Društvo

Posle serije pljuskova, danas lepše vreme: Do kada će trajati ovo "zatišje"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/06/2023

-

07:37

Posle serije pljuskova, danas lepše vreme: Do kada će trajati ovo "zatišje"
Vreme u Beogradu - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Nakon serije intezivnih oluja i obilnih kiša, danas će situacija biti malo mirnija. Biće više sunčanih sati nego juče, a pljuskovi i grmljavina biće retka pojava. Temperatura će biti slična kao i juče - nakon prijatnog jutra, tokom dana biće toplo i sparno, a najviša dnevna biće u intervalu od 23 do 25 stepeni.

"Ipak, to i dalje ne znači stabilno vreme. Ciklonalni vrtlog zajedno sa vlagom vidljiv je kako na sinoptičkim tako i na sateliskim slikama. Upravo zbog te vlage koja kruži iznad Srbije, pljuskovite padavine se ne mogu 100 odsto isključiti", kaže meteorolog i urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija, Milena Lazarević.

Najveći rizik od oluja preti stanovnicima Kosova i Metohije, gde uz grmljavinu može pasti i do 20 litara kiše po metru kvadratnom.

"U ostalim predelima trebalo bi da ostane suvo, ali moram da napomenem da se vreme menja iz sata u sat, i da je teško dati tačnu lokaciju pljuskova i kiše. Ono što je sigurno, danas će biti znatno više sunca nego juče, zato iskoristite ove sunčane sate koji će od sutra ponovo biti u deficitu", ističe Lazarević.

Ni na karti vetra neće biti nekih ozbiljnijih promena. U većini mesta ostaje mirno i tiho, a nešto jači jugoistočni vetar duvaće u Banatu i na istoku Srbije.

Od sutra raste ponovo nestabilnost, samim tim i rizik za oluje biće veći.  Najkritičniji dani biće petak i subota, kada bi se lokalno mogla akumulirati i veća količina kiše do 50 litara po metru kvadratnom. Ovo je izuzetno velika količina, s obzirom na to da je tlo već natopljeno i par litara može napraviti problem naročito u urbanim i gradskim sredinama.

Nestabilnost će i ovog puta biti praćena toplim i sparnim vremenom. Najviša dnevna temperatura biće do 27 stepeni u hladu.

Komentari (0)

Srbija