Politika

Dodik: Srbiji najpotrebniji dijalog i jedinstvo, a ne obračuni

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2023

-

12:38

Dodik: Srbiji najpotrebniji dijalog i jedinstvo, a ne obračuni
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Presednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Srbiji danas, nakon dve strašne tragedije u kojima je stradala nevina mladost, najpotrebnije jedinstvo i stabilnost, a ne da se ovi nemili događaji zloupotrebljavaju za političke obračune, što nikada i nikome nije donelo koristi, pa neće ni Srbiji.

 
"Srbiju je zadesila tragedija koju niko nije očekivao i želeo. Stradanje dece i drugih građana Srbije je bolno i teško, nenadoknadivo. To je večna trauma koja će ostati svima nama u duši i srcu. Nema reči da objasne ovu tugu, ćutnja je jedina moguća", rekao je Dodik u izjavi za Srnu.

Predsednik Srpske je istakao da narodna i nacionalna bol i tragedija, po prirodi stvari, okupe naciju u zajedničkom odnosu prema tuzi i naporu da ujedinjeni deluju u odbrani od svih budućih pretnji.

Na pitanje da prokomentariše najnovija dešavanja u Srbiji i najavljeni narodni miting za odbranu slobodarskih demokratskih vrednosti i za mirnu i stabilnu Srbiju, koji je zakazan za 26. maj u Beogradu, Dodik je naglasio da Srbiji i svim Srbima treba mir, kao i zajedničko i jedinstveno delovanje na stabilizaciji prilika.

"Koristiti tragediju za političke obračune nikada i nikome nije donelo niti može doneti bilo kakvu koristi", istakao je Dodik i podsetio na činjenicu da je u Republici Srpskoj smrt mlaadića iz Banjaluke zloupotrebljena kao platforma za politički obračun opozicije sa vlasti s ciljem destabilizacije Srpske.

Dodik je naveo da je opozicija u Srpskoj grubo koristila tu tragediju i nerazjašnjenu smrt nesrećnog mladića, organizujući "deševanje ulice" i proteste, a kada su uvideli da im ova tragedija više ne koristi, nestali su bez imalo empatije.

"Sve to danas, nažalost, gledamo u Srbiji. Tragedije, stradanje, smrt nedužne dece i ljudi koristi se za obračun sa državom i vlašću. Upokojeni patrijarh Pavle je rekao: 'Kada strada dete, onda strada celo čovječanstvo'. U tome je sva istina, dalje nema. Ali, deo opozicije u Srbiji, kao i nedavno ona u Republici Srpskoj, misli i hoće da ima, zloupotrebljavajući tragedije, organizujući proteste i iznoseći političke zahtjeve", kazao je Dodik.

Istakao je da, nažalost, deo opozicije u Srbiji koristi ovu nesreću za lični napad na predsednika Srbije Aleksandra Vučića praveći od njega metu i optužujući ga za sve što im padne na pamet. 

"Znam ga lično i mogu da svedočim o njegovoj posvećenosti Srbiji i koliko mu teško padaju ove tragedije koje su zadesile zemlju", naglasio je Dodik.

On je naveo da krivica koju oni produkuju ne može da se pripiše bilo kome osim počiniocima, a preko njih i onima koji su na bilo koji način tome doprineli.

Dodik je rekao da bi objektivna i trezvena analiza situacije, bez tenzija, pokazala da je ponašanje predsednika Srbije u ovako teškim okolnostima bilo državnički odgovorno.

"U prilog ovoj tvrdnji govore i mere koje su preduzete u Srbiji, što je vrhunski dokaz odgovornosti, kao što su: postupanje na najvišem stepenu odgovornosti, amnestija za predaju nelegalnog oružja, povećane mere bezbednosti u školama, kao i niz drugih odgovornih i državničkih poteza. I opet to napadaju, a šta bi bilo da je policija sprečila okupljanje. Opet bi ga napadali", rekao je Dodik.

Naglasio je da je potpuno opredijeljen u podršci stabilnoj i razvijenoj Srbiji koja je svoja, a ne pod upravo stranih ambasadora.

"Zato podržavam mirni skup Srbije zakazan za 26. maj. Smatram da samo izbori mogu dati legitimitet i legalitet narodnoj vlasti. U Srbiji postoji narodna vlast. Onima kojima se ona ne sviđa jedino mesto gđe se mogu boriti za to su izbori. Neka Srbija bira, a ja sam uveren da će ona potvrditi samo ono što se zna", naglasio je Dodik.

On je istakao da se stabilna, sigurna i mirna Srbija može održati samo u kontinuitetu ove vlasti.

"Pobedu stare/nove vlasti gledali smo već u Republici Srpskoj. Opoziciji nisu pomogli agenti stranog uticaja i strani obaveštajci ni u izborima ni nakon izbora. Njih, jedne i druge, narod naprosto neće i ne voli, jer im ne veruje", poručio je Dodik i naglasio da je Srbiji potrebno jedinstvo, međusobno razumevanje i dijalog koji mogu doprineti preko potrebnoj stabilizaciji prilika, smirivanju tenzija i sveukupnom napretku zemlje. 

Komentari (0)

Srbija