Zdravlje

Mogu li mRNA vakcine da spreče povratak raka pankreasa? Mala studija pruža nadu, u planu veće istraživanje

Komentari

Autor: Euronews Next/Giulia Carbonaro

14/05/2023

-

16:53

Mogu li mRNA vakcine da spreče povratak raka pankreasa? Mala studija pruža nadu, u planu veće istraživanje
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Korišćenje mRNA vakcina kod pacijenata sa rakom pankreasa pokazalo je obećavajuće rezultate u maloj studiji koju su sproveli njujorški istraživači i nemački "Biontek", jer je povratak tumora sprečen kod polovine lečenih.

Rak pankreasa je jedan od najsmrtonosnijih oblika raka u svetu, za koji se procenjuje da ubija 88 odsto pacijenata. To je takođe jedan od najvirulentnijih karcinoma: poznato je da se bolest brzo vraća čak i nakon što je pacijent uspešno ukloni. Oko 90 odsto pacijenata doživi recidiv u roku od sedam do devet meseci nakon operacije, prenosi Euronews Next.

Ali ciljana mRNA vakcina mogla bi ponuditi neku nadu. Ove nedelje, grupa naučnika iz Centra za rak "Memorijal Sloan Ketering" (MSK) u Njujorku objavila je u časopisu "Nature" rezultate male studije koju su sproveli na pacijentima sa rakom pankreasa tokom nekoliko godina.

Studija je koristila mRNA vakcinu protiv raka pankreasa prilagođenu tumoru svakog pacijenta, kako bi potencijalno pomogla u izazivanju imunološkog odgovora.

Ono što je revolucionarno u vezi sa vakcinama koje su testirali naučnici u Nemačkoj jeste to što su ih prilagodili mutiranim proteinima koji se nalaze na površini ćelija raka, umesto mešavini tumorskih i normalnih ćelija, kako se to pokušavalo decenijama.

Istraživači iz Centra za rak MSK ekstrahovali su ćelije iz tumora pacijenata i poslali ih u "Biontek", nemačku kompaniju koja je kreirala visokoefikasnu vakcinu protiv Kovida 19 zajedno za Fajzerom.

Naučnici su potom personalizovali vakcinu za imunološki sistem svakog od 16 pacijenata uključenih u studiju, koja je počela u decembru 2019. godine. Svi pacijenti su bili bele puti. Pacijentima je data vakcina zajedno sa hemoterapijom i lekom koji ima za cilj da spreči tumore da izbegnu odgovor imunog sistema pacijenta.

Polovina pacijenata kojima je primenjena, vakcina je uspela: njihov imuni sistem je naučio kako da prepozna i bori se protiv ćelija raka, a tokom 18 meseci koliko su praćeni, nisu pokazivali znake recidiva.

Uzbudljivi rezultati

"Ovi uzbudljivi rezultati ukazuju na to da bismo mogli da koristimo vakcine kao terapiju protiv raka pankreasa. Dokazi podržavaju našu strategiju da svaku vakcinu prilagodimo tumoru pacijenta", rekao je lekar iz MSK i specijalista za rak Vinod Balahandran, koji je vodio istraživanje, u saopštenju.

Za osam drugih pacijenata koji nisu reagovali na vakcinu, rak pankreasa se vratio oko 13 meseci nakon što su imali operaciju uklanjanja.

Nažalost, naučnici nisu mogli u potpunosti da isključe da su drugi faktori, osim vakcine, mogli doprineti da pacijenti proizvedu imuni odgovor, ali misle da je vakcina bila uspešnija kod pacijenata kojima je slezina još uvek bila netaknuta - od sedam učesnika studije kojima je uklonjena slezina, pet nije reagovalo na vakcinu.

Unsplash

 

Mada se čini da obećavaju, personalizovane mRNA vakcine protiv raka su još uvek u razvoju. Ova vrsta vakcine je i dalje preskupa da bi se široko koristila, i ne može se proizvoditi u velikim serijama.

Ipak, rezultati nedavne studije sugerišu da su istraživači na pravom putu za lečenje karcinoma pankreasa i potencijalno drugih vrsta agresivnih tumora. U budućnosti, istraživači MSK planiraju da započnu veće kliničko ispitivanje na više lokacija u različitim zemljama. 

"Uzbudljivo je videti da bi personalizovana vakcina mogla da angažuje imuni sistem da se bori protiv raka pankreasa, za šta su hitno potrebni bolji tretmani", rekao je Balahandran.

"Takođe, ovo dodatno motiviše jer možda možemo da koristimo takve personalizovane vakcine za lečenje drugih smrtonosnih karcinoma", dodao je Balahandran.

Komentari (0)

Magazin