Društvo

Greška u testu iz matematike, učenicima traženo da dopišu nulu, najviše glavobolja zadala im je geometrija

Komentari

Autor: Euroenws Srbija/Slavica Tuvić

22/06/2023

-

11:10

Greška u testu iz matematike, učenicima traženo da dopišu nulu, najviše glavobolja zadala im je geometrija
Greška u testu iz matematike, učenicima traženo da dopišu nulu, najviše glavobolja zadala im je geometrija - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Polaganjem testa iz matematike nastavljena je Mala matura 2023 za 66.970 osmaka u Srbiji. Oni su imali dva sata na raspolaganju da reše test, a najviše problema zadali su im poslednjih nekoliko zadataka koji su bili iz oblasti geometrije. 

Pre polaganja današnjeg testa direktorima škola je stiglo uputstvo koje se ticalo greške u 17. zadatku na testu. Zbog toga im je stigla instrukcija da se sugeriše učenicima da dopišu nulu na tom zadatku.

Takođe, iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja nam je potvrđeno da su poslali sugestije da učenici dopišu "0".

" Tačno je da smo poslali sugestiju da deca dopisu "0" za svaki slučaj, da se ne bi desilo da neko dete bude zbunjeno. Mada bi na osnovu prethodnog dela teksta verovatno bilo sve jasno.

Ovo je urađeno za svaki slučaj, da se preduprede potencijalni problemi", rekao je za Euronews srbija Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Inače, Zavod je bio zadužen za izradu testa i njegovo štampanje.

Kako saznajemo, reč je o zadatku koji je u sebi sadržao datum, a u tom datumu je bila izostavljena nula ispred oznake meseca koja je bila bitna za rešenje zadatka. 

Kada je reč o samom testu, osmaci su reporterki Euronews Srbija rekli da im je najteža bila geometrija, a konkretno poslednji 20. zadatak, iako su se poslenjih nekoliko zadataka ticali upravo te oblasti. 

Kako su rekli, najlakše je bilo prvih nekoliko zadataka koji su bili osnovnog nivoa i gde su se tražile jednostavne računice.

Prema rečima dece koja su polagala test, samo tri zadataka su bila da se uradi ceo postupak, dok su svi ostali zadaci bili "na zaokruživanje", odnosno, u njima je bilo potrebno da se obeleži jedan tačan odgovor od više ponuđenih.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Direktor Osnovne škole Vuk Karadžić u Beogradu Uroš Momčilović kaže da je test iz matematike prošao u najboljem redu i da su svi učenici izašli na završnni ispit.

"Preliminarne rezultate imaćemo u nedelju. Po prvim izjavama učenika 'test nije bio naivan', matematika je očekivano teža. Jutros smo dobili instrukcciju iz školske uprave da se dopuni zadatak. U pitanju je lektorska greška u delu zadatka je izostavljena '0'. Instrukcija je stigla u 7.30 sati", rekao je Momčilović za Euronews Srbija.

Polaganje male mature počelo je juče testom iz srpskog jezika. Ispiti počinju u 9 sati, a đaci imaju na raspolaganju 120 minuta da odgovore na sva pitanja. Sutra ih očekuje treći test, gde će polagati jedan od pet ponuđenih predmeta - istorija, geografija, fizika, hemija, biologija.

Najviše đaka opredelilo se da na trećem testu polažu biologiju - 38 odsto, geografiju - 29 odsto, istoriju - 16 odsto, hemiju - devet odsto i fiziku - osam odsto. 

Kada se očekuju rezultati male mature?

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 25. juna do 8 sati, a đaci ih mogu pogledati u matičnoj školi ili preko portala Moja srednja škola. Za prigovore učenika na preliminarne rezultate rezervisani su 25. i 26. jun. Elektronskim putem se prigovori mogu poslati 25. juna, a dan kasnije mogu se predati u matičnoj školi.

Euronews/Slavica Tuvić

 

Konačni rezultati male mature biće objavljeni 28. juna, a 29. i 30. juna popunjavaju se liste želja (elektronski ili neposredno u školi). Konačni rezultati raspodele po školama biće objavljeni 3. jula. Đaci koji ne uspeju da dođu do mesta u srednjoj školi, imaće šansu u drugom krugu, koji počinje odmah po objavljivanju rasporeda učenika u prvom krugu, dok će treći upisni krug biti 24. i 25. avgusta.

Komentari (0)

Srbija