Društvo

Vanredna situacija na snazi u 35 gradova i opština u Srbiji, RHMZ upozorava na moguća izlivanja bujičnih voda

Komentari

Autor: RTS, Euronews Srbija

15/06/2023

-

17:43

Vanredna situacija na snazi u 35 gradova i opština u Srbiji, RHMZ upozorava na moguća izlivanja bujičnih voda
Vanredna situacija na snazi u 35 gradova i opština u Srbiji, RHMZ upozorava na moguća izlivanja bujičnih voda - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Deo Srbije ugrožen je zbog obilnih padavine koje meteorolozi najavljuju i za naredne dane i upozoravaju na moguća nova izlivanja voda.

Vanredna situacija u Srbiji je na snazi u 35 gradova i opština - tokom današnjeg dana proglašene su vanredne situacije na teritoriji: grada Prokuplja, opštine Medveđa, Kuršumlije i za deo teritorije Požege.

Od ranije su na snazi vanredne situacije za celu teritoriju gradova Čačak, Loznica i Jagodina, Prokuplje i opštine Paraćin, Sokobanja, Despotovac, Sjenica, Koceljeva, Vladimirci, Babušnica, Boljevac, Vrnjačka Banja, Ćuprija, Ćićevac, Ražanj, Trstenik, Medveđa i Kuršumlija i deo teritorija grada Šapca i Užica i opština Požega, Beočin, Irig, Priboj, Žagubica, Ivanjica, Aleksinac, Lučani, Aleksandrovac, Kosjerić, Varvarin, Rekovac, Majdanpek i Svilajnac, saopštio je MUP.

RHMZ je upozorio da su narednih dana na slivovima Kolubare, Jadra, gornjih tokova Zapadne i Južne Morave, Ibra, Nišave, Toplice, Rasine, Majura, Belice i Crnice, kao i na slivovima Mlave, Peka i Timoka moguća su izlivanja manjih bujičnih vodotoka.

"Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe", objavio je RHMZ.

Žuti meteo alarm upaljen je na području Banata, Beograda, Šumadije, Pomoravlja i zapadne Srbije zbog grmljavine i kiše, što znači da vreme može biti potencijalno opasno.

Tokom popodneva jaka kiša zahvatila je i prestonicu čije su pojedine ulice bile poplavljene, a gužve su stvorene u glavnim sobraćajnicama i na Gazeli i Brankovom mostu.

 
 

Nakon obilnih padavina tokom popodneva pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice (VSJ) angažovani su na crpljenju vode na teritoriji Novog Pazara, Trstenika, Aleksandrovca i Kragujevca, saopšteno je večeras iz MUP-a.

 

U opštini Knjaževac, u selu Novo Korito u Koritanskoj reci, pripadnici VSJ Knjaževac evakuisali su lice iz poplavljenog traktora. 

Pripadnici VSJ Knjaževac - tri vatrogasca-spasioca sa vozilom, izvršili su spasavanje i evakuaciju lica.

U Raškom upravnom okrugu, U Novom Pazaru, usled obilnih padavina koje su počele u 17.15 časova došlo je do povećanja vodostaja reka koje se do sada nisu izlile iz rečnih korita. 

Više vatrogasnih ekipa je na terenu angažovano na crpljenju vode.

U Nišavskom upravnom okrugu, u Gadžinom Hanu tri izvorišta pijaće vode su zamućena i zabranjeno je korišćenje vode za piće i tehničke vode.  Obezbeđena je cisterna JP Direkcije za distribuciju vode za piće, navodi MUP.

Usled padavina  u Rasinskom upravnom okrugu koje su poruzrokovale pojavu podzemnih voda pripadnici VSJ Kruševac, u toku dana su imali šest crpljenja vode iz podrumskih prostorija.

Pripadnici VSJ Kruševac trenutno su angažovani na crpljenju vode iz  vešernice Doma zdravlja u Aleksandrovcu i na više lokacija u Trsteniku, kao i na obilasku kritičnih tačaka i upozoravanju stanovništva u Brusu, Pojatu,  Aleksandrovcu i Trsteniku.

Aleksandar Radosavljević iz Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije rekao je za RTS da su u toku prethodne noći, pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice imale 21 intervenciju, vezano za obilne padavine koje su zadesile Republiku Srbiju.

"Dvadeset crpljenja vode, imali smo jednu evakuaciju jednog maloletnog lica u Aleksincu. Trenutno aktivno imamo tri crpljenja vode, imamo aktivno crpljenje vode u Novom Pazaru, u Jagodini i u Loznici", kaže Radosavljević.

Prema njegovim rečima, teško je pratiti vremensku prognozu, dosta teško je odrediti gde će tačno kiša da padne, ali građani bi svakako trebali da budu informisani ukoliko kreću na neki duži put. Kako je naveo, trebalo bi da se informišu o tome da li su putni pravci prohodni.

Savetuje da ukoliko je kuća ugrožena poplavom, građani treba da probaju da spreče da voda prodre u samu kuću postavljanjem džakova sa peskom, da probaju da podignu sve vrednije stvari, nameštaj i električne uređaje na više etaža u kući i obavezno da isključe električnu energiju da ne bi došlo do strujnih udara.

"Apsolutno, izbegavati kretanje, vožnju automobila, plivanje kroz poplavljena područja, jer nikada ne znamo šta se nalazi ispod površine vode i vrlo lako možemo sebe izložiti dodatnoj opasnosti“, kaže Radosavljević.

I za petak je prognozirano kišovito vreme, uz delimično razvedraravanje na severu zemlje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija