Društvo

Ne odlažite kišobrane: Srbija između dva kišna talasa, popodne se očekuju jaki pljuskovi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/05/2023

-

07:42

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Trenutno se nalazimo između dva kišna talasa. Danas će nam svakako trebati kišobran, naročito poslepodne, ali ne i toplija odeća. Naime, pred nama je umereno topao dan, a u najtoplijem delu temperatura će biti od 20 do 23 stepena.

Jaki pljuskovi, grmljavina i grad danas će najintezivniji biti nakon 14 sati. U jugozapadnom delu Srbije, na potezu od Vranja do Loznice, danas se očekuju i oluje. Ohrabrujućuje se, međutim, da pljuskovi neće biti obilni - prognozirana je količina kiše ispod deset litara po metru kvadratnom.

Što se vetra tiče, i danas će duvati košava koja će najjače udare i dalje imati na području Banata i donjeg Podunavlja. Za one kojima je dosta košave, dobre vesti stižu sutra, kada će košava prestati.

"Na aktuelnoj sinoptičkoj karti i dalje je vidljiv uticaj sredozemnog ciklona, koji je označen velikim slovom L. U ciklonu vetrovi duvaju u smeru suprotom kazaljke na satu, čime se povlači velika količina vlage sa Jadranskog mora", kaže meteorolog i urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija, Milena Lazarević.

Okidač za oluje

"Kombinacija vlage i toplote znači nestabilnost, a to je upravo okidač za oluje", dodaje Lazarević.

Narednih dana, uz prestanak košave, doći će do pada temperature. Sutra će biti osetno svežije, sa vrednostima ispod 20 stepeni, što je i ispod proseka za drugu dekadu maja.

Od sutra nas čeka mnogo više sunca a manje kiše i pljuskova. Porast temperature u kombinaciji sa suncem prognoziran je za dane vikenda i za naredni ponedeljak.

Komentari (0)

Srbija