Društvo

U Srbiji oko 9.000 pacijenata boluje od multiple skleroze: Kako izgleda život sa ovom bolešću

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/05/2023

-

12:57

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

"Prvi simptomi javili su se kada sam imao 26 godina i bil su benigni. Tada su mi samo trnule jagodice desne ruke i jagodice na stopalama noge, ali onda je bolest počela da uzma maha i tek nakon treće terapije sam počeo normlano da fukncionišem", priča Igor Pavlović koji već duži niz godina živi s teškom autoimunom bolešću - multiplom sklerozom.

Kako je naveo, suočavanje sa ovom bolešću došlo je kada je, kako kaže, bio u punoj snazi.

"Prve simptome, u vidu trnjenja na rukama i nogama, sam shvatao kao signal koji nije odavao da je to nešto strašno. Obratio sam se lekaru, međutim kako su se simptomi spontano povukli, nije bilo potrebe za nekim daljim pregledima. Posle šest meseci se to ponovilo, samo s drugom stranom tela. Opet se to povuklo, međutim treći napad koji je usledio nakon godinu dana bio je udaran. Cela desna strana tela mi je potpuno otkazala", priča Pavlović.

Nakon toga mu je uključena treća terapija zahvaljujući kojoj, Pavlović kaže, funkcioniše kao zdrav i prav čovek.

"Drugi napad je bio signal lekarima da i ta terapija ne igra igru. Na moju sreću je uvedena ta treća linija lekova kod nas u državi i od tada ja funkcionišem dobro", rekao je.

Međutim, Pavlović nije usamljen. U susret 30. maju, Svetskom danu borbe protiv multiple skleroze, procene su da u Srbiji ima oko 9.000 pacijenata koji boluju od ove bolesti. Ova bolest je karakteristična zato što pogađa uglavnom osobe između 20. i 40. godine života kada su radno sposobni, dakle u punoj životnoj snazi i dva puta češće se javlja kod žena nego kod muškaraca. 

Taleski: Srbija rame uz rame sa Evropom

Vanja Taleski, psihološkinja savetovališta pri Društvu multiple skleroze Srbije objasnila je za Euronews Srbija da je prolem kod ove bolest taj što se kod prvih simptoma ne može procentiti kada i kako tačno ova bolest može da napreduje.

"Mi ne znamo kada će prestati prvi simptomi i kada će početi sledeće pogoršanje. U tom smislu je proces prihvatanja bolesti vrlo kompleksan. Uzrok se i dalje ne zna. Ono što možemo da kažemo je da postoje određeni rizici koji mogu da utiču na to da se ova bolest pojavi. To su pušenje, nedostatak vitamina D3 i mononukleoza", objašnjava ona.

Euronews

Dodaje da se u poslednjih nekoliko godina situacija sa lečenjem pacijenata u Srbiji je znatno poboljšana, leči se gotovo četiri puta više pacijenata. 

"U odnosu na region i Evropu mi ne zaostajemo. Potpuno smo rame uz rame sa svima njima. Ono što je svakako značajno je da imamo mogućnost i da pacijenti koji ne žive u Beogradu svoje terapije mogu da primaju u svojim medicinskim centrima koji su im blizu", rekla je ona. 

Inače, Društvo multiple skleroze Srbije je jedno od najstarijih udruženja pacijenata u Srbiji. Već dugi niz godina udruženje ima i organizovano psihosocijalno savetovalište za obolele, a Taleski kaže da je to vrlo značajan segment u procesu lečenja.

"Mi sledeće godine punimo 20 godina rada psihosocijalnog savetovališta. To je jedna od ključnih linija terapije u životu sa ovom bolešću. Pored lekova, fizikalne terapije, psihosocijalna podrška je najznačajniji vid podrške koji mogu da dobiju. Mi postojimo na naičn da svi koji su oboleli mogu da nam se obrate. Pružamo usluge indviditulanog i grupnog rada", rekla je ona. 

Komentari (0)

Srbija