Društvo

Počela nastava u OŠ "Vladislav Ribnikar" uz pojačano prisustvo policije, deo roditelja traži prekid školske godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/05/2023

-

10:48

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nastava u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" nastavljena je danas, 19 dana nakon masovnog ubistva u kojem je stradalo devet učenika i radnik obezbeđenja, a više njih povređeno. Časovi su skraćeni na 30 minuta, bez ocenjivanja i prozivanja, uprkos zahtevu više od 200 roditelja da kraj školske godine bude 3. maj, dan nezapamćene tragedije.

Reporterka Euronews Srbija javlja da je jutros primetan veći broj pripadnika organa reda u Ribikaru, nakon što su juče iz MUP-a najvili pojačano prisustvo policajaca na oba ulaza toj školi.

Snežana Vuković iz Ministarstva prosvete za Jutarnji dnevnik RTS potvrdila je da nastava počela, kao i da će biti organizovana od osam ujutro i popodne od 13 časova. Dodala je da će učenici VII/2 popodne doći na nastavu i da će početi sa nastavom fizičkog vaspitanja, a sutra sa nastavom geografije.

"Idemo postepeno, polako. u skladu sa potrebama i željama dece", navela je Vuković.

Ona je naglasila da, ukoliko roditelji primete da se deca plaše i nemaju potrebu da uđu u školski prostor, dete ne mora da dođe u školu jer bi to bilo "novo nasilje nad detetom i niko iz Ministarstva i stručnih krugova ne insistira na tome".

"Vrlo je važno da samo imamo pisanu izujavu roditelja da dete ne dolazi i da znamo šta se događa sa tim detetom. Bilo bi dobro kad bi deca imala onlajn nastavu za one koji ne žele da budu u školi, ali informacije su takva da roditelji uopšte ne žele nastavu, žele prekid i završetak školske godine", navela je Snežana Vuković.

Na osnovu odluke pedagoškog kolegijuma škole i u dogovoru sa Savetom roditelja Ogledne osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ i Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih, Ministarstvo prosvete je dalo preporuku za organizaciju obrazovno-vaspitnog rada i vannastavnih aktivnosti do kraja nastavne godine, za sve učenike ove škole.

U njima se navodi da je svakom detetu, koje se ne oseća spremno da pohađa nastavu i kome je neophodna podrška, ista omogućena od strane stručnih lica, te da se nastava, kao i ostali vidovi podrške procesu učenja, održavaju isključivo za decu čiji su roditelji izrazili želju za tim.

U saopštenju se navodi i da svaki roditelj ima mogućnost da, u bilo kom trenutku, promeni odluku u skladu sa trenutnim osećanjima svog deteta.

Dodaje se da Ministarstvo prosvete priprema predlog posebnog modela upisa u srednju školu za učenike 8. razreda ove škole koji će se prvo predstaviti roditeljima.

U školi je juče održan sastanak grupe roditelja VII-2, odeljenja u kom se dogodila tragedija 3. maja, sa nekoliko ministara i predstavnikom kabineta predsednice Vlade. Oni su došli u školu sa odgovorima na zahteve roditelja, ali je odloženo saopštavanje za narednu sednicu. 

Članica Saveta roditelja u OŠ "Vladislav Ribnikar" Mina Zirojević rekla je juče za Euronews Srbija da, iako se deca vraćaju na nastavu, neće biti ocenjivanja i testova, osim ukoliko neka deca ne budu to želela.

Deo roditelja zahteva okončanje školske godine

Deo roditelja, međutim, ponovio je zahtev da se nastava obustavi i školska godina završi zaključno sa 3. majem.

Grupa roditelja Ogledne osnovne škole Vladislav Ribnikar dala je podršku inicijativi da odmah bude obustavljeno izvođenje nastave u postojećoj zgradi škole i da radna školska godina bude okončana zaključno sa danom tragedije.

Kako se navodi u saopštenju koje je juče dostavljeno FoNetu, više od 150 roditelja učenika ove škole zahteva da školska godina bude završena zaključno sa 3. majem 2023. godine, kao danom kada je tragični događaj nasilnim putem prekinuo normalno školovanje.

Dodaje se da sve ono što se u školi dešavalo nakon tog dana predstavlja samo pokušaj da se nasilno uspostavi "normalno" stanje u školi i da krizni plan koji "uprava škole pokušava da sprovede po svaku cenu, ima jedino za cilj da prikrije posledice tragičnog događaja".

Roditelji koji podržavaju ovu inicijativu smatraju da je plan za nastavak školovanja koji se sprovodi od 10. maja štetan po razvoj velikog broja učenika (ako ne i svih), i da je jedina solucija - momentalan prekid nastave i okončanje radne školske godine!

U saopštenju se navodi i da su roditelji za ovakav stav dobili podršku eminentnih strucnjaka iz oblasti neuropsihijatrije i psihoterapije.

"Školska godina se na tragičan način završila 3. maja. Svaki dan posle toga nije nastavak školske godine nego veštačko pravljenje da se ništa nije desilo. A desilo se. Deca su nam ubijena u školi", navodi se na kraju saopštenja grupe roditelja Osnovne škole "Vladislav Ribnika".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija