Društvo

Kon upozorava: Broj novozaraženih u danu može da bude četvorocifren

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

17/07/2021

-

15:58

Kon upozorava: Broj novozaraženih u danu može da bude četvorocifren
Kon upozorava: Broj novozaraženih u danu može da bude četvorocifren - Copyright Tanjug/Nikola Anđić

veličina teksta

Aa Aa

Glavni protivnik povratka normalnom životu je upravo koronavirus, ukazao je još jednom epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

On je na Fejsbuku upozorio da bi za tri sedmice brojevi novoobolelih mogli da postanu četvorocifreni u jednom danu, kao i da će bolnice verovatno početi da se pune već za sedam dana.

Kon je ukazao još jednom da nema vremena za premišljanje i da bi hitno trebalo početi obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika, a potom i drugih grupa stanovnika koje su izložene riziku.

Kon je, takođe, napisao da za one za koje je, kako je naveo, "sotona, prodana duša, izdajnik, po kojima se zlurado radujem ponovnom porastu kovida 19, molim, pa i insistiram da se usredsrede na jedinog protivnika svih nas, a to je virus, ovog puta u delta varijanti".

Podsetimo, u poslednja 24 sata u Srbiji je testirano 7.577 ljudi, od čega je pozitivno 166 osoba. Preminule su dve osobe, a na respiratoru je šest pacijenata.

U subotu je u Srbiji testirano 8.687 ljudi, a od toga je 206 pozitivno na koronavirus.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar objavio je juče da je u Srbiji registrovano osmoro zaraženih delta sojem koronavirusa, te upozorio da ih sigurno ima više, pa da se odugovlačenjem vakcinacije samo još više otvara prostor virusu da mutira.

"Pandemija u celom svetu ne može da se reši dok nema dovoljno vakcinisanih, i sigurno se neće rešiti dok ne bude 70, 80 odsto globalno imunizovanih. Da li je bolje da se svi vakcinišemo na vreme i vratimo se normalnom životu, a ne da se pitamo gde treba da nosimo masku. Bez vakcinacije to ne možemo i sve ostalo je prazna priča”, objasnio je ministar.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je na nadležne u Srbiji da se što pre donese odluka o trećoj dozi vakcine protiv koronavirusa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija