Politika

Opozicija dala rok do petka, neki zahtevi već odbijeni: Gde je rasplet podizanja političke temperature u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/05/2023

-

21:23

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ostavka ministra prosvete, protesti u Beogradu i Novom Sadu i ne do kraja precizirana najava budućih političkih koraka vladajuće Srpske napredne stranke. To je, u najkraćem, presek političkih dešavanja u Srbiji koja se i dalje nalazi u stanju šoka nakon što je u dva masovna ubistva za manje od 48 sati stradalo 17 ljudi, mahom dece i mladih.

Zbog nezapamćenih tragedija koje su do temelja uzdrmale društvo, ministar provete Branko Ružić je podneo ostavku, čime je, spletom okolnosti, unapred ispunjen jedan od zahteva protesta koji su juče pod nazivom "Srbija protiv nasilja" i "Sve mora da stane" održani u Beogradu i Novom Sadu. Kako sada stoje stvari, izvesno je da većina ostalih zahteva opozicionih stranaka koje su stale iza protesta neće imati takvu sudbinu.

To je bilo jasno već sinoć nakon što su okupljeni završili šetnju, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je i lider vladajuće SNS, na televiziji "Hepi" govorio o "teškim političkim odlukama" koje je prethodno i najavio. U međuvremenu, opozcione stranke dale su i rok za ispunjenje svojih zahteva do petka 12. maja, najavljujući da će, ukoliko ne budu ispunjeni ti zahtevi, Srbija tog dana da stane. S druge strane, Vučić je najavio da će razmotriti da li se ide na rekonstrukciju vlade, pa na izbore ili odmah na izbore, poručujući opoziciji: "Ako hoće, dobiće". 

Sada se javnost s pravom pita šta će biti rasplet ove situacije. Stručnjaci koji su na tu temu govorili za Euronews Srbija ne očekuju da će se preko noći odlučivati o velikim političkim potezima kao što su izbori. Neizvesnost bi, slažu se, najranije mogla da bude prekinuta krajem meseca, budući da je za 27. maj zakazana vanredna izborna skupština SNS. Za dan pre toga predsednik Vučić je večeras pozvao građane na skup u Beogradu. Nagle poteze, do tada, a možda ni posle toga, analitičati, međutuim, ne očekuju. 

Šta je tražila opozicija i šta je Vučić odgovorio

"Srbija protiv nasilja" i "Sve mora da stane" bile su glavne poruke velikih protesta održanih u Beogradu i Novom Sadu. Iza protesta su stale Demokratska stranka, Narodna stranka, Zeleno levi front, Ne davimo Beograd, stranka Zajedno i Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Sindikat Sloga, Pokret za preokret, Ujedinjeni, tvrdeći da to nije strančki skup ali je izneto nekoliko zahteva. 

Zahtevi okupljenih pročitani su ispred Narodne skupštine, a među njima su zaustavljanje promocije nasilja, smena REM-a, gašenje tabloida koji promovišu mržnju i krše kodeks, oduzimanje nacionalnih frekvencija "Pinku" i "Hepiju". Zatražena je smena ministra policije i šefa BIA, ali i da skupština razmatra odgovornost vlade i bezbednosnu situaciju u zemlji.

U prvoj reakciji na ove zahteve, predsednik je ukazao da se sve svelo "na suvu politiku", istakao da je dobar deo tih političkih zahteva ispunjen ostavkom ministra prosvete Branka Ružića, te naglasio da su policija i BIA uradile sve po propisima.

"Zamolio sam istinski i iskreno kao predsednik Republike, a ne kao predsednik SNS, da ne organizuju ovako nešto - ne zato što sam na bilo koji način bio uplašen i ugrožen, već zato što sam smatrao da je to loše za zemlju. Očekivao sam ideje i da razgovaramo. Na kraju od svih predloga, sve se svelo na suvu politiku, o budućnosti naše dece nisu brinuli nijednog sekunda. Samo da se ukinu Hepi i Pink i da svi podnesu ostavke", rekao je Vučić.

Ukoliko se bude insistralo na smenama, kaže Vučić, ići će se na izbore. On se osvrnuo na aktuelnu političku situaciju, zamerio premijerki Ani Brnabić što vlada nekad funkcioniše kao, kako je rekao, "raštimovan orkestar" i ukazao na mogućnost novih izbora ili rekonstrukcije vlade za početak.

"To su stvari koje ćemo morati da menjamo - da li ćemo ići na rekonstrukciju Vlade, pa izbore ili odmah na izbore, videćemo", rekao je on. 

Uz to, ranije je najavio "teške političke odluke", pa bi barem neki rasplet mogao bi da se očekuje već krajem meseca, budući da je za 27. maj zakazana vanredna skupština Srpske napredne stranke. 

Međutim, večeras je objavio da je dogovoreno da se uoči "važnih i velikih odluka", pozovu građani na "skup povodom odbrane slobodarskih i demokratskih vrednosti Srbije" 26. maja u Beogradu. Kako je rekao u obraćanju koje je objavljeno na portalu Novosti, pozvao je građane da dođu na "najveći skup ikada održan u Srbiji”.

"Održaćemo ga ispred Narodne skupštine ili na Trgu Republike 26. maja u poslepodnevnim ili večernjim satima. Sve ljude koji žele dobro Srbiji da odbranimo od onih koji bi da je uruše po svaku cenu, i na miran način da pokažemo da Srbiju niko ne može da oduzme građanima", rekao je Vučić u video poruci. 

S druge strane, organizatori protesta su najavili da će zahteve upućivati jedan po jedan svakog dana - danas predsedniku Skupštine Srbije Vladimiru Orliću o hitnom održavanju sednice parlamenta, sutra će članovima Saveta Regulatornog tela za elektronske medije uručiti "spreman tekst ostavki", a u četvrtak, 11. maja, narodni poslanici će spreman tekst ostavki ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina predati Vladi.

Ukoliko do petka, 12. maja, ne budu ispunjeni zahtevi,organizatori su pozvali građane "da ih bude još više". 

Ionako zaoštrenu retoriku između vlasti i opozicije u kojima jedni druge optužuju za "zloupotrebu" tragedije sada je dodatno zategnuta. 

Predstavnici Srpske napredne stranke oštro su kritikovali, kako kažu, "pozive na nasilje i pretnje upućene predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću tokom protesta dela opozicije u Beogradu". Ministar spoljnih poslova Srbije i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da je protest opozicije sramotan pokušaj zloupotrebe monstruoznih ubistava i sveopšteg opredeljenja naroda i državnog rukovodstva da se izbore protiv nasilja. 

Ministar za rad i zapošljavanje i član Predsedništva SNS Nikola Selaković izjavio je da u trenutku kada svi treba da budemo ujedinjeni, da pokažemo solidarnost i zajedničku borbu protiv pošasti i nesreće koja nas je zadesila, opozicija ponovo koristi muku i patnju naroda zarad politizacije.

''I dok se organizuju 'protesti protiv nasilja', ništa drugo na tom protestu osim poziva na nasilje i ubistvo predsednika Vučića, ne možete ni da čujete, ni da vidite. Gospodo iz opozicije, budite makar jednom iskreni i prema sebi i prema narodu. Ne pozivate vi na proteste zato što želite zemlju bez nasilja, pušaka i pištolja, i sigurnost za našu decu. Makar jedan među vama to iskreno sme da kaže'', poručio je Selaković.

Sa druge strane, poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je da predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić nije ni želeo da ih primi u svoj kabinet, da bi se dogovorili o održavanju sednice skupštine.

"Nije hteo da nas primi i postavio je kordon obezbeđenja koji nije hteo da nas primi unutra", rekao je Aleksić.

Opozicioni poslanici su pre konferencije za novinare svoj zahtev za održavanjem sednice zalepili svoje zahteve na zid ispred kabineta predsednika Skupštine.

Tragedija "izvukla" ponovo priču o izborima

Sociolog Vladimir Vuletić za Euronews Srbija ističe da mu iskreno i duboko smeta to što se čitava situacija koja je veoma komplekna politizuje. 

"Nažalost, to je bilo očekivano da ćem samo dan nakon što su dani žalosti prošli čitavu ovu priču prebaciti na političku plan", rekao je on.

Kako je rekao Vuletić, nema sumnje da protesti koji su protesti koji se dešavaju politički, ali i da je moguće da ta vrsta protesta ide na ruku Vučiću koji razmišlja o raspisivanju izbora. 

"Mislim da ta rekonstrukcija vlade o kojoj se govori ili izbori tema o kojoj se zapravo govori već jako dugo i negde je bilo i ranije nagovešeteno da bi neki mogli da se dogode na proleće. Rekao bih da sve to što se sada dešava i svako povezivanje izbora sa ovom situacijom je svojevrstan politički spin i meni je zaista neprijatno o tome čak i da govorim, pogotovo u situaciji kada odgovor na zlo sa kojim smo se sočili niti može da bude isključivo politički, on samo delom može da bude povezan", rekao je Vuletić.

Euronews

Politikolog Dejan Bursać smatra da je dobro što su se opozicioni političari, iako su organizovali protest, malo ipak sklonili sa strane na samom protestu da ne bi možda iritirali građane koji možda nisu za njih politički, a opet bi došli da podrže taj cilj.

"Mislim da zasad taktički vrlo vrlo pametno postupaju u ovoj situaciji, za razliku od čini mi se stranaka vlasti i pre svega predsednika Vučića čiji mi se narativ ne čini baš primerenim u situaciji kada se ipak radi o masovnim ubistvima", rekao je za Euronews Srbija Bursać.

Razlog za masovnost protesta Bursać vidi u načinu na koji je predsednik Srbije brzom najavom izbora na neki način pokušao da "pokrije" tragedije i priču o odgovornosti.

"Čini mi se da to nije baš dobro prošlo čak ni kod njegovih glasača. Mislim da bi nezadovoljstvo građana i protesti u značajnoj meri bili izduvani da je predsednik Aleksandar Vučić odmah posle tragedija pozvao na odgovornost ministre prosvete i policije. Preuzimanje moralne i političke odgovornosti ne znači da je neko kriv. Sa druge strane, mora se uzeti u obzir da je njemu možda korisna ova priča o protestima dokle god se ne prelije u njegovo biračko telo, jer na osnovu toga on može da tempira kada može da ima vanredne parlamentarne izbore", istakao je Bursać.

Na pitanje šta treba očekivati od Skupštine SNS, Bursać kaže da se mogu očekivati neke promene jer je ta stranka i ranije gledala da osveži neke svoje redove.

"Znamo svi da to nije imalo nikakav uticaj ni na način funkcionisanja SNS, ni na politike ni na javni narativ koji dolazi iz te stranke. To je manje više nebitna kozmetika u situaciji kada znamo da jedan čovek ili mali krug oko njega donosi odluke. Što se tiče samih izbora, verujem da bi bili kontraproduktivni u ovom momentu i verujem da ćemo izbore parlmentarne imati na proleće onda kada dođe redovan termin za lokalne izbore i pokrajinske u Vojvodini", istakao je on.

Euronews

Komentari (0)

Srbija