Društvo

DETALJNA RAČUNICA Na koliko novca mogu da računaju prosvetari i zdravstveni radnici nakon najavljenog povećanja plata

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

09/06/2023

-

07:51

DETALJNA RAČUNICA Na koliko novca mogu da računaju prosvetari i zdravstveni radnici nakon najavljenog povećanja plata
DETALJNA RAČUNICA Na koliko novca mogu da računaju prosvetari i zdravstveni radnici nakon najavljenog povećanja plata - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prosvetni radnici, ali i medicinske sestre od 1. septembra mogu računati na povećanje zarade od 5,5 odsto. To znači da će nastavnicima i učiteljima septembarska plata biti veća za oko 4.100 dinara, dok medicinske sestre koje rade u bolnicama mogu računati na povećanje od oko 3.700 dinara, dok će sestrama u domovima zdravlja plata biti veća za oko 3.500 dinara. 

Već u decembru, najkasnije u januru predstavnici vlasti najavili su dodatno povećanje od 10 odsto, što će plate nastavničkog kadra pogurati za dodatnih 7.000 dinara, a na toliko novca mogu računati i medicinske sestre u bolnicama.

Time bi učiteljima i nastavnicima decembarske (eventualno januarske) koverte bile veće za oko 11.000 dinara u odnosu na plate koje sada primaju, a medicinskim sestrama u bolnicama za oko 10.700 dinara.

Računica se odnosi na startnu zaradu prosvetara, sa sedmim stepenom stručne spreme i punim fondom časova. Za svaku godinu radnog staža plata im se povećava za dodatnih 0,4 odsto. Sa druge strane zaposlenima u zdravstvu na osnovnu platu sleduje i prekovremeni rad, dežurstva vikendom i praznicima, noćni rad. 

Računicu za povećanje plata prosvetnih radnika za Euronews Srbija izveo je predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije Dušan Kokot. On je kaže da je startna plata profesora sa sedmim stepenom stručne spreme i punim fondom časova sada 74.683 dinara. Sa septembarskim povećanjem od 5,5 odsto primiće 78.801 dinara.

"Sa još jednim povećanjem koje je najavljeno za kraj godine, eventualno januar naredne imaće platu 86.000 dinara. To je povećanje od 11.000 dinara u odnosu na platu koju dobijaju danas. Prosečna zarada u Republici je mart 2023. godine bila je 86.000, a prosvetni radnici će u februaru naredne godine stići prosećnu zaradu iz marta", rekao je Kokot.

Kokot: O platama treba pregovarati

Smatra da je o povećanju zarada trebalo pregovarati, a ne da vrh vlasti donosi odluku i da je važan socijalni dijalog za koji kaže da ne postoji poslednjih 12 godina.

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić kaže da je svako povećanje plate dobrodošlo i da je sada važno da se potpiše neki vid protokola o dinamici povećanja zarada.

Tanjug/Jadranka Ilić, profimedia, Pexels

 

"Tražimo razgovore sa predsednicom Vlade Srbije i resornim ministarstvom da potpišemo protokol o dinamici povećanja plata, da to ne bude prazno obećanje. Ako je rečeno 5,5 posto u septembru da računamo na to, znači mora se ići na rebalans budžeta. Ovih 10 posto što je obećano to je rečeno kao decembar, najkasnije januar. Ostaje nejasno da li je to budžetska 2023. godina ili budžetska 2024. godina", kaže Ilić.

Smatra i da bi možda sada bilo pravo vreme da se ispravi što zaposleni u obrazovanju imaju tri različite cene rada.

"Najniža cena rada je u visokom obrazovanju. Predsednik Srbije kada je navodio na koga se odnosi povećanje u prosveti nije nije naveo visoko obrazovanje. Ostalo je otvoreno pitanje da li će i oni biti obuhvaćeni", navela je Ilić i dodala da sa novim povećanjem plate u prosveti dostižu nivo republičkog proseka.

Povećanje plata za medicinske sestre i lekare

Koliko će biti veće zarade medicinskih sestara i lekara računicu su za Euronews Srbija uradili predstavnici Novog sindikata zdravstva Srbije.

Medicinska sestra koja radi na poslovima nege pacijenta u bolnici sada ima osnovnu platu 66.706 dinara, a sa septembarskim povećanjem od 5,5 odsto plata će biti 70.431 dinar. Ukoliko dođe do uvećanja zarada u decembru ili januaru od 10 odsto, kako je najavljeno, osnovna plata će im biti 77.475 dinara.

Medicinske sestre u domovima zdravlja sada imaju osnovnu platu 64.112 dinara, a sa septembarskim povećanjem mogu računati na iznos od 67.638 dinara. Uz novo povećanje od 10 odsto na račun će im leći plata od 74.402 dinara.

Medicinska sestra koja radi u jedinici intenzivne nege, operacionim salama, hitnoj pomoći, psihijatriji, radiološka sestra sada ima osnovnu platu 69.102 dinara, a sa uvećanjem od 5,5 odsto imaće 72.906 dinara. Ukoliko dođe dio uvećanja zarade na kraju godine od 10 odsto, medicinske sestre u intenzivnim negama mogu računati da će im na račun leći plata od 80.183 dinara.

Predsednik Srbije najavio je povećanje plate i za lekare i ostale zaposlene u javnom sektoru od 11 odsto. Sindikalci su razumeli da će to biti od januara naredne godine.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Time će lekar specijalista u Hitnoj pomoći, operacionim salama , reanimaciji, onkologiji sa današnjih 135.097 dinara imati platu 149.957 dinara. Lekar specijalista u stacionarnim zdravstvenim ustanovama može računati na povećanje plate sa sadašnjih 125.960 na 139.816 dinara.

Doktor medicine, uključujući i domove zdravlja sada ima platu 107.877, a sa povećanjem od 11 odsto imaće osnovnu platu 119.743 dinara. 

Plate nemedicinskih radnika

Zaposleni na administrativnim poslovima sada primaju platu 46.602 dinara, a ukoliko dođe do januarskog povećanja mogu računati da će im na račun leći 51.728 dinara.

Zaposleni u zdravstvenim ustanovama koji rade kao vozači saniteta sada imaju platu 41.028 dinara, a sa povećanjem ona će biti 45.541 dinara. Spremačice u bolnicama i domovima zdravlja sada imaju platu 31.205 dinara i njima je vršena doplata do minimalne zagarantovane cene rada u Srbiji. Sa povećanjem od 11 odsto imaće osnovnu platu 34. 637 dinara i njima će opet morati da se doplaćuje do minimalca.

Predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije dr Živorad Mrkić kaže da je najavljeno povećanje plata u zdravstvu značajno, ali da su problem dve stvari- startne plate zaposlenih u zdravstvu koje su male i što je inflacija na visokom nivou.

Smatra da je jedino rešenje rumunski model, koji je primenjen u toj zemlji kada je ušla u EU.

"Da bi zadržali zsdravstvene radnike oni su tada  naparavili srednjoročni program koji je trajao 2,5 godina i oko toga su se složili i vlada i parlament. Plate medicinskih sestara povećane su sa 550 evra na 1.200- 1.300 evra, a lekara sa 1.100 na 3.000 do 3.500 evra", zaključio je Mrkić.

 

Komentari (0)

Srbija