Društvo

Vlada usvojila odluku o broju budžetskih studenata: O trošku države studiraće 17.822 brucoša

Komentari

Autor: Tanjug

16/06/2023

-

15:57

Vlada usvojila odluku o broju budžetskih studenata: O trošku države studiraće 17.822 brucoša
Vlada usvojila odluku o broju budžetskih studenata: O trošku države studiraće 17.822 brucoša - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije usvojila je odluku o broju budžetskih studenata za upis u prvu godinu studijskih programa osnovnih i master strukovnih studija, osnovnih i master akademskih studija, integrisanih akademskih studija i doktorskih studija za akademsku 2023/24. godinu, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Po odluci, koja je usvojena na jučerašnjoj sednici, u akademskoj 2023/24. godini u prvu godinu studijskih programa osnovnih strukovnih, osnovnih akademskih i integrisanih studija na državnim univerzitetima i fakultetima u njihovom sastavu, na teret budžeta biće upisano 17.822 studenta.

Ukupan broj studenata koji se mogu upisati u prvu godinu studijskih programa master akademskih studija koji se finansiraju iz budžeta Republike na univerzitetima i fakultetima u njihovom sastavu, čiji je osnivač Republika, u akademskoj 2023/2024. godini je 6.618 studenata.

Na prvu godinu doktorskih akademskih studija predviđen je upis 954 studenta koji se finansiraju iz budžeta Republike na univerzitetima i fakultetima u njihovom sastavu, čiji je osnivač Republika, što je u odnosu na prethodnu godinu više za 169 studenata.

Kako se navodi, ukupan broj studenata koji mogu da se upišu u prvu godinu studijskih programa osnovnih strukovnih studija koji se finansiraju iz budžeta Republike na akademijama i visokim školama strukovnih studija, je 4.721 student, dok se o trošku Budžeta 126 studenata može upisati u prvu studijskih programa master strukovnih studija na akademijama i visokim školama strukovnih studija, čiji je osnivač Republika.

U skladu sa zakonom, autonomijom univerziteta i dozvolom za rad, svaka visokoškolska ustanova donosi odluku o broju samofinansirajućih studenata.

Na osnovu poverenih poslova Autonomna Pokrajina Vojvodina posebno donosi odluke o broju studenata za upis u prvu godinu osnovnih i master strukovnih studija, osnovnih i master akademskih studija, integrisanih akademskih studija i doktorskih studija koji se finansiraju iz budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine na visokoškolskim ustanovama čije je osnivač Pokrajina, navodi se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija