Društvo

Brankica Janković za Euronews Srbija o diskriminaciji romske devojčice: Svest društva mora da se promeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/05/2023

-

13:49

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je, komentarišući za Euronews Srbija slučaj vršnjačkog nasilja i diskriminacije devojčice romske nacionalnosti u Vrbasu, izrazila žaljenje zbog toga što su devojčica i njena porodica preživeli "poniženje dostojanstva. Navela je da su njene kolege nedavno stupile u kontakt roditeljima devojčice, kako bi ih informisali o mogućnostima besplatne pravne zaštite od diskriminacije koju kao institucija pružaju.

"Njeni roditelji su za sada odlučili da neće podnositi tužbu, da im treba vremena i da će o tome razmisliti. Insistiraju na tome da se njihova imena ne pominju u javnosti. Mi naravno to poštujemo, svaku njihovu odluku, a ukoliko podnesu pritužbu mi ćemo biti u prilici da u zakonski utvrđenom postupku, ispitamo sve činjenice", ističe Janković. 

Dodaje da ne zna da li je škola u ovom slučaju učinila sve što je bila obavezna, ali da su nedavne tragedije bile velika opomena za naše društvo, nakon kojih je iskazana nedvosmislena potreba da mnoge stvari promenimo, pogotovo u našem školskom sistemu. 

"Ništa više ne bi trebalo da bude isto, pogotovo u našem školskom sistemu.Trebalo bi da se mnogo više u školi, pa i u ovom slučaju, nastavnici, nastavno osobolje i uprava, fokusiraju na kulturu dijaloga, razumevanja, tolerancije i prihvatanja različitosti", rekla je Janković. 

Takođe, ističe kako je najlakše čoveka svesti na jedno lično svojstvo, u ovom slučaju nacionalnu pripadnost, zbog čega svest društva mora da se promeni. 

"Mnogo toga jeste promenjeno i urađeno na unapređenju položaja romske dece u školi, imamo pedagoške asistente, romske medijatore, afirmativne mere za upis naših sugrađana Roma i Romkinja u srednje škole i na fakultete. Najteže je prevazići one predrasude koje stoje u glavama nekih naših građana, pa je krajnje vreme da se zapitamo šta je to sa nama kao ljudima, zar ne možemo da preko puta vidimo čoveka, a ne boju kože, versku pripadnost, pol i invaliditet", kaže Janković. 

"Neophodno promeniti jezički narativ, ali i ponašanje"

Takođe, Janković kaže kako je neophodno promeniti jezički narativ, ali i ponašanje. 

"Od početka naglašavam koliko je jezik važan, koliko svi treba da uložimo napore da jezičke nesporazume i jedan apsolutno nedopustiv jezik promenimo, a to možemo samo našom odlukom da na drugačiji način komuniciramo, ne samo u javnosti nego u svakoj vrsti komunikacije. U krajnjem slučaju deca gledaju u nas, ništa nije bitno kao komunikacija i modeli, odnosno njihovi uzori. Kako se mi ponašamo, takvu ćemo decu sutra mi imati", rekla je Janković. 

O tome što se teške reči često mogu čuti u javnim institucijama i od onih koji treba da budu uzor i donose odluke, Janković kaže kako bi bilo "dobro da je uvek najodgovorniji onaj koji istupa sa pozicije vlasti i da treba promeni to". 

"Naravno ima i na drugoj strani toga, sigurno nisu za pohvalu mnogi izrazi koje imamo da čujemo od svih učesnika u javnom životu. Bilo bi dobro da ljudi nauče da se izvinjavaju kada pogreše. Dobar primer je kada državni sekretar iz MUP-a izađe da se izvini zbog greške koje su učinile dve policijske stanice pozivanjem na pravljenje spiskova dece koja imaju problema u ponašanju. Možemo da naučimo da je izvinjenje dobra stvar, bila bi to jedna dobra poruka za sve, nije sramota izviniti se", kaže Janković i podseća na važnost međusobne komunikacije i slušanja. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija