Društvo

Jedno odeljenje iz "Ribnikara" već ima nastavu u Dečjem kulturnom centru: Priprema se plan aktivnosti za ostalu decu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/05/2023

-

10:38

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije objavila je spisak ustanova kulture koje mogu da prime učenike iz Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u kojoj se 3. maja dogodila masovna pucnjava u kojoj je ubijeno devet učenika i čuvar škole. Ministarstvo prosvete priprema plan aktivnosti za sledeću nedelju za učenike u dostupnim objektima, na osnovu prethodnog izjašnjavanja roditelja koje su im ustanove prihvatljive. Reč je o ustupanju kapaciteta do kraja školske godine za obavljanje nastave, ali i radionicama tokom letnjeg raspusta.

Oko 800 učenika OŠ "Vladislav Ribnikar" vratilo se u školu, dok za oko 300 roditelji kažu da nisu spremni za povratak u prostorije gde se desio masakr. 

Jedna od ustanova kulture koja je otvorila svoja vrata za decu iz Ribnikara je Dečji kulturni centar, a Ivana Tabori Obradović, kaže da kod njih već dolazi jedno odeljenje nižeg razreda, gde su roditelji od starta bili jedinstveni da ne žele da se deca vraćaju u školu. 

"Deca iz tog odeljenja su naši redovni gosti. Pretpostavljamo da će u narednim danima stići zvanična informacija da li će još neko biti kod nas, budući da je situacija kompleksna i vrlo ozbiljna", kaže Tabori Obradović.

Ova ustanova kulture izdvojila je četiri prostorije koje mogu da prime 20 do 30 dece i koje mogu da budu neka vrsta učionice do kraja školske godine.

"Čuli smo glas roditelja da je određenoj deci potrebno da promene okruženje. U ponedeljak smo poslali dopis školi i ponudili prostorije na korišćenje. Smatrali smo da je to naša obaveza, naravno uz saglasnost Sekretarijata za kulturu koji je naš osnivač. U međuvremenu je došlo i do odluke Vlade Srbije da deca budu smeštena i u drugim ustanovama", priča Tabori Obradović za Euronews Srbija.

Sadržaji za decu

Programski urednici Dečjeg kulturnog centra već razmatraju šta bi bilo primereno u ovoj situaciji i koji sadržaji da se ponude deci.

"Mislim da je sada važno da sadržaj koji biramo bude odmeren. Svi smo emotivni, moramo izoštriti čula da sadržaj koji nudimo dodatno ne uznemiri decu. Razmišljali smo da krenemo sa literarnim radionicama, radionicama primenjene umetnosti, ekologijom. Mi ćemo programa posebno prilagoditi kada budemo znali kog uzrasta će bitri deca koja će dolaziti kod nas. To je jedan od faktora koji određuje šta se sa njima može raditi", pojasnila je ona.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Dečji kulturni centar biće na raspolaganju učenicima iz Ribnikara i tokom leta. 

"Mi inače imamo programe, besplatne radionice tokom leta. Naša je moralna obaveza da budemo za njih i tokom leta na raspolaganju. To su naše komšije, naša deca. Mnogi žele da učine nešto za njih, mi smo u prilici da to i učinimo", rekla je ona.

Ustanove kulture koje su otvorile vrata za decu iz Ribnikara su : Omladinsko pozorište Dadov, zatim Ustanova kulture "Gvarnerijus", Kulturni centar Beograda, Centar za likovno obrazovanje "Šumatovačka“, Dom omladine Beograda, Dečji kulturni centar Beograd, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Muzej grada Beograda, Pedagoški muzej, Kuća legata, Biblioteka grada Beograda, Dečije odeljenje Doma sindikata.

Četiri dečja pozorišta već imaju besplatan program za učenike osnovnih škola do kraja maja, a u toku su dogovori u vezi programa u junu mesecu.

Roditelji pisali predsedniku 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je primio pismo grupe roditelja đaka beogradske osnovne škole "Vladislav Ribnikar" i da će de time baviti narednih dana.

"Dobio sam pismo od grupe roditelja, sutra i prekosutra ću se baviti time. Uvek postoje različita mišljenja. Meni je blisko to što su napisali, videćemo", rekao je Vučić za televiziju Pink.

On je istakao da je važno čuti glas roditelja, "nekoga ko mora da vodi računa o budućnosti te dece“.

Vučić je rekao da ne vidi problem da neko ne pohađa školu "tri-četiri nedelje“ i da nastavu može da prati i elektronski, kao u vreme pandemije korona virusa.

Komentari (0)

Srbija