Društvo

Šta treba znati o maloj maturi: Novine čekaju osmake na završnom ispitu, jedna od njih i sistem bodovanja

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

17/06/2023

-

12:49

Šta treba znati o maloj maturi: Novine čekaju osmake na završnom ispitu, jedna od njih i sistem bodovanja
Šta treba znati o maloj maturi: Novine čekaju osmake na završnom ispitu, jedna od njih i sistem bodovanja - Copyright Tanjug/Rade Prelić, Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Za nekoliko dana učenike osmog razreda čeka mala matura, a testove će polagati 21, 22. i 23. juna. Ove godine čeka ih drugačiji treći test na završnom ispitu, ali i drugačije bodovanje u odnosu na prethodne generacije.

Nastava je za njih završena 6. juna, ali i dalje traju pripreme u mnogim školama. Izlazak na završni ispit obavezan je za sve osmake jer po Zakonu o osnovnom obrazovanju učenik je završio osnovnu školu tek kada položi malu maturu. Ne postoji bodovni prag koji đaci moraju da pređu, ali je osvojeni broj bodova važan za upis u željenu srednju školu.

Za osnovce i srednjoškolce u Srbiji skraćena je školska godina i na letnji raspust otišli su dve nedelje ranije. Vlada Srbije odlučila je da se nastavna godina završi 6. juna, zbog tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar", gde je učenik te škole ubio devet učenika i čuvara škole i ranio šest osoba. Nastava je tada završena i za osmake, ali oni nisu imali nikakavo skraćenje, jer je školskim kalendarom predviđeno da sa nastavom završe 6. juna. Sada im slede pripreme za završni ispit.

Milan Krstić, Direktor OŠ "Pavle Savić" u Mirijevu kaže da su svi predmetni nastavnici (koji se polažu na maloj maturi-srpski, matematika, istorija, biologija, fizika, hemija, geografija) u obavezi da imaju najmanje deset časova pripremne nastave sa osmacima.

"Mnogi nastavnici su sa pripremom počeli već u drugom pologodištu, jer se obrađuju oblasti i gradivo iz petog do osmog razreda. Ko to nije završio radi sada. Određeni su termini u kojima će deca dolaziti", rekao je Krstić za Euronews Srbija.

Promene trećeg testa

Prethodne generacije osmaka, osim testa iz srpskog i matematike, kao treći polagali su kombinovani test koji je sadržao pitanja iz istorije, geografije, fizike, hemije, biologije. Od ove godine osmaci biraju jedan od pet ponuđenih predmeta koji će im biti treći test. 

Iz Ministarstva prosvete ranije su saopštili da se najviše osmaka izjasnilo da žele kao treći test da polažu biologiju (38 odsto), zatim sledi geografija, istorija, hemija, fizika.

Euronews/Slavica Tuvić

 

Prosvetne vlasti odlučile su prošle godine da menjaju treći test na maloj maturi. Kako su naveli kombinovani test je "slabije koncipiran u odnosu na ostala dva testa" i da postoji prostor za njegovo unapređivanje. Stizale su i pritužbe od roditelja da predstavlja veliko i nepotrebno opterećenje za učenike. 

Kritike na račun trećeg testa iznete su i u Strategiji razvoja obrazovanja do 2030 godine.

"Nakon višegodišnje primene završnog ispita došlo se do izvesnih uvida koji nameću potrebu za preispitivanjem njegovog kvaliteta, svrsishodnosti, kao i prednosti i nedostataka. Ovo se pre svega odnosi na kombinovani test. Mišljenja stručne javnosti, nastavnika i direktora ukazuju na to da koncept kombinovanog testa u ovom obliku nema kapacitet da ostvari svoj puni potencijal i svrhu i da su izmene neminovne", navodi se u dokumentu.

U junu prošle godine sedmaci (generacija koja sada polaže malu maturu) su imali probu samo trećeg testa sa male mature, da bi u martu ove godine radili probu kompletne male mature. To znači da su radili dve probe trećeg testa male mature i da su već upoznati kako će izgledati.

Menja se i sistem bodovanja

Za upis u željenu srednju školu računa se uspeh iz osnovne škole (šesti, sedmi, osmi razred), kao i ostvareni bodovi na maloj maturi. Uspeh iz osnovne škole može maksimalno da nosi 60 bodova, dok na tri testa đaci maksimalno mogu da ostvare 40 bodova.  Prethodnih godina testovi iz srpskog i matematike nosili su maksimalno po 13 bodova, dok je kombinovani test nosio 14 bodova.

Zbog ukidanja kombinovanog testa od ove školske godine je promenjeno bodovanje na maloj maturi pa će na testovima iz srpskog jezika i matematike učenik moći da osvoji maksimalno po 14 poena, a na trećem testu najviše 12.

Euronews/Slavica Tuvić

 

Učenici osmog razreda OŠ Vladislav Ribnikar, u kojoj se 3. maja dogodilo masovno ubistvo, polagaće malu maturu, ali će im biti olakšan upis u željenu srednju školu. Naime, Ministarstvo prosvete odlučilo je da im se poveća broj bodova ostvaren na osnovu uspeha iz škole i urađenih testova. 

"Ministarstvo prosvete donelo je sledeći predlog - da se broj bodova koji učenik ostvari na osnovu uspeha iz škole i na osnovu završnog ispita, uvećava se za 30 posto od broja bodova koji mu nedostaje do 100 bodova", kažu u Ministarstvu prosvete.

U praksi to znači da ukoliko neki učenik ima ostvareno 80 bodova, do maksimuma mu treba još 20 bodova. Afirmativna mera ministarstva podrazumeva da mu se dodaje 30 odsto od tih 20 bodova. U konkretnom slučaju to bi bilo još šest bodova i taj učenik bi srednju školu upisivao sa 86 bodova.

Upisni kalendar

Prema upisnom kalendaru, učenici će završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika polagati 21. juna, iz matematike 22. juna, a treći test će rešavati 23. juna. Prema školskom kalendaru preliminarni rezultati male mature biće objavljeni 25. juna, a konačni 28. juna.

Nakon objavljivanja konačnih rezultata sledi popunjavanje i predaja liste želja, elektronski ili u matičnim osnovnim školama, 29. i 30. juna. Konačni rezultati raspodele učenika po srednjim školama i obrazovnim profilima biće istaknuta 3. jula, nakon čega sledi upis primljenih kandidata.

Đaci koji ne uspeju da dođu do mesta u srednjoj školi, imaće šansu u drugom krugu, koji počinje odmah po objavljivanju rasporeda učenika u prvom krugu, dok će treći upisni krug biti 24. i 25. avgusta.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija