Društvo

Ne odlažite kišobrane: Nedelju pred nama obeležiće pljuskovi, grad i grmljavina

Komentari

Autor: EUronews Srbija

29/05/2023

-

07:14

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U novu radnu nedelju ulazimo sa još nestabilnijim vremenom - dane pred nama obeležiće kiša, pljuskovi, grmljavina i grad. Biće, naravno i sunčanih sati, ali oni ove nedelje neće dominirati.

Danas će biti toplo i prilično sparno, a temperatura će se kretati od 22 stepena u Prištini do 25 stepeni u Subotici.

Malo sunčanih sati danas će imati Vojvođani, ali samo u prvom delu dana. Kako dan bude odmicao, biće sve toplije i sparnije. Već sredinom dana očekuju se jaki pljuskovi, grmljavina i grad, pa tako za vrlo kratko vreme može pasti više od 20 litara kiše po metru kvadratnom.

Vetar će biti slab, promenljivog pravca. Prolazno, može se pojačati samo za vreme trajanja pljuska. 

"Vreme u Srbiji kreira ogranak snažnog anticiklona koji se proteže sa severoistoka kontinenta. Centar anticiklona trenutno je na samoj granici Moldavije i Ukrajine. Stabilnost u ovim trenucima kvari vlaga koja iz pravca juga pristiže u naše krajeve", kaže meteorolog i urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija, Milena Lazarević.

"Za nastanak grmljavinskih oblaka, glavni okidač pored vlage, je temperatura", dodaje Lazarević.

I narednih dana, sve će mirisati na prolećne kiše. Kraj maja i početak juna obeležiće pljuskovi, grmljavina i grad. Lokalno se očekuje i velika količina padavina, koje će, nažalost, dodatno opteretiti rečna korita.

"Na više naših reka vodostaji će preći granicu redovne odbrane od poplave naročito na Dunavu kod Novog Sada i gornjem slivu Zapadne Morave. Na manjim bujičnim vodotocima doći i do izlivanja", zaključuje Lazarević.

Komentari (0)

Srbija