Društvo

Slučaj romske devojčice kojoj su drugovi poklonili žicu: Škola o "destabilizaciji države", romska udruženja upozoravaju

Komentari

Autor: Euronews Srbija/S. Nikolić

23/05/2023

-

17:09

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Slučaj devojčice romskog porekla iz Vrbasa, koja se suočila sa vršnjačkim nasiljem i diskriminacijom u OŠ "Petar Petrović Njegoš", podigao je buru u javnosti nakon što su na društvenim mrežama objavljeni detalji ovog incidenta.

Javnost je za slučaj saznala iz objave prijatelja oca devojčice u kojoj je navedeno da su učenici osmog razreda OŠ "Petar Petrović Njegoš" u Vrbasu svojoj drugarici iz razreda zbog njenog romskog porekla "poklonili" parče žice uz reči: "Tvoji svakako skupljaju bakar, pa da doprinesemo". Time, međutim, ova alarmirajuća situacija u kojoj se devojčica našla nije počela niti je završena, budući da je nakon toga dečak koji je trebalo da ide sa njom na maturu od toga odustao "kako ga drugovi iz razreda ne bi zadirkivali".

Čitav slučaj je kulminirao na društvenim mrežama, gde je niz poznatih ličnosti ponudio pomoć i podršku devojčici, pa i odlazak sa njom na maturu, ali i zvaničnim saopštenjem škole u kome se, osim o slučaju, govori i o "ideji destabilizacije države" i "nastavku udara na institucije".

O tome kako je sve počelo za Euronews Srbija govorio je i predsednik Udruženja "Multiart" Boris Bijelović, inače dugogodišnji prijatelj oca ove devojčice, koji je i prvi podelio informacije o ovom slučaju na Fejsbuku. On je izneo tvrdnje i da su ovu devojčicu na temu sekundarnih sirovina njeni drugari iz razreda zadirkivali mesecima, da je njen otac više puta upozoravao na ovo, ali da u školi niko nije adekvatno odreagovao.  

"Za sve za postoji granica, a u ovom slučaju, ta granica može biti bakarna žica", naveo je Bijelović koji kaže da ovu porodicu poznaje godinama, da su deca lepo vaspitana i da se prema svima odnose s poštovanjem. 

Direktorka škole je isprva za medije potvrdila da je do slučaja došlo, a juče popodne, nakon što su se u podršku devojčici oglasile brojne javne ličnosti među kojima i pevačica Seka Aleksić, košarkaš Vladimir Štimac i glumac Amar Mešić, i škola je izdala saopštenje.

Šta o slučaju kaže škola, a šta majka ove devojčice?  

U saopštenju, koje potpisuje direktorka, ističe se i kako "skupina nemoćnih, frustriranih, sa idejom destabilizacije vlastite države nastavlja udare i na institucije pravljenjem lažnih uzbuna koristeći i zloupotrebljavajući jedan od najtragičnijih događaja u istoriji Srbije". 

"Udarajući na ono najdragocenije i najosetljiviju kategoriju društva, pokušavaju da sistem obrazovanja koji u Opštini Vrbas funkcioniše bez mrlje poljuljaju i nametnu sliku koja u javnosti izaziva bes, strah i revolt roditelja pa i čitave zajednice društva“, navodi se dalje u saopštenju koje je potpisala direktorka škole Slavica Gvozdenović. 

Dalje piše kako događaj oko koga se medijski i na društvenim mrežama nametnula polemika "nije činjenično stanje onako kako je plasirano od ljudi sa nedovoljno argumenata, već da je imao sledeći redosled".

"Nakon evidentiranog nerezonskog istupa par učenika 03. maja 2023. godine, i postojanje osnovane sumnje da je dete od strane drugara vređano i omalovažavano, škola je obavestila majku devojčice i roditelje ostalih učesnika događaja. Na sastanku održanom 04. 05. 2023. godine sa roditeljima sastavljen je Zapisnik u kom je konstatovano postojanje neželjenog ponašanja. Majka devojčice zadovoljna razvojem situacije i obavljenim razgovorom sa roditeljima učenika kao i njihovom reakcijom nije želela da se problem produbljuje jer deca treba da nastave školovanje i druženje u istoj školi". 

Istog dana je, kako se navodi, održan i sastanak školskog Tima za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. 

profimedia

 

"Tim je doneo zaključak pojačanog vaspitnog rada i praćenja razvoja dalje situacije od strane odeljenskog strešine u saradnji sa zaposlenima u školi. Ako se slično ili isto ponovi po prikupljenim informacijama i po potrebi će se preduzimati adekvatne, dalje mere“, navodi se.

Dalje piše kako je "nakon novinskih natpisa majka pozvana u školu i izjavila je da devojčica više nema sličnih problema i da sa istim drugarima sada funkcioniše bez problema". 

"Zaključak škole je da se učenica druži sa svima iz odeljenja i da apsolutno nema tenzija. Majka i devojčica su izrazile želju da devojčici odeljenski starešina bude pratilac na maturi, što je odeljenski starešina sa zadovoljstvom prihvatio".  

Napominje se da je "problem primetio odeljenski starešina koji je odmah reagovao". 

Sa druge strane, majka ove devojčice je za Novosti rekla kako je vređanje počelo u oktobru prošle godine "kad su prvi put počeli da joj spominju bakar, a to se pojačalo i u martu", a da je na razgovor o diskriminaciji njene ćerke kod direktorke prvi put pozvana u sredu (17. maja), nakon što su Novosti objavile tekst o ovom slučaju. 

"Njen razredni starešina pokušao je da je smiri tako što ju je zagrlio i rekao ‘zajedno ćemo ti i ja da prodajemo bakar, od toga ima para’. Ovog meseca, kad su joj predali žicu, toliko se potresla da nije htela da ide u školu", ispričala je majka.  

Kako pišu Novosti, razredni je, na očevu molbu, razgovarao sa đacima koji su ismevali drugaricu, a posle slučaja sa bakarnom žicom na razgovor je pozvao i njihove roditelje. 

Majka je rekla da će, ukoliko dođe inspekcija od koje se, kako kaže u školi pribojavaju, ispričati da je njeno dete bilo zlostavljano, a ukoliko se išta slično ponovi, slučaj će prijaviti policiji.  

"Provociranje je sad prestalo, ali je druženje završeno. Svi su je odbacili, ostala joj je u odeljenju samo jedna drugarica", rekla je ona.  

"U ovoj devojčici se vidi svako romsko dete" 

Zastupnik udruženja "Romsko srce" Živojin Mitrović za Euronews Srbija kaže kako je ovaj slučaj i način na koji je tretirana ova devojčica užasna stvar i realnost koja je prisutna u Srbiji.  

"Ta deca su sve vreme u nasilju, u ovoj devojčici se vidi svako romsko dete. Za njih nema mesta u obrazovnom sistemu, njih društvo kreće da isključuje još od najranijih uzrasta, već sa tri godine, pa šta možemo onda da očekujemo dalje. Mislim da je situacija ovakva kakva je sada – gora nego što je bila pre 20 godina", kaže Mitrović.  

Mitrović smatra da je ovo "što se njoj dešava svakodnevica, da je nasilje za njih postalo svakodnevica" i dodaje da nešto mora da se promeni, kako bi se poboljšao njihov status. 

"Sistem je kriv jer ih izopštava, a najveći krivac je društvo. Romski civilni sektor je devastiran, a upravo on ih je gurao napred", ističe Mitrović.  

Kaže da od društva sve kreće i dodaje da su deca takva zbog toga što postoji stigma o siromašnima i da do zadirkivanja romske dece često dolazi zbog njihovog socioekonomskog statusa.  

"Oni kada odu na Zapad postaju normalna deca, deca koja završavaju srednju školu i fakultete, a ovde i kada ih završe opet pred njima postoje prepreke i za njih postoji veći napor da se istaknu, zbog svega kroz šta prolaze", kaže Mitrović i zaključuje da promena pod hitno mora da se desi na nivou čitavog društva i sistema. 

Poziv na odgovornost škole, školskih timova, ali i roditelja  

Predstavnici pokreta Opre Roma Srbija uputili su otvoreno pismo direktorki ove škole, kako bi izrazili "duboku zabrinutost u vezi sa uznemirujućim incidentom diskriminacije i maltretiranja sa kojim se suočava romska devojčica". 

Navode kako je tretman koji je pretrpela neprihvatljiv i protivan principima jednakosti, poštovanja i inkluzije.  

"Snažno Vas pozivamo da preduzmete hitne mere kako biste rešili ovaj incident i sprečili dalje akte diskriminacije unutar vaše obrazovne institucije. Od najveće je važnosti da započnete ozbiljan razgovor sa svim učenicima u školi, fokusirajući se na promovisanje empatije, razumevanja i kulturološke osetljivosti. Ovaj razgovor treba da naglasi vrednost različitosti i podstakne inkluzivno okruženje u kome se svaki učenik oseća bezbedno, poštovano i podržano", navode predstavnici ovog pokreta. 

Takođe se oglasio i Nacionalni savet romske nacionalne manjine koji zahteva odgovornost škole, školskih timova ali i roditelja, naglašavajući da se čvrsto protive diskriminaciji, pogotovo ako su u pitanju obrazovne ustanove koje bi "trebalo da decu uče pravim vrednostima, toleranciji i uvažavanju različitosti svakog pojedinca".  

"Javno izražavanje predrasuda ugrožava sigurnost i dobrobit učenika te može imati dugoročne posledice na njihovo mentalno i fizičko zdravlje", navodi se.  

Pišu kako Timove protiv vršnjačkog nasilja mora imati svaka škola, a ukoliko ga OŠ "Petar Petrović Njegoš" ima, on mora biti mnogo angažovaniji i aktivniji, kako bi na taj način bilo smanjeno i sprečeno vršnjačko nasilje u školi.  

"Ovaj slučaj ne možemo sanirati, možemo se samo duboko zamisliti kakve posledice će imati po ovu devojčicu, i učiniti sve kako se nikad ne bi ponovilo", zaključuje se u njihovom saopštenju.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija