Društvo

Mala matura 2023 - sve što treba znati: Tipovi zadataka, obavezan pribor i šta nikako učenik ne sme da nosi na ispit

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

20/06/2023

-

17:36

Mala matura 2023 - sve što treba znati: Tipovi zadataka, obavezan pribor i šta nikako učenik ne sme da nosi na ispit
Mala matura 2023 - sve što treba znati: Tipovi zadataka, obavezan pribor i šta nikako učenik ne sme da nosi na ispit - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević, Rade Prelić, Euronews/Slavica Tuvić

veličina teksta

Aa Aa

U osnovnim školama u Srbiji sutra počinje završni ispit za sve male maturante. Prvog dana polažu test iz srpskog (maternjeg) jezika, drugi dan je rezervisan za matematiku, dok se trećeg dana polaže test iz predmeta po izboru, a biraju između - istorije, geografije, fizike, hemije, biologije. 

Mala matura je obavezna za sve učenike koji su završili osmi razred, jer je to kruna osnovnog obrazovanja. Đaci ne mogu da padnu na maloj maturi, ali je ostvareni broj bodova važan za upis u željenu srednju školu. 

Ministarstvo prosvete saopštilo je da ove godine malu maturu polaže 66.970 učenika, a da u srednjim stručnim školama i gimnazijama ima 75.853 slobodna mesta za upis u prvi razred. Preliminarni rezultati male mature biće poznati do osam sati ujutru 25. juna, a đaci ih mogu videti u matičnim osnovnim školama i na portalu Moja srednja škola. Euronews Srbija vam donosi nekoliko ključnih stvari koje treba znati o maloj maturi.

1. Šta se menja na maloj maturi

Mala matura 2023 ove godine donosi nekoliko novina. Menja se treći test, ali i način bodovanja.  Do sada su đaci polagali kombinovani test koji je sadržao pitanja iz pet predmeta - istorija, geografija, fizika, hemija, biologija. Ove godine biraju između pet ponuđenih predmeta.

Najviše učenika odlučilo se za test iz biologije (38 odsto), sledi geografija (29 odsto), istorija (16 odsto), hemija (9 odsto) i na kraju fizika (8 odsto).

2. Polaganje testova

Testovi iz srpskog, matematike i predmeta po izboru polagaće se 21, 22. i 23. juna. Sva tri ispita počinju u 9 sati i traju do 11 časova, a đaci na raspolaganju imaju 120 minuta da reše zadatke. Organizacija je takva da su učenici dužni da u školu dođu najkasnije do 8 sati sva tri dana održavanja ispita i sa sobom ponesu đačku knjižicu i identifikacionu nalepnicu – Obrazac 41. Kako se ne bi desilo da đaci zaborave đačke knjižice i Obrazac u pojedinim školama je praksa da to bude kod razrednih starešina, koji ih na dan testiranja podele učenicima.

3. Šta ukoliko učenik zakasni na test

Ministarstvo prosvete objavilo je detaljna uputstva za sve učesnike završnog ispita. Tu je precizirano da ukoliko učenik zakasni do 30 minuta, on može da pristupi polaganju uz odobrenje direktora škole, s tim što mu se ne produžava vreme za izradu testa.

Tanjug/Rade Prelić

 

Pre ulaska u učionicu, gde se polaže mala matura, na posebno određenom mestu đaci odlažu svoje torbe, a u učionicu mogu da unesu samo neophodan pribor i flašicu sa vodom.

4. Obavezan pribor 

Đaci su u obavezi da na sva tri testa imaju hemijske olovke. Škola je u obavezi da ih obezbedi za svakog učenika. Na test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i na test iz izabranog predmeta učenici treba da ponesu i grafitnu olovku i gumicu. Na test iz matematike treba poneti grafitnu olovku, gumicu, lenjir, trougao i šestar.

Učenici se raspoređuju u učionice prema utvrđenom jednistvenom spisku učenika (redni broj sa spiska odgovara broju mesta za polaganje – označenom na klupi). Najkasnije do 8 i 45 časova dežurni nastavnici treba da podele testove učenicima. 

5. Šta nije dozvoljeno na završnom ispitu

Na završnom ispitu nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, pametnih satova, kalkulatora, beležaka, papira, niti drugih materijala koji ne spadaju u propisan pribor za ispit. Sve to ostaje u torbi ispred učionice. Na završnom ispitu nije dozvoljeno prepisivanje, razgovor među učenicima i ometanje drugih đaka. Oni koji ne poštuju pravila rizikuju da udaljeni sa testa. Učenik koji bude udaljen sa testa dobiće nula bodova na tom testu, a moći će da ga polaže tek u avgustovskom roku.

6. Bezbednost testova

Ove, kao i prethodnih godina, posebna pažnja posvećena je bezbednosti testova. Izrada testova, ali i njihovo štampanje poverena je Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Danas se testovi distrubuiraju školskim upravama, a posao distribucije poveren je Pošti Srbije. Za svaku školsku upravu određena je po jedna škola koja predstavlja glavni punkt. Na dan polaganja završnog ispita direktori škola preuzimaju zapečaćene testove, koji se otvaraju neposredno pred početak ispita.

U Zavodu su ranije za Euronews Srbija rekli da postoje nekoliko nivoa zaštite prostorije u kojoj se čuvaju testovi - Zgrada Zavoda ima spoljašnji video nadzor,  opremljena je protivprovalnim alarmom, a ima i fizičko obezbeđenje. 

7. Tipovi zadataka

I ove godine najviše zadataka na maloj maturi biće zatvorenog tipa, gde se od učenika očekuje da oboje kružić ispred tačnog odgovora od nekoliko ponuđenih. Testovi se pregledaju elektronski. Zadatke zatvorenog tipa (gde se boje kružići ispred tačnog odgovora) ocenjuje softver, dok zadatke otvorenog tipa, gde učenici upisuju tačne odgovore, pregledaju nastavnici.

Zadaci na testovima na završnom ispitu su sa osnovnog srednjeg i naprednog nivoa. Obično polovina zadataka bude sa osnovnog nivoa, gde se od učenika očekuje da zna elementarne stvari. Ostali zadaci budu sa srednjeg i naprednog nivoa. 

8. Popunjavanje liste želja

Svaki učenik ima mogućnost da u listu želja navede 20 obrazovnih profila. Nastavnici u školama savetuju da se popuni kompletna lista jer se prethodnih godina dešavalo da i đaci koji imaju dobar uspeh u školi i dobro urade malu maturu ostanu neraspoređeni u prvom krugu jer navedu jednu ili dve željene škole. Ukoliko nemaju dovoljno bodova da ih upišu, ostaju neraspoređeni. Zato je važno da se lista želja popuni do kraja, da se navede što više škola i obrazovnih profila.

9. Rezultati male mature

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 25. juna do 8 sati, a đaci ih mogu pogledati u matičnoj školi ili preko portala Moja srednja škola. Za prigovore učenika na preliminarne rezultate rezervisani su 25. i 26. jun. Elektronskim putem se prigovori mogu poslati 25. juna, a dan kasnije mogu se predati u matičnoj školi.

Euronews/Slavica Tuvić

 

Konačni rezultati male mature biće objavljeni 28. juna, a 29. i 30. juna popunjavaju se liste želja (elektronski ili neposredno u školi). Konačni rezultati raspodele po školama biće objavljeni 3. jula. Đaci koji ne uspeju da dođu do mesta u srednjoj školi, imaće šansu u drugom krugu, koji počinje odmah po objavljivanju rasporeda učenika u prvom krugu, dok će treći upisni krug biti 24. i 25. avgusta.

10. Bodovanje male mature

I ove godine, kao i prethodnih, uspeh iz srednje škole nosi maksimalno 60 bodova, dok se na tri testa maksimalno može ostvariti 40 bodova. Ranije su testovi iz srpskog i matematike nosili po 13 bodova, dok su na kombinovanom testu đaci maksimalno mogli da ostvare 14 bodova. Ove godine test iz srpskog i matematike boduju sa po 14 bodova, dok treći test iz predmeta po izboru nosi 12 bodova.

Na svakom testu radi se po 20 zadataka i testovi iz matematike i srpskog množe se koeficijentom 0,7, dok se treći test množi koeficijentom 0,6. Primera radi, ukoliko učenik uradi sve zadatke iz matematike, ostvari 20 poena, taj broj se množi sa 0,7, što znači da može maksimalno da ostvari 14 bodova. 

11. Kako se računa uspeh iz osnovne škole?

Za uspeh iz srednje škole boduje se šesti, sedmi i osmi razred. Po tom osnovu učenik može maksimalno da ima 60 bodova. 

Opšti uspeh se izračunava tako što se prosek ocena na kraju ta tri razreda zaokruži na dve decimale, sabere, a zatim pomnoži sa četiri. 

12. Poeni sa takmičenja

Osim uspeha u školi i sa male mature, dodatne poene đacima donose uspesi na takmičenjima u osmom razredu. Prva nagrada na međunarodnom takmičenju donosi dodatnih 12 bodova, druga nagrada 10, a treća osam poena, dok se na prvo mesto na republičkom takmičenju dobija šest, za drugo četiri, a za treće dva boda.

Ukoliko je učenik osvojio više nagrada na takmičenjima iz jednog predmeta uzima se u obzir najbolji ostvaren rezultat, odnosno najveći broj bodova.

13. Ko može da upiše četvorogodišnju srednju školu

Pre četiri godine uveden je bodovni prag za upis u četvorogodišnje srednje škole. Te škole mogu upisati đaci koji imaju minimum 50 bodova (uspeš u osnovnoj školi plus rezultati na testu). Svi koji imaju manje od 50 bodova mogu samo da upišu trogodišnju srednju školu.

14. Najtraženije škole prošle godine

U Ministarstvu prosvete kažu da su najveći indeks popularnosti u prošloj godini imali su smerovi gimnazija (društveno - jezički, prirodno - matematički i opšti tip) u gimnazijama u Novom Sadu i Beogradu. Veliki indeks popularnosti imali su obrazovni profili u medicinskim školama u Vranju, Novom Sadu, Novom Pazaru, Zemunu.

15. Elektronski upis u srednju školu

Za upis u srednju školu podnose se elektronske prijave. Od prošle godine, povezivanjem sa sistemom zdravstva, prvi put je omogućen i elektronski upis i za sve učenike koji upisuju profile za koje je potreban zdravstveni pregled, pod uslovom da su ga obavili do trenutka podnošenja elektronske prijave za upis.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Ove godine proces je dodatno unapređen pa će se prilikom podnošenja liste želja proveravati elektronski da li učenici imaju završen neophodan zdravstveni pregled, a kako bi do upisa svi preduslovi bili obezbeđeni.

16. Olakšice za decu u Ribnikaru

Učenici osmog razreda OŠ Vladislav Ribnikar, gde se 3. maja dogodilo masovno ubistvo kada je đak te škole ubio devet učenika i čuvara škole a ranio šest osoba, polagaće malu maturu kao svi ostali njihovi vršnjaci, ali će imati olakšice da se upišu u željenu srednju školu.

Ministarstvo prosvete donelo je odluku da se osmacima iz Rubnikara poveća broj bodova koji ostvare na osnovu uspeha iz škole i na osnovu završnog ispita.

"Ministarstvo prosvete donelo je odluku da se broj bodova koji učenik ostvari na osnovu uspeha iz škole i na osnovu završnog ispita, uvećava za 30 posto od broja bodova koji mu nedostaje do 100 bodova", kažu u Ministarstvu prosvete.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija