Društvo

NALED: Radnicima u Srbiji trebalo bi omogućiti fleksibilniji način korišćenja godišnjeg odmora

Komentari

Autor: FoNet

28/05/2023

-

11:07

NALED: Radnicima u Srbiji trebalo bi omogućiti fleksibilniji način korišćenja godišnjeg odmora
NALED: Radnicima u Srbiji trebalo bi omogućiti fleksibilniji način korišćenja godišnjeg odmora - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Radnicima u Srbiji trebalo bi omogućiti fleksibilniji način korišćenja godišnjeg odmora, a to bi se postiglo ukidanjem obaveze da prvi deo odmora moraju da iskoriste u trajanju od najmanje dve nedelje bez prekida, navodi se u jednoj od 18 novih preporuka NALED Sive knjige 15.

Zakon o radu omogućava radnicima da godišnji odmor iskoriste jednokratno ili u više delova, s tim što bi prvi deo morao da traje kontinuirano tokom 10 radnih dana i da bude "potrošen" u istoj kalendarskoj godini za koju je stečeno pravo na odmor, dok se ostatak može preneti i iskoristiti do 30. juna naredne godine, podsetio je NALED.

Šef Jedinice za odnose sa javnošću u NALED Ivan Radak rekao je da je dosadašnja praksa pokazala da veliki broj zaposlenih ne koristi prvi deo godišnjeg odmora u trajanju od dve nedelje, nego u zavisnosti od njihovih potreba i potrebe posla to bude i kraće od obaveznih 10 dana, najčešće pet dana, ali i manje.

"Zaposleni često žele drugačiji raspored odmora, a zbog postojećeg zakonskog okvira, poslodavci nisu u mogućnosti da im izađu u susret. To je nešto što i inspekcija zamera poslodavcima prilikom inspekcijskog nadzora", rekao je Radak.

Prema njegovim rečima, namera zakonodavca prilikom uvođenja ove odredbe bila je da se radniku omogući duži odmor u kontinuitetu, ali baš zbog različitih potreba radnika i različite vrste posla trebalo bi im obezbediti veću mogućnost izbora.

"Preporuka Sive knjige 15 je da se prvi deo odmora iskoristi u trajanju od dve nedelje, ali da to ne mora da bude u kontinuitetu. Istovremeno, postoji neopravdano ograničenje utvrđivanjem roka do kada taj prvi deo mora da se iskoristi", rekao je Radak. 

Komentari (0)

Srbija