Društvo

Sedam zahteva roditelja iz "Ribnikara": Deca u strahu, traže objašnjenje šta će biti sa dečakom koji je pucao

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/05/2023

-

09:03

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nedelju dana nakon masovne pucnjave u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, gde je ubijeno osam učenika i čuvar škole, a ranjeno sedam osoba, đaci se danas vraćaju u tu školu. Predsednik Saveta roditelja Igor Đorđević kaže da su do kasno sinoć imali sastanak i da su roditelji formulisali sedam zahteva koje traže da se ispune. 

On je za Euronews Srbija rekao da su roditelji 7/2 odeljenja, gde se dogodila tragedija na času istorije, formulisali zahteve koje je podržao Savet roditelja, a i uprava škole većinu. 

Zahtevi roditelja

1. Traži se rekonstrukcija događaja, objašnjenje kako se dogodilo, kako teče istraga i u kojoj je fazi.

2. Da se roditeljima stručno objasni šta će biti sa dečakom i u kom statusu su njegovi roditelji. Kod dece postoji strah da će biti na slobodi.

3. Tim eksternih psihologa i psihijatara koji će raditi sa decom 7/2 bez učešća pedagoga i psihologa škole.

Tanjug/Tara Radovanović

 

4. Ako se odluči da se školska godina nastavi za decu 7/2 odeljenja mora se naći način da oni ne ulaze na veliki ulaz i da nastavu prate  u nekoj od učionica na malom ulazu.

5. Da se škola kompletno renovira do 1. septembra 2023. godine.

6. Pružamo svu podršku nastavničkom kadru

7. Tražimo da se utvrdi odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima dece iz 7//2 odeljenja koji je obišao ceo svet, kao i slike roditelja i dece i da isti za takav postupak budu sankcionisani  u skladu sa zakonom.  

Danas u školi bez nastave

Đaci u "Ribnikaru" danas se vraćaju u školske klupe, ali neće biti nastave. Videće se sa učiteljima i razrednim starešinama. Za sutra je planirano da imaju časove i da se vide sa predmetnim nastavnicima, ali Đorđević kaže da to ne znači da će biti nastave.

"Nastave neće biti. Deca će se videti i sa drugim nastavnicima, ali neće biti nastave sve dok imaju potrebu da pričaju o događaju. Onog trenutka kada se proceni da nastava krene, nastava će krenuti. To će se procenjivati svaki dan", naveo je on.

Roditeljima je poslato obaveštenje da će škola otvoriti 10.05.2023. godine vrata za učenike koji u ovom trenutku imaju želju i potrebu da se vrate i da budu sa vršnjacima i nastavnicima.  

"Svesni smo da su reakcije dece na ovu mogućnost različite, od onih koji pokazuju da imaju želju da dođu u školu, do onih koji to odbijaju. Pozivamo vas da u školu dođete zajedno sa svojom decom, ukoliko procenjujete da za tim postoji potreba i da zajedno sa nama boravite ovog prvog dana u školi", navedeno je u obaveštenju. 

Istaknuto je i da će učenici jedne smene doći u 12 časova a druge u 14 i da će u školi boraviti do 90 minuta, a dan će provesti sa odeljenskim starešinama.  

Pre nekoliko dana je Ministarstvo prosvete saopštio da će se đaci vratiti u školu "Vladislav Ribnikar" po ciklusima, počevši od srede 10. maja. Tada je navedeno da će za učenike od prvog do četvrtog razreda biće organizovan prihvat, odnosno produženi boravak od ponedeljka 8. maja i svakog narednog dana. 

Komemoracija tragično nastradalima u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" biće održana u sredu, 10. maja 2023. godine u 18 časova, u Skupštini grada, saopštilo je Ministarstvo prosvete.  

Kako je navedeno, zbog intimnosti skupa i malog broja mesta, komemoraciji će prisustvovati porodice stradalih, zaposleni u školi, učenici i njihovi roditelji. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija