Društvo

Kandić: Turistička inspekcija za dva dana zatekla 12 neregistrovanih vodiča

Komentari

Autor: Tanjug

29/06/2023

-

16:08

Kandić: Turistička inspekcija za dva dana zatekla 12 neregistrovanih vodiča
Knez Mihailova ulica - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Državni sekretar u Ministarstvu turizma Uroš Kandić izjavio je da je u toku pojačana kontrola turističke inspekcije na ključnim mestima okupljanja turista, jer se u narednom periodu očekuje njihov veliki priliv i da je samo tokom prethodnog vikenda vanredna inspekcija obavila 173 nadzora i zabeležila 12 neregistrovanih vodiča, od kojih pet stranaca. 

"Kada su u pitanju domaći državljani, uglavnom je bio rad bez licence turističkog vodiča ili je licenca istekla, što je malo blaži prekršaj, jer nisu na vreme produžili licencu. Kada su u pitanju strani turistički vodiči, oni apsolutno nisu imali licencu i radili su mimo Zakona o turizmu, a mi smo procesuirali i jedne i druge", rekao je Kandić za Tanjug. 

Kako objašnjava, u pitanju je pokretanje prekršajnih postupaka, a moguće kazne su od 150.000 i 300.000 dinara i za domaće i strane državljane. 

"Kada su u pitanju stranci, među njima je bilo dvoje kineskih državljana, kao i po jedan rumunski, izraelski i turski državljanin. Mi smo paralelno sa pokretanjem postupka pred Prekršajnim sudom obavestili ambasade tih zemalja o kojim se građanima radi", dodao je on. 

Sledeće nedelje, kako je najavio, biće održan sastanak sa MUP-om i Prekršajnim sudovima da bi se ubrzali procesi pred Prekršajim sudom, kada je u pitanju procesuiranje stranaca. 

Prekršaji zabeleženi u Novom Sadu i Beogradu 

On je naglasio da od ukupno 173 kontrole, 12 prekršaja i nije veliki broj, pogotovo u zemljama koje beleže turistički rast, kao što je Srbija i da je nemoguće doći do svakog ko zloupotrebljava ovaj posao, pogotovo sa trenutnim brojem inspektora.  

Prekršaji su zabeleženi na području turističke inspekcije Novog Sada i Beograda.

Zbog toga, kako ističe on, bitno je da svaku grupu koja se učini sumnjivo prijave Uruženja turističkih vodiča ili građani turističkim inspekcijama, kako bi se ovaj problem suzbio i rešio. 

Na pitanje kako će se dalje sprovoditi procesi kod stranih državljana i koje će biti kazne, Kandić je rekao da se na njih odnosi zakon naše zemlje i oni će isto kao i domaći biti sankcionisani kaznom između 150.000 i 300.000 dinara. 

"Što se tiče licenca, ukoliko su ih imali, one ne važe ovde, a kako će njihova zemlja da postupa prema njima to je njihova unutrašnja stvar", dodao je on. 

U Srbiji 1.400 turističkih vodiča

Kada su u pitanju domaće agencije, Kandić ih je pozvao da angažuju turističke vodiče prilikom organizovanja putovanja i u zemlji i inostranstvu kako bi izbegli kazne i probleme i da se raspitaju  kakav je zakon i van naše zemlje kad su u pitanju turistička putovanja. 

"Kada je u pitanju turistički promet zakonom je definisano da svako organizovano vođenje turista zahteva i angažovanje turističkog vodiča kojih je u Srbiji 1.400 i to je dovoljan broj. To su ljudi koji prolaze mnogo testova od psihološke procene u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, teorijskog dela ispita iz oblasti koje su povezane sa turizmom, strani jezik do praktičnog dela i njihova obuka traje više od šest meseci", dodao je on. 

On je podsetio da se kompletan spisak svih licenciranih vodiča nalazi na sajtu Ministrstva za turizam i omladinu.

"Još jednom apelujem, fizičko lice, bilo domaći ili strani državljanin, može raditi kao turistički vodič samo pod uslovom da ima položeni stručni ispit, nakon čega mu se dodeljuje propisana legitimacija koju mora da nosi na terenu“, poručio je on.

Imajući u vidu da je letnja sezona počela i da je rekordan broj stranih turista u Srbiji, Kandić je najavio da će turistička inspekcija i u narednom periodu sprovoditi pojačane kontrole u zemlji.

Komentari (0)

Srbija