Politika

Brnabić predstavila izveštaj o bezbednosti, Skupština sutra nastavlja rad

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/05/2023

-

15:21

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su danas o bezbednosnoj situaciji u Srbiji posle dva masovna ubistva koja su se nedavno dogodila u roku od 48 časova. Na sednici je učestvovala i premijerka Ana Brnabić koja je predstavila izveštaj. Parlament će raspravu o ovom pitanju nastaviti sutra.

Dnevni red sednice

  • Izveštaj o bezbednosnoj situaciji u Republici Srbiji nastaloj nakon masovnih ubistava u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i na području Smedereva i Mladenovca 
  • Izveštaj o nadzoru programa komercijalnih pružalaca medijskih usluga za period od oktobra 2022. godine do kraja marta 2023. godine sa posebnim osvrtom na isveštavanje o slučajevima nasilja 
  • Predlog odluke o obrazovanju Anketnog odbroa radi utvrđivanja činejnica i okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava u OŠ "Vladislav Ribnikar" i na teritoriji Smedereva i Mladenovca 
  • Predlog za glasanje o nepoverenju članu Vlade, ministru unutrašnjih poslova Republike Srbije Bratislavu Gašiću koji je podneo 61 narodni poslanik

18.00 Skupština završila rad za danas

Tragedije koje su zadesile zemlju prevazilaze politiku, to je tema za čitavo društvo koja ne treba da se politizuje, jer je to neodgovorno i ne vodi ka rešenju, odgovorila je premijerka Brnabić.

"Određeni deo opozicije ovo je iskoristio za politizaciju, a oni su tražili sednicu. Nisam došla da slušam psovke i performanse nego predloge", rekla je Brnabić.

Brnabić je odgovorila da nije čula nijedan konstruktivan predlog,osiim predloga predloga za ostavke. Što se tiče REM-a, rekla je da članove niti bira izvršna vlast, niti je to predlog za nju, jer članove biraju upravo poslanici u Skupštini.  

Sednica Skupštine Srbije je, nakon odgovora premijerke prekinuta, a nastavak je zakazan za sutra u 10 sati.

17.40 Orlić: Šefovi poslaničkih grupa iz opozicionih stranaka nisu danas glasali za dnevni red

Šefovi poslaničkih grupa iz opozicionih stranaka, koje su tražile zakazivanje sednice parlamenta, nisu danas glasale za dnevni red, izjavio je predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić.

Orlić je to saopštio nakon obraćanja šefa poslaničke grupe Zeleno-levi klub Radomira Lazovića, koji je u obraćanju iskoristio reč “farsa”.

“Šefovi opozicionih grupa se nisu udostojili da glasaju za dnevni red. To je farsa”, poručio je Orlić.

17.30 Lazović: Zakazao je sistem 

Radmir Lazović iz Zeleno-levog kluba je naveo da je normalno da ministri nakon što se dogode tragedije ovolikih razmera u oblastima za koje su odgovorni daju ostavku. Pn je kritikovao sadržaje na nacionalnoj frekvenciji zahtevajući smenu članova REM-a, ministra Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina.  

“Ponovo nas ubeđujete da sistem nije zakazao, kako nije kada smo imali ovoliko mrtvih. Uveli ste hitne mere koje se ne bave prevencijom nego su reakcija”, rekao je Lazović. 

Ministra unutrašnjih Bratislava Gašića lazović je pitao kako je moguće da je ubica u Mladenovcu bio naoružan oružjem koje , prema zakonima u Srbiji, niko ne sme da ima, a da komšije svedoče kako je napadao životinje i ljude i da na sve to policija nije reagovala.

"Zataškao se njegov napad na policajca, a da je sada ubio policajca", naglasio je Lazović

Brnabić je odgovorila da nikada nije rekla da je sve u redu već da je rekla da sistem nije zakazao i navela da se to odnosi i na OŠ "Vladislav Ribnikar". 

17.10 Brnabić: Kako je moguće za zločine optužiti stranku

Premijerka Brnabić se osvrnula i na kritike koje su nakon dva zločina upućene vladajućoj stranci.

"Toliko je to nenormalno, neljudski. Kako može neko da ubije nekog i da neko kaže ti si kriv i da iskoristite to za političke proteste. Zapitajte se kako je moguće da vi za ovo optužite stranku, kako to radi deo opozicije.To znači da vas uzrok ne zanima. Ja ljudski ne razumem kako je to moguće, kako to nisu radili ovo u Americi, Nemačkoj, Norveškoj? Zato što su to stvari gde se društvo ujedini. I to je dodatan problem koji mi danas imamo. I još jednu stvar moramo da kažem, zato što idemo u ekstreme. Kažu da prosveta propada, a mi smo u poslednjih pet godina, učenici, profesori i mentori postizali najbolje rezultate u istoriji Srbije. Dakle, nije tačno ne možemo da pričamo da je sve loše  i da je sve strašno. Imamo prosvetu koja može da se takmiči u mnogim stvarima na svetskom nivou, ali moramo još da radimo", navela je premijerka.

16.45 Dok Brnabić govori, deo opozicije stoji držeći papir sa fotomontažom koju je ona objavila

Dok je predsednica vlade predstavljala izveštaj, poslanici dela opozicije su ustali držeći papir na kojem je fotomontaža koju je Ana Brnabić objavila na društvenim mrežama nakon poslednjeg protesta opozicije. Ispod te fotografije je napisano: "Šta je smešno?".

Ana Brnabić je rekla da joj je žao što se deo opozicije odlučio za, kako je rekla, "performans, a ne za razgovor o najtežoj temi koji su do sada imali". 

Fonet/Zoran Mrđa

 

16.34 Brnabić predstavlja izveštaj o bezbednosnoj situaciji - od sutra startuje platforma "Čuvam te"

Premijerka Ana Brnabić predstavlja poslanicima izveštaj o bezbednosnoj situaciji. Ona je navela da veruje da je Skupština pravo mesto za razgovor o svim temama, a ne za performanse.

"Kao predsednica Vlade sedću i odgovaraću na pitanja poslanika koliko god da bude potrebno o situaciji pre i posle tragedija, o merama koje smo kao vlada preduzeli, o očekivanjima od mera i dokle smo stigli sa implementacijom. Saslušaću sa pažnjom svaki dodatni predlg mera kako bi deca bila bezbednija", rekla je ona.

Najavila je da će od sutra početi novi sistem za prevenciju vršnjačkog nasilja "Čuvam te". Rekla je i da je policija usmerila svoje aktivnosti na preventivno delovanje i da policijske uprave na teritoriji cele Srbije imaju obavezu da izvrše proveru stanja bezbednosti škola u prethodnoj školskoj godini. 

Ukazala je da je 4. maja ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić naložio da se preduzmu mere provere svih vlasnika oružja sa posebnim osvrtom da li se ono drži bezbedno i zaključano i da  lise drži odvojeno od municije. Takođe, rekla je da je uveden moratorijum od dve godine na izdavanje dozvola za nošenje i držanje oruža, i počela je pojačana kontrola streljana. 

Brnabić je rekla i da je počela akcija predaje neregistrovanog oružja koja traje od 8. maja do 8. juna, a za devet dana akcije, kako je ukazala, predato je 26.339 komada oružja. 

Fonet/Zoran Mrđa

 

Predato je, kaže Brnabić, i više od million komada municije.

“Želim da se zahvalim svim građanima koji su odgovorno i ozbiljno postupili I odazvali se na poziv”, rekla je Brnabić i podsetila da su se masovna ubistva u Srbiji dešavala i ranije i spomenula tragične događaje u Velikoj Ivanči, Jabukovcu, Negotinu i Leskovcu.

Ona je poručila da vlada nastavlja sa implementacijom mera u borbi protiv nasilja, između ostalog, i sa akcijom razoružavanja sa ciljem da se smanji broj oružja i do 90 odsto.

Plan je da se zaposli više od 1.200 novih policaca koji će raditi na bezbednosti u školama. Brnabić je nevela da Ministarstvo pravde priprema više izmena zakona, te da se razmatra smanjenje starosne granice krivično-pravne odgovornosti sa 14 na 12 godina.

Ona je kazala da od opozicije želi da čuje konkretne mere ili da komentariše već donete, a ne da građanima uskraćuje pravo na slobodu kretanja protestima na Gazeli.

Tanjug

16.24 Usvojen dnevni red

Poslanici su usvojili dnevni red današnje sednice. Sednici osim premijerke Ane Brnabić prisustvuju i ministri Bratislav Gašić, Danica Grujičić, Darija Kisić, Maja Popović i Nikola Selaković.

16.12 Poslanička pitanja: Predstavnici opozicije traže da se ispune njihovi zahtevi, vlast traži odgovor na "kampanju mržnje"

Sednica je počela postavljanjem poslaničkih pitanja na šta poslanici imaju pravo svakog utorka i četvrtka u mesecu. Opozicioni poslanici Radomir Lazović, Aleksandar Jovanović, Srđan Milivojević, Miroslav Aleksić i Marinika Tepić govorili su u tom delu sednice o protestima koje organizuju stranke opozicije i naveli su da traže da njihovi zahtevi budu ispunjeni do sutra u 18 časova. 

Poslanik sa liste "Aleksandar Vučić, Zajedno možemo sve" Aleksandar Mirković je uputio pitanje nadležnim organima da daju adekvatan odgovor do kada će, kako je rekao, "biti dozvoljena kampanja mržnje". On je tražio od predstavnika opozicije da osude televizijsko gostovenje Jova Bakića u kojem je, kako je rekao, on pozvao građane da se naprednjaci jure po ulici. 

Euronews

15.15 Sednica Skupštine počela minutom ćutanja

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić je otvorio sednicu Skupštine. Na početku je održan minut ćutanja, a onda su usledila poslanička pitanja.

15.10 Pogledajte uključenje reportera Euronews Srbija uoči početka zasedanja

Euronews

15.00 Na sednici Odbora usvojen izveštaj REM-a uz burnu raspravu

Članovi Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine većinom glasova juče su usvojili izveštaj Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i predlog zaključka dostavili Narodnoj skupštini na usvajanje po hitnom postupku. Sednicu je obeležila burna rasprava članova odbora. Opširnije u posebnom tekstu.

14.45 Šta je na dnevnom redu sednice Skupštine?

Poslanici Skupštine Srbije započinju danas raspravu o bezbednosnoj situaciji u Srbiji posle dva masovna ubistva koja su se nedavno dogodila u roku od 48 časova.

Na dnevnom redu sednice, koju je zakazao predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, su i predlozi opozicije, između ostalog 61 poslanik traži da se glasa o nepoverenju ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću.

Pored te tačke, pred poslanicima je izveštaj o bezbednosnoj situaciji nakon masovnih ubistava u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i okolini Mladenovca koji je podnela Vlada Srbije, kao i izveštaj REM-a o nadzoru programa komercijalnih televizija sa posebnim osvrtom na izveštavanje o slučajevima nasilja, koji je podneo upravo REM.

 

Komentari (0)

Srbija