Aktuelno

Šest đaka u bolnicama sa prostrelnim ranama: Devojčica s povredom glave teško, nastavnica stabilno

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/05/2023

-

12:57

Šest đaka u bolnicama sa prostrelnim ranama: Devojčica s povredom glave teško, nastavnica stabilno
Šest đaka u bolnicama sa prostrelnim ranama: Devojčica s povredom glave teško, nastavnica stabilno - Copyright EPA/ANDREJ CUKIC

veličina teksta

Aa Aa

U pucnjavi koja se jutros dogodila u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru ubijeno je osmoro učenika i jedan radnik obezbeđenja. Povređeno je ukupno sedmoro ljudi, među kojima je šestoro đaka i jedna nastavnica, a oni su prebačeni u Urgentni centar i Tiršovu. 

U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj nalazi se troje dece, dva dečaka i devojčica. V.d. direktor klinike u Tiršovoj Siniša Dučić izjavio je da je devojčica primljena nakon pucnjave u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar operisana, ali da je i dalje vitalno ugrožena.

"Operacija je bila izuzetno teška, teške povrede mozga, vitalno je ugrožena i nalazi se na intenzivnoj nezi", rekao je Dučić novinarima.

Prema njegovim rečima dvojica dečaka koji su takođe primljeni u tu ustanovu su na odeljenju i da su stabilni. "Imaju prostrelne rane donjih ekstremiteta i možemo da kažemo da imaju lakše telesne povrede", rekao je on.

U Urgentnom troje učenika i nastavnica

Nešto posle 9 sati u UC primljeno je četvoro pacijenata, troje učenika i jedna nastavnica. Odmah po prijemu oni su kompletno pregledani, urađena je kompletna dijagnostika, rekao je direktor KC Srbije Milika Ašanin.

"Jedan učenik je dobio prostrelne rane grudnog koša i vrata, jedna učenica prostrelne rane stomaka i obe ruke, učenica prostrelnu ranu potkolenice. Nastavnica ima prostrelne rane stomaka", rekao je ranije Ašanin.

Svi pacijenti su bili u operacionim salama.

"Završena je operacija kod jedne učenice i ona je u stabilnom stanju. Ostale pratimo", rekao je on za medije.

Ašanin: "Situacija bolja, to ohrabruje"

Nakon što su operacije završene, Ašanin je rekao da je situacija mnogo bolja i da to ohrabruje.

"Četiri pacijenta su bila u operacionim salama, kod njih troje su završene operacije, nalaze se u jedinicama za intenzivno lečenje. Troje se probudili, esktubirani su (samostalno dišu). Nastavnica se polako budi i trenutno su svi u stabilnom stanju", rekao je Ašanin. 

Četvrti pacijent, dečak koji je od prijema bio u lošem opštem stanju, ima prostrelne povrede grudnog koša, vrata i kičme i bilo je uključeno više specijalnosti od grudnih hirurga, vaskularnih... 

"Morali smo da radimo dodatna dijagnostička ispitivanja, mislimo da će ići u dobrom pravcu. Možemo da kažemo da nisu životno ugroženi, u ranom postoperativnom toku moramo biti oprezni, ali izlaze iz neposredne vitalne ugroženosti", rekao je on.

Upitan o učenici koja je sa teškim povredama glave operisana u Tiršovoj, on je rekao: "Naši neurohiruzi su operisali pacijentkinju, učenicu radi se o prostrelnoj povredi glave, povreda je teška, ali oni su sa svoje strane uradili sve što je bilo moguće".

Fonet AP/Darko Vojinović

 

Grujičić o stanju povređenih

Prethodno je ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je danas da su šestoro dece i njihova nastavnica smešteni u zdravstvene ustanove u Beogradu.

"Dva dečaka u Tiršovoj imaju povrede donjih ekstremiteta i oni su stabilni i van životne opasnosti. Nažalost treća devojčica je pretrpela prostrelnu povredu glave i ona je kritično. Urađena je operacija, sve što je moglo da se učini, oštećenje je veliko i za njen život se bore", rekla je ona i dodala da je u UC još troje dece.

"Devojčica koja je primljena s povredom trbuha. NIje nađena povreda unutrašnjih organa. Takođe ima povredu ruku i trenutno je stabilno. Dečak koji ima povredu noge je u ortopedskoj sali. Dečak koji je prostreljen kroz grudni koš ima povredu kičme, petog i šestog pršljena. I on je od ovih koji su u UC najteže povređen. Operacija traje još uvek. Moraće da se radi više intervencija našto sada, nešto sako se stanje stabilizuje", rekla je Grujičić.  

Kako je dodala, i nastavnica koja je imala povredu karlice i ruku i u sali je, a trenutno joj obrađuju ruke.

"Mislim da je karlica zbrinuta, ali je mislim da je i ona u životnoj opasnosti", rekla je ministarka zdravlja ranije danas na konferenciji za medije. 

On je izrazila iskreno saučešće roditeljima koji su izgubili decu koju su jutros optratili u školu.

"Sa 40 godina radnog staža u zdravstvu i 90-ih godina kad smo se nagledali svakakvih povreda, ovo je možda najstrašnije moje iskustvo i kao lekara i kao čoveka. Šta nam, ostaje? Da poželimo da se ova deca oporave i njihova nastavnica i da se zahvalim kolegama iz Hitne pomoći koji su reagovali promtno. Institut za mentalno zdravlje organizovaće dva telefona na koje će svi oni koji osećaju potrebu da se jave, biće primljen u instut za mentalno zdravlje da mu se pomogne i daju saveti", rekla je ona.  

MUP Srbije pozvao je roditelje, koji nisu još stupili u kontakt sa svojom decom posle pucnjave u školi Vladislav Ribnikar u Beogradu, da se jave u prostorije Policijske stanice Vračar, u ulici Radoslava Grujića 14 (bivša Božidara Adžije).

Podsetimo, u pucnajvi koja se jutros dogodila u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru život je izgubilo osmoro učenika i jedan radnik obezbeđenja škole, saopštio je MUP Srbije.

Učenik ove škole K. K. (2009) koji se sumnjiči da je izvršio ovaj zločin pronađen je i uhapšen u školskom dvorištu, saopštio je MUP.

Veliki broj roditelja okupljen ispred škole čeka svoju decu, neki od njih su uspeli da se telefonom čuju sa njima, neki nisu, što među njima izaziva dodatnu zabrinutost. 

Komentari (0)

Srbija