Društvo

"Nije bilo teško, osim 19. i 20. zadatka": Osmake namučila pripovetka Pilipenda Sime Matavulja, kao i Stari Vujadin

Komentari

Autor: S.T.

21/06/2023

-

11:17

"Nije bilo teško, osim 19. i 20. zadatka": Osmake namučila pripovetka Pilipenda Sime Matavulja, kao i Stari Vujadin
"Nije bilo teško, osim 19. i 20. zadatka": Osmake namučila pripovetka Pilipenda Sime Matavulja, kao i Stari Vujadin - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Polaganjem testa iz srpskog jezika počela je Mala matura 2023 za 66.970 osmaka u Srbiji. Iako su na rapolaganju imali dva sata za rad, đaci su iz učionica počeli da izlaze već posle 45 minuta. Kažu da test nije bio težak, ali da su ih namučili 19. i 20. zadatak, Sima Matavulj i pripovetka "Pilipenda", odnosno Stari Vujadin

U OŠ "Drinka Pavlović" u Beogradu prvi učenici su počeli da izlaze već posle 45 minuta. Bilo je i onih koji su brzo uradili test, ali su nekoliko puta proveravali da im nije promakla neka greška.

Una Č. kaže da test nije bio težak, ali da su većinu učenika namučila poslednja dva pitanja 19. i 20, jer se tražilo razumevanje pročitanog teksta.

"Pripovetka Sime Matavulja 'Pilipenda' je bila 19. pitanje i tu su se tražili glavni motivi, dok je 20. pitanje bio Stari Vujadin i tu su se tražile osobine, kompozicija...", priča Una.

Kaže da je test iz srpskog bio iste težine kao na probi male mature. Navodi da je većina zadataka bila na zaokruživanje, samo dva su bila otvorenog tipa gde se od učenika tražilo da upišu tačan odgovor.

Zadovoljna je kako je uradila test i nada se da će imati dovoljno bodova da upiše Prvu beogradsku giumanziju, što joj je prva želja.

Njeni vršnjaci imali su "muke" i sa zadatkom u kome se tražilo da se zaokruži šta znači reč "gord"

Sutra test iz matematike

Đaci sutra rade test iz matematike, koji počinje u 9 i traje do 11 sati. Dok ih u petak čeka test iz izbornog predmeta. Biraju između istorije, geografije, fizike, hemij, biologije. To je novina ove godine. Prethodne generacije rešavale su kombinovani test sa pitanjima iz ovih pet predmeta. 

Najviše učenika odlučilo se za test iz biologije (38 odsto), sledi geografija (29 odsto), istorija (16 odsto), hemija (9 odsto) i na kraju fizika (8 odsto).

Tanjug/Zoran Žestić

 

Osim trećeg testa novina ove godine na maloj maturi je i bodovanje. Ove godine test iz srpskog i matematike boduju sa po 14 bodova, dok treći test iz predmeta po izboru nosi 12 bodova.

Rezultati male mature

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 25. juna do 8 sati, a đaci ih mogu pogledati u matičnoj školi ili preko portala Moja srednja škola. Za prigovore učenika na preliminarne rezultate rezervisani su 25. i 26. jun. Elektronskim putem se prigovori mogu poslati 25. juna, a dan kasnije mogu se predati u matičnoj školi.

Konačni rezultati male mature biće objavljeni 28. juna, a 29. i 30. juna popunjavaju se liste želja (elektronski ili neposredno u školi). Konačni rezultati raspodele po školama biće objavljeni 3. jula. Đaci koji ne uspeju da dođu do mesta u srednjoj školi, imaće šansu u drugom krugu, koji počinje odmah po objavljivanju rasporeda učenika u prvom krugu, dok će treći upisni krug biti 24. i 25. avgusta.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Boris

21.06.2023 11:25

KATASTROFA, bilo je teze od probnog 100 puta , izmenjali su redosled ponudjenih odgovara za svaki test katastrofa

Srbija