vratiti u školu “Vladislav Ribnikar” po ciklusima, počevši od srede 10. maja. Tada je navedeno da će za učenike od prvog do četvrtog razreda biće organizovan prihvat, odnosno produženi boravak od ponedeljka 8. maja i svakog narednog dana. 

06.00 MUP: O bezbednosti u školama brine 3.448 policajaca 

U svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji pojačano je prisustvo policije, a tokom trajanja nastave obezbeđeno je stalno prisustvo školskog policajca, objavilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.  

O bezbednosti u 1.844 škole u Srbiji brine 3.448 policijskih službenika, od kojih je 3.157 policajaca opšte nadležnosti, 226 saobraćajnih policajaca i pripadnika drugih organizacionih jedinica MUP-a, navodi se u objavi MUP-a na Instagramu i Fejsbuku. 

Komentari (0)

Srbija