Društvo

Ružić: Od petka trodnevna žalost u Srbiji, nastava danas otkazana, a sutra će počinjati minutom ćutanja

Komentari

Autor: Tanjug

03/05/2023

-

14:31

Ružić: Od petka trodnevna žalost u Srbiji, nastava danas otkazana, a sutra će počinjati minutom ćutanja
Tanjug/Jadranka Ilić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar prosvete Branko Ružić saopštio je da je Vlada Srbije donela odluku o trodnevnoj žalosti na čitavoj teritoriji Srbije, počevši od petka 5. maja i zaključno sa nedeljom 7. maja.

On je na konferenciji za medije povodom jutrošnje pucnjave u OŠ "Vladislav Ribnikar", rekao da je nastava u poslepodnevnoj smeni danas otkazana, kao i da će nastava od sutra otpočinjati minutom ćutanja.

"U ime Ministarstva prosvete Republike Srbije, izražavam najdublje žaljenje povodom najveće tragedije koja je zadesila Srbiju i naš obrazovni sistem u novijoj istoriji", rekao je Ružić.

On je naveo da je u pucnjavi u OŠ "Vladislav Ribnikar" osmoro dece izgubilo život, kao i pripadnik obezbeđenja škole, dok su povređeni hospitalizovani.

"Decu roditeljima niko ne može da vrati", poručio je ministar prosvete.

Ružić je istakao da je učenik osnovne škole jutros izvršio "bestijalni čin prvi put u Srbiji".

"Prsten obezbeđenja, koji po našim procedurama jeste normiran i predviđen za škole, postojao je jutros u 8.40. Dakle, funkcionsao je i video nadzor, i pripadnik obezbeđenja, koji je tragično izgubio život na dužnosti, bio je prisutan. Bio je prisutan i školski policajac", naveo je on.

Ministar prosvete je saopštio da su tim psihologa i ljudi iz obrazovnog sistema pozvani kako bi se učenicima, zaposlenima i roditeljima pružila adekvatna podrška u traumatičnom periodu koji sledi.

EPA/ANDREJ CUKIC

 

"Nezamislivo je kada vidite te scene, kako je bilo toj deci koja su doživela strah. Taj strah tog čuvara i nastavnika koji su pokušali da ovu tragediju spreče i da zaštite ono što je za njih najsvetije, a to su deca", rekao je Ružić.

Ministar je istakao da je Srbija, nažalost, deo onog sveta u kojem se ovakve stvari sve češće događaju.

"Evidentan je kancerogeni, poguban uticaj interneta, video-igrica, tzv. zapadnih vrednosti i svima nama je jasno da je potreban krupan preokret, pooštravanje mera, ali i sistemsko iznalaženje rešenja", rekao je on.

Ružić je naveo da je danas održan sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, te da će Vlada Srbije, ali i predsednik, već danas izaći sa još jasnijom slikom.

"Apel je da dozvolimo porodicama preminulih da svoje najmilije isprate na miru i da bi svi oni koji u ovome vide političko lešinarenje, trebalo da se pogledaju u ogledalu i porazmisle", rekao je on i dodao da treba sačekati da se jutrošnja tragedija sagleda iz svih aspekata kako bi čitav sistem pokazao da li ima odgovore na ove izazove.

Grujičić: Ovo je moje najstrašnije iskustvo

Ministraka zdravlja Danica Grujičić kaže da je za 40 godina radnog staža u zdravstvu i 90-ih kada nagledala svačega, ovo njeno najstrašnije iskustvo i kao lekara i kao čoveka.

Ona je rekla da su šestoro dece i njihova nastavnica zbrinuti u zdravstvenim ustanovama u Beogradu. 

Tanjug AP/Darko Vojinović

 

"Troje dece je u Univetzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj i četvoro -  troje dece i nastavnica u Urgentnom centru. Dva dečaka koja su smeštena u Tiršovoj, imaju povrede donjih ekstremiteta, odnosno nogu i oni su stabilno, nažalost devojčica je pretrpela prostrelnu povredu glave i ona je kritično. Urađena joj je operacija i sve što je moglo da se učini, međutim oštećenje je veliko i za njen život se bore", rekla je ministarka.

Ona je dodala da je u Urgentom centru troje dece, devojčica koja je primljena sa prostrelnom ranom trbuha, i njoj nisu nađene unutrašnje povrede i stabilno je ima i povredu ruku.

"Zatim dečak koji ima provredu noge je trenutno u ortopedskoj sali i dečak koji je prostreljen kroz grudni koš, vrat i ima povredu kičme, 5. i 6. vratnog pršljena i on je najteže povređen od ovih koji su u UC. Oeracija traje još uvek, rađena su i neka dodatna snimanja, moraće da se rade i vrše intervencije. Nastavnica koja ima povredu karlice i ruku, trenutno je u sali i obrađuju joj ruke, karlica je zbrinuta i ona je u životnoj opasnosti", rekla je Grujičić.

Psihološko savetovanje

Ona je izrazila saučešće u svoje i u ime Ministarstva i cele vlade roditeljima koju su decu izgubili, ispratili u školu.

"Za 40 godina u zdravstvu, od devedesetih  godina kada sam se svačega nagledala, ovo je možda moje najstršpnije iskustvo kako kao lekara, tako i kao čoveka", rekla je ona. 

Ministarka se zahvalila svojim kolegama koji su pružili sve kako bi spasili povređene i poželela da se deca i nastavnica oporave.

Dodala je i da će Instutut za mentalno zdravlje organizovati dve linije na koji će svi oni koji osećaju potrebu za psihološkom potrebu da se jave. 

"Ja sam sa dr Milicom Pejčić, koja je direktorka, razgovarala ako neko ima potrebu biće primljen na razgovor lično, da mu se pomogne i da savet", rekla je ona. 

O zdravstvenom stanju dečaka koji je sve ovo uradio, dodala je ministarka odlučiće odgovarajuće institucije. 

Komentari (0)

Srbija