Društvo

Oblaci, kiša i jak vetar: Kakvo nas vreme čeka za vikend?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/05/2023

-

08:20

Oblaci, kiša i jak vetar: Kakvo nas vreme čeka za vikend?
Oblaci, kiša i jak vetar: Kakvo nas vreme čeka za vikend? - Copyright Tanjug/AP/Godofredo A. Vásquez

veličina teksta

Aa Aa

Oblaci, kiša i jak vetar - tako možemo opisati vremenske prilike koje su obeležile kraj ove radne nedelje. Uticaj ciklona sa Mediterana danas će malo oslabiti, ali ipak ostajemo pod uticajem doline niskog vazdušnog pritiska i nestabilnosti koju nam ona donosi. 

U prvoj polovini dana, u većini mesta, smenjivaće se sunce i oblaci, međutim već oko podneva dolazi do prodora vlažnog vazduha sa zapada i obrazovanja novih kišonosnih oblaka. Pljuskovi i grmljavina prvo će zahvatiti zapadne i jugozapadne predele, a kasnije dolazi do premeštanja nestabilnosti ka centralnoj i severnoj Srbiji. Dakle, prepodne - promenljivo oblačno i uglavnom suvo; poslepodne sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. 

Zbog delimičnog razvedravanja temperatura je u blažem porastu. Sredinom dana u Beogradu i zapadnim predelima očekuje se do 21 stepen, dok će u ostalim mestima biti malo svežije - oko 18.

Što se tiče vetra - zbog slabljenja uticaja ciklona i vetar je u slabljenju. Danas će samo u Banatu i Pomoravlju jugoistočni vetar povremeno biti pojačan, dok u ostalim predelima ostaje umerenog intenziteta.

Intenziviranje kiše i jačanje košave prognozira se već za nedelju. Drugog dana vikenda vreme će tokom celog dana biti oblačno i kišovito, a temperatura ponovo neće prelaziti 18 stepeni. Kombinacija vetra i kiše uzrokovaće i dodatni efekat hladnoće, te će nam ipak trebati malo toplija garderoba.

Što se tiče vremenskih prilika sledeće nedelje, prognostički modeli najavljuju da je pred nama još skoro sedam dana oblaka, kiše, ali i nešto prijatnijih temperatura, te zvanično možemo reći da je hladan period za nama.

Iako nam više neće trebati jakne i mantili, kišobrane ipak nosite sa sobom.

Komentari (0)

Srbija