Društvo

Prvi dan velikog testa za male maturante: Počelo polaganje u osnovnim školama, pred đacima test iz srpskog jezika

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

21/06/2023

-

07:01

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Testom iz srpskog jezika danas je počela Mala matura 2023, završni ispit za sve male maturante u Srbiji. Ispit je počeo u 9 sati, a đaci na raspolaganju imaju 120 minuta da odgovore na 20 pitanja iz maternjeg jezika.

Dan kasnije đaci će rešavati zadatke iz matematike, dok je u petak (23. juna), predviđen treći test gde će polagati jedan od pet ponuđenih predmeta - istorija, geografija, fizika, hemija, biologije. Najviše đaka opredelilo se da na trećem testu polažu biologiju - 38 odsto, geografiju - 29 odsto, istoriju - 16 odsto, hemiju - devet odsto i fiziku - osam odsto. 

U Ministarstvu prosvete kažu da će završni ispit polagati 66.970 učenika, a da u srednjim školama mesta ima za oko 75.800 đaka. U prvih 45 minuta od početka testiranja nije dozvoljeno napuštanje prostorije u kojoj se ispit polaže, kao ni poslednjih 15 minuta pred kraj.

Mala matura 2023 pripremana je uz posebne mere bezbednosti. Pripremu zadataka za završni ispit i štampanje testova radio je Zavod za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja.

Testovi su čuvani u posebnoj prostoriji pod video nadzorom. I ove godine najviše zadataka na završnom ispitu biće zatvorenog tipa, gde se od učenika očekuje da oboje kružić ispred tačnog odgovora od nekoliko ponuđenih. Testovi se pregledaju elektronski, a zadatke gde se od učenika očekuje da upišu tačne odgovore pregledaju nastavnici.

Distribucija testova školskim upravama obavljena je juče. Taj zadatak poveren je Pošti Srbije. U svakoj školskoj upravi jedna škola je odabrana da bude glavni punkt. Odatle su jutros direktori  preuzeli testove koje čuvaju u sefu do dolaska supervizora.

U školama sve spremno za polaganje

U OŠ "Laza Kostić" sve je spremno za polaganje završnog ispita. Jutros u šest sati preuzeti su testovi sa glavnog punkta u pratnji policije. Bez obzira što nije bilo nikakve dojave o bomabama, škola je pre dolaska učenika detaljno pregledana.

Direktorka te obrazovne ustanove Dubravka Tomić za Euronews Srbija kaže da je za razliku od prošle godine sada opuštenija atmosfera. Podseća da je njihova škola prošle godine bila domaćin za još dve škole. 

Kako kaže u njihovoj školi, na trećem testu, biće zastupljeni skoro podjednako svi predmeti od pet ponuđenih.

Euronews/Slavica Tuvić

 

"Kod nas je to ujednačeno. Zastupljeno je sve. Đaci su birali geografiju, biologiju, hemiju, fiziku, istoriju", navela je ona i dodala da su materanti prethodnih godina dobro radili završni ispit i da su po rezultatima bili iznad republičkog proseka.

Učenici te osnovne škole najviše upisuju gimnaziju i to najčešće onu u komšiluku- Desetu beogradsku.

Kako ne bi bilo neprijatnosti da učenici zaborave knjižice i Obrazac, škola je otvorila šalter salu i knjižice su kod razrednog starešine koji ih podeli učenicima kada dođu na polaganje testa. Danas će ih ponovo deca predati razrednim starešinama i dobiti nazad sutra ujutro, pred test iz matematike.

Ministarstvo prosvete: Polako rešavajte zadatke

Prema Uputstvu Ministarstva prosvete koje je namenjeno učesnicima završnog ispita, učenici već u osam sati treba da budu u školi. Obavezno treba da ponesu đačku knjižicu i identifikacionu nalepnicu (Obrazac 41). U učionicu gde polažu završni ispit mogu da unesu vodu i neophodan pribor (hemijsku olovku, grafitnu olovku, šestar, trougao, lenjir). Zabranjena je upotreba mobilnih telefona, kalkulatora. Sve to moraju da ostave u torbi ispred učionice.

"Tokom ova tri dana imaćete priliku da pokažete znanja koja ste tekli tokom osnovnog obrazovanja, kao i sklonosti ka određenim profesijama. Znanje koje budete pokazali na ovom ispitu biće dovoljna i sigurna osnova za upis željene srednje škole. Kao što i sami znate, odabir srednje škole jedna je od najvažnijih i najlepših odluka u životu", navodi se u pismu koje je v.d. ministra prosvete Đorđe Milićević uputio svima koji polažu završni ispit.

Preliminarni rezultati male mature biće objavljeni 25. juna do 8 časova ujutru, a učenici ih mogu videti u matičnoj školi ili na portalu Moja srednja škola.  Prigovor mogu poslati istog dana elektronski ili dan kasnije u matičnoj školi.

Tanjug/Rade Prelić

 

Konačni rezultati biće objavljeni 28. juna, nakon čega sledi popunjavanje liste želja - 29 i 30. juna. Konačni rezultati raspodele po školama biće objavljeni 3. jula.

Završni ispit ima trostruku ulogu - prva je sertifikaciona, svi osmaci moraju da izađu na završni ispit, druga funkcija je selekciona, i treća je evaluaciona, što znači da škole na osnovu rezultata završnog ispita rade kasnije evaluaciju i procenu da li je ocenjivanje učenika u skladu sa njihovim postignućima.

Učenik koji na osnovu uspeha iz srednje škole, ali i na završnom ispitu ima manje od 50 bodova, ne može da upiše četvorogodišnju srednju, odnosno, može da upiše trogodišnju srednju školu.

Novine od ove godine

Ove godine promenjen je treći test. Đaci umesto kombinovanog testa, biraju jedan od pet ponuđenih predmeta - istorija, geografija, fizika, hemija, biologija.  

Osim trećeg testa promenjen je i način bodovanja. Prethodnih godina testovi iz srpskog jezika i matematike nosili su maksimalno po 13 bodova, dok su na kombinovanom testu đaci maksimalno mogli da ostvare 14 bodova. Ove godine test iz srpskog i matematike boduju sa po 14 bodova, dok treći test iz predmeta po izboru nosi 12 bodova. Iz osnovne škole učenici nose maksimalno 60 bodova.

Učenici osmog razreda OŠ Vladislav Ribnikar, gde se 3. maja dogodilo masovno ubistvo kada je đak te škole ubio devet učenika i čuvara škole a ranio šest osoba, polagaće malu maturu kao svi ostali njihovi vršnjaci, ali će imati olakšice da se upišu u željenu srednju školu.

Ministarstvo prosvete donelo je odluku da se osmacima iz Rubnikara poveća broj bodova koji ostvare na osnovu uspeha iz škole i na osnovu završnog ispita.

"Ministarstvo prosvete donelo je odluku da se broj bodova koji učenik ostvari na osnovu uspeha iz škole i na osnovu završnog ispita, uvećava za 30 posto od broja bodova koji mu nedostaje do 100 bodova", kažu u Ministarstvu prosvete.

Komentari (0)

Srbija