Društvo

Nimalo lak posao za novu ministarku prosvete: Sektor opterećen teškim problemima, prvo prolazno vreme septembar

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/06/2023

-

08:01

Nimalo lak posao za novu ministarku prosvete: Sektor opterećen teškim problemima, prvo prolazno vreme septembar
Nimalo lak posao za novu ministarku prosvete: Sektor opterećen teškim problemima, prvo prolazno vreme septembar - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Za novu ministarku prosvete predložena je Slavica Đukić Dejanović iz Socijalističke partije Srbije, nakon što je dosadašnji ministar Branko Ružić podneo ostavku na tu funkciju posle masovnog ubistva 3. maja u OŠ Vladislav Ribnikar. U reakcijama na predlog novog ministra zaposleni u prosveti ističu da je teško je nabrojati izazove sa kojima će se budući ministar suočiti, jer su problemi u ovom sektoru brojni. 

Upražnjeno mesto ministra prosvete, koje u svojstvu v.d. trenutno obavlja Đorđe Milićević, trebalo bi da bude popunjeno, a kako je najavljeno iz SPS-a kandidat te stranke biće Slavica Đukić Dejanović.  Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je da je SPS uputila i zvaničan predlog premijerki Ani Brnabić navodeći da je Đukić Dejanović osoba sa velikim iskustvom i da može da preuzme odgovornost vođenja tog resora.

Dodao je da je ta stranka imala težak posao, da od više dobrih kandidata predloži jednog, ali da su u ovom trenutku smatrali da je Đukić Dejanović najbolji.

Tanjug/Tara Radovanović

 

"U svojoj političkoj karijeri obavljala je niz značajnih funkcija, od predsednice parlamenta, ministara u različitim resorima, a istovremeno je imala i univerzitetsku karijeru, i bila redovan profesor, kao i direktor Kliničko bolničkog centra u Kragujevcu i jedan je od velikih stručnjaka u oblasti kojom se bavi", rekao je Dačić za Tanjug.

On je naglasio da trenutak u kojem se nalazimo zahteva odgovoran pristup ovoj problematici i da zato osoba sa ovakvim iskustvom može da obavlja funkciju ministra prosvete.

Pred novim ministrom brojni izazovi

Sudeći prema reakcijama sindikata provetnih radnika i zaposlenih u prosveti pred novom ministarkom su brojni problemi i čeka je nimalo lak posao. 

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije saopštio je da je prosveti hitno potreban reformator sa društvenim ugledom i nespornim znanjem u oblasti vaspitno - obrazovnog sistema, a ne isluženi politički kadar. 

Za Euronews Srbija govorili su i iz Unije prosvetnih radnika ističući da su problemi u prosveti  nagomilani decenijama unazad i da će "vrlo teško bilo koja osoba to da reši nekim magičnim štapićem".

Dobrivoje Marjanović iz Unija prosvetnih radnika kaže da od nove ministrake očekuju da se do 1. septrembra dorade izmene i dopune Pravilnika o finansiranju jer je na pedagoškim fakultetima sve manje studenata, kao i da resorno Ministarstvo ne štedi novac na nastavnom kadru. 

Euronews

"Prevashodno do tog 1. septembra moraju da donesu izmene i dopune pravilnika o finasiranju koji bi vratio u škole jedan broj pedagoga i psihologa koji su ukinuti pre desetak godina. To je nešto što gori. Takođe treba ukazati da administracija koja je definitivno opterećujuća za nastavnike, imam utisak da se nastavnici više bave papirologijom nego konkretnim radom sa decom. To je u ova dva meseca najneophodnije i očekujemo konkretne rezultate", kaže on.

Dodaje da su Ministarstvu prosvete i pre nego što je Đukić Dejanović predložena za ministra ponudili platformu za rad sa roditeljima za sprečavanje vršnjačkog nasilja, kao i svoja rešenja u vidu smanjenja administracije i svega onoga što bi bilo neophodno uraditi do 1. septembra 2023. godine.

Dragica Pavlović Babić sa Filozofskog fakulteta za Eurones Srbija kaže da je teško nabrojati izazove sa kojima će se budući ministar prosvete suočiti, jer su problemi u prosveti brojni i hronični.

Prema njenim rečima, u proteklom vremenu su se dogodile stvari koje ozbiljno preispituju prosvetu, kao i da je ova školska godinu završena pod vanrednim okolnostima i na nepromišljen način, te da je neophodno da se ne pravimo da novu školsku godinu počinjemo ispočetka i da se ništa nije dogodilo.

"Svakom ministru bih preporučila pre svega da nauči da sluša, da čuje partnere - učenike, nastavnike, sindikate, roditelje jer je ovo ogroman i vrlo kompleksan sistem i svako od partnera ima šta da kaže. I drugo da nauči kako da donosi odluke tako da se dobro sagledaju razlozi i da se predvide posledice odluka koje se donose u obrazovanju. Preke i brze odluke nisu ni pametne ni dobar model deci", kaže ona.

Euronews

Podseća da postoji Strategija razvoja obrazovanja u kojoj su definisani neki prioriteti.

"Svaki ministar bi trebalo da se ponaša tako da nastavlja ono što je započeto i dogovoreno. Da se ne svodi sve na donošenje adninistrativnih odluka što vidimo od korone da se upravljenje prosvetom svodi na donošenje takvih odluka. Bez obzira na ograničen mandat trebalo bi da se okrene nečemu što bi zvali osiguranjem kvaliteta obrazovanja i da se najzad bavimo obrazovanjem kao važnim mehanizmom razvoja društva, a ne kao nekim sporednim sektorom u kojem treba administrativno urediti stvari", kaže Dragica Pavlović.

"Prosveta nije primamljiva za mlade"

Jedan od problema sa kojima se prosveta suočava je manjak nastavnog kadra, kao i sve manji broj mladih koji se odlučuju za školovanje za rad u prosveti.

Pavlović ističe da je u Srbiji interesovanje za studije koje vas direktno vode u nastavničke smerove tradicionalno nisko.

"Mi smo obrazovni sistem koji na univerzitetskom nivou, nažalost, ne neguje tako često studije koje vas direktno vode u nastavničke smerove. Uglavnom se naš studenti školuju da budu stručnjaci za neku oblast, a onda iz nekih razloga završe u školi. Škola nije njihov prvi izbor. Već godinama znamo da tamo gde imamo nastavničke fakultete imamo negativnu selekciju. Prosveta nije primamljiva za mlade ljude i nedostatak nastavnika u nekim predmetima posebno kod nas je dramatičan", kaže ona.

Iz Unije prosvetnih radnika upozoravaju da će selekcija na ovim programima biti bolja onog trenutka kada prosvetni radnik bude uvažavan u društvu i kad njihov materijani status bude poboljšan.

"Prosečna zarada prosvetnog radnika trenutno je oko 76.000 dinara. U situaciji kada je prosečna zarada u zemlji 85.000, a u javnom sektoru 87.000, teško da ćete motivisati najbolje đake srednjih škola da upisuju pedagoške fakultete", kaže Dobrivoje Marjanović.

Dodaje da će i sa najavljenim povećanjima koje im je država ponudila teško doći do republičkog proseka, te da je uvođenje platnih razreda rešenje.

"Sva ova sektorska povećanja udaljavaju prosvetne radnike u odnosu na ostale zaposlene u javnom sektoru i državi. Mi smo daleko ispod republičkog proseka i sva ta povećanja procentualno nas daleko udaljavaju od njih. Protivimo se sektorskim povećanjima, insistiramo da se što pre sedne za sto da se rade platni razredi i da se u to uključi čitav javni sektor i javne službe i da na taj način motivišemo mlade ljude koji su kvalitetni i dobri da sutra apliciraju na fakultete koji se tiču pedagoškog zvanja i koji će raditi u osnovnim i srednjim školama u Srbiji", zaključuje on.

Komentari (0)

Srbija