Društvo

Sastanak Saveta roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar", tema: Povratak dece u školu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/05/2023

-

19:27

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Večeras je na sednici Saveta roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar" tema vreme i modalitet povratka učenika u klupe. Ranije je predsednik Saveta roditelja Igor Đorđević rekao da još nije potpuno odlučeno da se deca vraćaju sutra u školu, iako je to ranije bilo najavljeno. On je rekao da, bilo da se učenici vrate sutra ili nekog drugog dana, to neće biti nastava, već će nastava početi onda kada se proceni da je za to došlo vreme. 

"Preporuka Ministarstva takođe je da sva ona deca koja nisu spremna ostanu kod kuće, da nastave da razgovaraju sa roditeljima i da lagano pobede svoje strahove i da svako dođe nazad u školu onda kada je spreman za to", rekao je Đorđević.

Ističe da se većina roditelja saglasila da imaju pravo da odlučuju kada će svoje dete poslati u školu.

"U nedelju smo imali vanredni sastanak Saveta roditelja, kome su pored zvaničnih predstavnika Saveta roditelja, prisustvovali i drugi zainteresovani roditelji. Čula su se najrazličitija mišljenja, zaista je svako imao pravo da izrazi svoj stav po pitanju povratka dece u školu i ono što je bio dominantan stav je da deca što pre treba da krenu u školu", prenosi Đorđević.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Ukazuje da je bilo različitih mišljenja kada je reč o modelu po kojem treba da se krene u školu, i prostora – da li se vratiti u istu zgradu, ali da je mišljenje svih roditelja bilo da treba što pre da se krene u školu.

Roditeljima je poslato obaveštenje da će škola otvoriri 10.05.2023. godine vrata za učenike koji u ovom trenutku imaju želju i potrebu da se vrate i da budu sa vršnjacima i nastavnicima. 

"Svesni smo da su reakcije dece na ovu mogućnost različite, od onih koji pokazuju da imaju želju da dođu u školu, do onik koji to odbijaju. Pozivamo vas da u školu dođete zajedno sa svojom decom, ukoliko procenjujete da za tim postoji potreba i da zajedno sa nama boravite ovog prvog dana u školi", navedeno je u obaveštenju. 

Istaknuto je i da će učenici jedne smene doći u 12 časova a druge u 14 i da će u školi boraviti do 90 minuta, a dan će provesti sa odeljenskim starešinama. 

Šta je saopštilo Ministarstvo?

Pre nekoliko dana je Ministarstvo prosvete saopštio da će se đaci vratiti u pkolu “Vladislav Ribnikar” po ciklusima, počevši od srede 10. maja. Tada je navedeno da će za učenike od prvog do četvrtog razreda biće organizovan prihvat, odnosno produženi boravak od ponedeljka 8. maja i svakog narednog dana. 

"Formiran je Školski tim za krizne intervencije koji će organizovati povratak učenika u školu i informisaće roditelje o detaljima putem redovnih kanala komunikacije. U cilju pripreme učenika za povratak na nastavu biće održani sastanci Saveta roditelja, Nastavničkog veća i roditeljski sastanci sa roditeljima učenika iz odeljenja koja su bila najdirektnije napadnuta", navodi se u saopštenju. 

Istaknuto je i da će se plan aktivnosti usklađivati sa potrebama tokom nedelje, a da će Ministarstvo prosvete i Ministarstvo zdravlja pružati savetodavnu i stručnu podršku školi.

Načelnik Školske uprave Beograd Dragan Filipović rekao je za Euronews Srbija da je ideja da deca krenu u školu u onom obimu kako njima odgovara, "kako ko ima potrebu".

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"Neće biti nikakve prisile, već će deca dolaziti u narednim danima kako ko ima potrebu. U školi su timovi kolega iz Instituta za mentalno zdravlje, KCS. Kolege koji pod daju svima podršku svima - deci, roditeljima, zaposlenima. Ko god ima potrebu da dođe na savetodavni razgovor ima priliku da to uradi u samoj školi", rekao je on.

Milena Vasić: MI smo za integraciju i susret nastavnika i dece, ali ne na tom mestu

Članica Saveta roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar" Milena Vasić je rekla da su oni u petak veče dobili mejl od škole sa obaveštenjem da se u ponedeljak kreće sa produženim boravkom, a od srede sa nastavom i da je to bila prva informacija posle sastanka iza zatvorenih vrata na kojem nisu učestvovali roditelji.  

Ona  je istakla da ne sumnja u mišljenje stručnjaka, ali da je onda usledila subota kada su bile sahrane i onda su uveče usledili hitni pozivi za sednicu Saveta roditelja koje je bila u nedelju. 

"Mi smo se našli u nedelju, to je trajalo dugo. Mogli su se čuti različiti stavovi i mišljenja. Tu se videlo da su roditelji u strahu, panici, da se pitaju, da nemaju odgovore. Jedinsten je stav, ja mislim roditelja, ne mogu da govorim ispred Saveta rodtielja jer sam samo član. Mogu da govorim kao roditelj đaka i kao predstavnik mog odeljena i roditelja sa kojima razgovaram", rekla je Milena Vasić za RTS.  

Kaže da je jedinstven stav da deci treba povratak u školu i u ritam. "Mi smo za integraciju, za susret dece sa vršnjacima. Za susret nastavnika i dece. Ali ne na tom mestu", rekla je ona pred sednicu.  

Kaže da ima različitih predloga i da ona želi da zamoli Grad Beograd da pomogne u pronalaženju tehničkih rešenja. 

Zahtevi za rekonstrukciju škole

Na prethodnom sastanku Saveta roditelja mogao se čuti zahtev da se škola rekonstruše, da se zidovi okreče u druge boje, kako decu ništa ne bi podsećalo na nemili događaj od 3. maja i kako ne bi ponovo prolazili kroz traumu.

Posebno ih brine kabinet istorije, gde je 7/2 imalo čas istorije kada je ušao K.K i zapucao na vršnjake i nastavnicu. Bilo je predloga čak i da se zatvori škola. 

Dragan Filipović je rekao da će kabinet istorije, gde se desila tragedija, biti zatvoren do daljnjeg. On je za Euronews Srbija najavio i kompletnu rekonstrukciju škole. 

"Kada je reč o rekonstrukciji škole i to će biti u jednom momentu. Inače, škola je bila u planu za rekonstrukciju i ranije", naveo je on.

Komentari (0)

Srbija