Društvo

Macanović za Euronews Srbija o ubistvu devojke u Novom Sadu: U Srbiji se ne uči iz grešaka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/05/2023

-

18:22

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Novi slučaj femicida dogodio se juče u Novom Sadu, kada je 34-ogodišnji muškarac upucao 27-ogodišnju devojku, a zatim sebi oduzeo život. Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra rekla je za Euronews Srbija da se proteklih dana videlo koliko je važno pitanje ilegalnog oružja.

"Evo sada vidimo koliko ima nelegealnog oružja od kada je MUP pozvao građane da ga donesu policiji. Takođe, nije teško doći do nelegalnog oružja ako znate da pucate. Nadležni treba da razumeju da je to visok rizik", kaže ona.

Inače, iz Autonmog ženskog centra naveli su da je jučerašnja tragdija peti femicid u 2023. godini koji je učinjen vatrenim oružjem, kao i da je od početka godine u Srbiji ubijeno 15 žena i dve maloletne devojčice (od 16 i od dve godine) u porodično-partnerskom odnosu.

Macanović je podsetila na slučaju u Pirotu od pre tri meseca kada je takođe mušakrac u centru grada pucao i ubio svoju bivšu ženu. 

"Vidite da imate zid sudstva. Niko nije reagovao, ni Visoki savet sudstva ili Visoki savet tužilaštva. Imate to da protiv onih sudija i tužilaca koji su postupali nije pokrenut nikakav posutpak kontrole da se vidi kako je došlo do propusta. Ni na nivou lokalne samouprave isto. Da se utvrdi kako je došlo do ovog propusta? Da se ovo više ne ponovi. U Srbiji se ne uči iz grešaka", rekla je Macanović.

Kako i kome prijaviti nasilje?

Nasilje u porodici se dešava i nije stvar pojedinca. Ukoliko ste svesni da neko trpi nasilje u porodici, ili ste žrtva nasilja u porodici, ovo su brojevi telefona koje možete pozvati:

Nasilje u porodici može se prijaviti policiji na broj 192 ili na 0800-100-600

Ženski centar SOS telefon protiv nasilja nad ženama i decom radnim danom od 10 do 20 časova 011/2645-328

SOS telefon namenjen ženama žrtvama porodičnog nasilja 0800-222-003

SOS telefon za žene i decu žrtve nasilja od 14 od 18 časova 011/3626-006

SOS Dečja linija „Broj za problem tvoj" besplatni i poverljivi pozivi 0800-123456

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija