Politika

Dačić: Ne vidim ličnu odgovornost Ružića, nadam se da će nastaviti da obavlja poslove na drugom položaju ili funkciji

Komentari

Autor: Tanjug

09/05/2023

-

13:34

Dačić: Ne vidim ličnu odgovornost Ružića, nadam se da će nastaviti da obavlja poslove na drugom položaju ili funkciji
Tanjug/Jadranka Ilić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je, odgovarajući na pitanje o ostavci ministra Branka Ružića, da ne vidi ličnu odgovornost ministra, ali da poštuje njegovu odluku.

"Ne vidim individualnu odgovornost ministra Ružića, ne vidim šta je on doprineo i pogrešio, ali uvažavam njegovu ličnu odluku da podnese ostavku kao znak objektivne odgovornosti za ono što se desilo u njegovom resoru. Šta je pogrešio Brako Ružić u obrazovanom sistemu, gde je invidualna odgovornost za to, postoji objektivna, prema tome poštujete taj čin", rekao je Dačić odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše ostavku ministra.

Dačić je ministru zahvalio na dosadašnjem radu jer je, kako je rekao, svakako doprineo radu vlade i izrazio je nadu da će Ružić nastaviti da obavlja poslove na nekom drugom položaju ili funkciji. On je takođe prokomentarisao da nije video da je neko skoro dao ostavku na neku funkciju, a bilo je različitih povoda.

Na pitanje kako niko od članova vlade nije otišao da zapali sveću u školi ili na groblju stradalim učenicima, Dačić je rekao da nisu želeli da politizuju događaj već su, kaže, otvorili Knjigu žalosti.

Dačić je to rekao posle potpisivanja Sporazuma o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša sa ministrom inostranih poslova Maldiva Abdulahom Šahidom.

Podsetimo, minsitar prosvete Branko Ružić podneo je ostavku, potvrđeno je za Euronews Srbija. Ružićeva ostavka usledila je nakon masovnog ubistva u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u kojoj je učenik K.K. (13) ubio osmoro đaka i radnika obezbeđenja.

Ružić je svoje pismo predsednici Vlade Ane Brnabić potom objavio na Tviteru, a u njemu se navodi da je ostavku "momentalno ponudio onog dana kada se tragedija dogodila".

"Ostavka je lični, ali i politički čin, u razvijenim demokratskim društvima odlika snage, a u našem regionu, vrlo često odlika slabosti. Neka javnost sudi", napisao je u pismu.

Ružić je poručio da Srbija mora ostati ujedinjena u bolu, tuzi i borbi da kao društvo "dobro pobedi zlo, a pravda nepravdu".

"Osećam moralnu i profesionalnu obavezu da se najiskrenije zahvalim svima u obrazovnom sistemu - nastavnom, vannastavnom osoblju, direktorima, učenicima, studentima, rektorima, dekanima, načelnicima školskih uprava, psiholozima, pedagozima, vaspitačima, predstavnicima svih sindikata u prosveti, kao i svim državnim sekretarima, pomoćnicima ministra, savetnicima, zaposlenim u Ministarstvu, na veoma plodotvornoj saradnji", napisao je on.

Podsetimo, Ružić je na dan masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar" održao konferenciju za medije i izrazio najdublje saučešće porodicama poginulih. On je poručio da "decu roditeljima niko ne može vrati", te istakao da je Srbija "nažalost, deo onog sveta u kojem se ovakve stvari sve češće događaju".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija