Društvo

Podizanje svesti o raku mokraćne bešike: Udruženje medikalnih onkologa Srbije organizuje performans izložbu u Silosima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/05/2023

-

12:38

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji svake godine za više od hilljadu ljudi rak mokraćne bešike ima fatalan ishod, zbog čega Udruženje medikalnih onkologa Srbije danas organizuje performans izložbu sa hiljadu narandžastih balona ispred Doma kulture Silosi, kojom se Srbija priključuje Svetskom mesecu borbe o podizanju svesti o raku mokraćne bešike.

Doktor Davorin Radosavljević direktor Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije za Euronews Srbija kaže da se ovoj bolesti nedovoljno govori, da je prilično agresivna i da postoji dosta pacijenata koji su u odmaklom stadijumu, a onda je pitanje koliko se takvom pacijentu može pomoći.

"Sve maligne bolesti mogu početi sa malo simptoma ili neopaženo, ali neki od simptoma jesu krv u mokraći ili uopšte promena boje mokraće, bolovi u donjem delu trbuha, slabost, gubitak u težini, i sve što prati te maligne bolesti", kaže Radosavljević. 

O ovoj bolesti neophodno je govoriti kako bi se bolest otkrila što ranije, a pacijenti dobili pristup savremnim načinima lečenja, budući da rak mokraćne bešike često ne bude otkriven na vreme pošto pacijenti ne prepoznaju ili zanemaruju simptome.

Opširnije u videu na početku teksta. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija