Društvo

Novo izazivanje straha: Ponovo učestale dojave o bombama širom Srbije

Komentari

Autor: Jovana Stanković

01/06/2023

-

21:01

Novo izazivanje straha: Ponovo učestale dojave o bombama širom Srbije
Novo izazivanje straha: Ponovo učestale dojave o bombama širom Srbije - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Novi talas anonimnih dojava o postavljenim bombama, koji je usledio u drugoj polovoni meseca, uticao je da se stanje opšteg šoka nakon dva masovna ubistva u Srbiji produži, saglasni su sagovornici Euronews Srbija. Saglasni su i u tome da ovogodišnje dojave treba sagledati kroz drugačiji kontekst jer su se desile u istom mesecu kada i dve velike tragedije.

Poslednji slučaj dogodio se početkom ove nedelje, kada je policija saopštila da su dojave o postavljenim bombama dobile 75 škola, nakon čega su ekipe odmah izašle na teren.

"I u prethodnim danima kada je bilo ovakvih dojava, za koje je utvrđeno da su bile lažne, policija je sve vreme bila na terenu i brinula se o bezbednosti učenika i građana Srbije",  navodi se u tadašnjem saopštenju MUP-a.

Nakon ovog talasa, policija je identifikovala i privela 16-godišnjaka koji se sumnjiči da je 29. maja poslao mejl jednoj srednjoj školi u Beogradu u kome je naveo da je u toj školi postavljena eksplozivna naprava. Policija je privela osumnjičenog zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo izazivanje panike i nereda.

Deset dana ranije, stigle su lažne prijave za bombe u U KBC Zvezdara i VMA, Zoo vrtu u Beogradu, nekloki fakulteta u novom Sadu u sportskoj dvorani Spens. Na mejl adrese nadležnih službi i medija stigla je poruka u kojoj se navodi da su “Bombe tempirane da danas, u toku prepodneva i ranog popodneva detoniraju". Dan ranije obustavljena je nastava u školama na teritoriji Beograda nakon što je na 240 adresa stigao mejl o postavljenim eksplozivnim napravama. Policija je u svim školama izvršila kontradiverzione preglede nakon kojih je utvrđeno da su dojave bile lažne. 

Iako nije otkriveno ko stoji iza ovih dojava, policija uspeva da povremeno uhapsi počinioce. Tako je 10. maja u Kragujevcu, kako je saopštio je MUP, uhapšen Z.V. (35) iz tog grada, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo izazivanje panike i nereda. On se sumnjiči da je 7. maja ove godine pozvao dežurnu službu u Beogradu i lažno prijavio da je bačena bomba na autobusku stanicu u Beogradu, a potom i dežurnu službu u Kragujevcu, kojoj je prijavio da je postavljena bomba u kontejneru, u krugu zgrade Skupštine grada Kragujevca. 

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu apelovalo je na sve građane "da prestanu sa lažnim dojavama i ukazuje da će se takvo ponašanje hitno procesuirati, a učinioci biti zadržani".

Prema rečima profesora Fakulteta bezbednosti Beogradskog univerziteta Zorana Dragišića teško je oceniti da li iza ovogodišnjih i prošlogodišnjih dojava o bombama stoje isti ljudi, ali i i iste namere. U svakom slučaju, on navodi, posao nadležnih je da se ovako nešto više ne ponovi i da svi treba da rade na tome da se strasti u društvu nakon svega spuste.

"Ovo sada mora dosta ozbiljnije da se posmatra i da se radi na tome da se ovog puta počinoci pronađu. Mora da se zna koji su im motivi, jer je svetska vest da se naše društvo sada nalazi u posebnom stanju. Bojim se da to neko možda koristi. Smatram da ove dojave služe za destabiliziaciju jer se svi nalazimo pod stanjem produženog šoka", naveo je on za Euronews Srbija.

Kako kaže, smatra da upravo zbog prošlogodišnjih slučajeva potrebno MUP i BIA treba da aktivno rade na tome da provere da li uopšte postoji povezanosti sa dojavama od prošle i ove godine.

"Prava istina može da se sazna tek nakon detaljne istrage sa konkretnim rezultatima, a to znači da se uhapse počinioci. Za sada je svaka kontradiveziona kontrola pokazala da je svaka dojava lažna ali to ne sme da nas uspava. Par hiljada puta će biti lažna, jednom će biti prava i zbog toga je oprez i više nego neophodan", smatra on.

"Strah dodatno pojačan, škole dodatno osetijive"

Školska psihološkinja Branka Tišma kaže za Euronews Srbja da ove dojave jesu dodatno dolivanje straha na novonastalu situaciju u kojoj smo se našli i da će to svakako ostaviti posledice na sve.

"Ovo su situacije kada morate da odreagujete bez obzira da li sumnjate ili ne sumnjate u to. Svakako one se nadovezuju na jednu situaciju koja je još uvek sveža i koja nas je sve uzdrmala u velikoj meri. Svi smo negde već poljuljani u tom gledanju na stvari i načinu kako to doživljavamo, pa se i strahovi pojačavaju", kaže.

Dodaje da su škole uvek reagovale kada su anonimne dojave u pitanju, i kaže da su one sada dodatno osetljivije jer je svakako strah i dalje pojačan.

"One sada reaguju na sve što može da se podrazumeva kao neko ugrožavanje bezbednosti. Mnogo osteljivije sada reaguju i bez dileme odmah obaveštavaju i roditelje i sve nadređene. Tako je bar moje iskustvo sa školama sa kojima sam ja imala kontakt", objašnajva ona.

Što se posledica tiče, one su, kaže Tišma, izvesne i tek će se uočiti.

"Nije lako nikome. Ni roditeljima, ni deci ali i nastavnicima i učiteljima. Oni odgovaraju za tu decu koja su im poslata u školu. Vrlo je specifičan oblik brige. Posle toga mora da smire i tu istu decu kada se vrate u učinicu i da verovatno smire i roditelje. Ova cela situacija ostaviće posledice i produženo ćemo svi biti osetljiviji na svaku vrstu provokacije. Čak i neka okupljanja u školskim dvorištima će im biti upitna, jer će svi imati veću dozu straha", rekla je ona.

Komentari (0)

Srbija