Društvo

Ristić: Muzej žrtava genocida bogatiji za 1.675 jedinica istorijske građe, najviše u poslednje tri decenije

Komentari

Autor: Tanjug

02/07/2023

-

17:12

Ristić: Muzej žrtava genocida bogatiji za 1.675 jedinica istorijske građe, najviše u poslednje tri decenije
Muzej žrtava genocida - Copyright Muzej žrtava genocida

veličina teksta

Aa Aa

Muzej žrtava genocida potpisao je brojne ugovore i primio 1.675 jedinica građe što iznosi najveći pojedinačni priliv građe od njegovog osnivanja pre 31 godine, izjavio je danas istoričar Dejan Ristić.

"U pitanju je arhivska građa, dakle, dokumenti, fotografije, publikacije, knjige, umetnička dela, trodimenzionalni predmeti dakle sve ono što svedoči pre svega o genocidu koji je Nezavisna Država Hrvatska počinila nad pripadnicima našeg, ali i jevrejskog i romskog naroda, kao i brojnim ratnim zločinima i o zločinima protiv čovečnosti počinjenima nad pripadnicima srpskog naroda na celokupnoj teritoriji Jugoslavije u Drugom svetskom ratu i širom Evrope", rekao je Ristić za Tanjug. 

Mimo mnogobrojnih artefakata, koji imaju značaj rariteta međunarodnih razmera, otkupljen je i dnevnik nastao početkom maja 1945. godine u Dahau, nakon savezničkog oslobođenja, naveo je Ristić. 

"U pitanju je notes jednog američkog vojnika, koji je očigledno bio darovit umetnik. On je pravio portrete pripadnika savezničkih snaga koji su učestvovali u oslobođenju Dahaua, kao i portrete nekolicine preživelih zatočenika. To je svetski raritet koji smo mi uspeli da otkupimo i on se sada nalazi u Muzeju žrtava genocida i ne samo što su u pitanju portreti, već je on indentifikovao svakoga od njih, naveo njihova imena i prezima, vojnu jedinicu pripadnika savezničkih snaga ili identitet preživelih zatočenika", rekao je istoričar Ristić. 

On je takođe naveo da se u tom dnevniku, među pripadnicima američkih snaga koje su oslobodile Dahau, nalazi i portert jednog Srbina iz Kotor Varoši, zbog čega mu je posebno drago.

Ristić je istakao i bitnost toga da navedeni artifakti, koji su dokazi počinjenog genocida nad pripadnicima srpskog naroda, budu u matičnoj ustanovi kulture Republike Srbije, kakva je Muzej žrtava genocida, da bi bili trajno sačuvani i na raspologanju istraživačima, ali i svim onima koji su zainteresovani da obogaćuju i objektivizuju svoje znanje o genocidu počinjenom nad pripadnicima srpskog naroda. 

Prema njegovim rečima, tokom 2022. kada je proslavljeno 30 godina postojanja Muzeja žrtava genocida, 85 odsto građe stiglo je u Muzej putem otkupa, a 15 odsto je u vidu poklona od kolekcionara, institucija u zemlji i inostranstvu, kao i od građana koji žele svojoj domovini da poklone porodičnu zaostavštinu iz Drugog svetskog rata. 

"Građu teško da možete prinoviti, ukoliko je 85 odsto otkupa, bez ozbiljnih sredstava. Mi se finansiramo iz budžeta Republike Srbije i tu bih hteo da izrazim zahvalnost pre svega predsednici Vlade Republike Srbije (Ani Brnabić), a potom i predsedniku Republike Srbije (Aleksandru Vučiću) na ogromnoj podršci jer smo u više navrata zaista morali da angažujemo i njegov autoritet kako bismo došli do neke građe koja se nalazi van granica Srbije. Zahvalio bih se takođe i našoj Fondaciji Muzeja žrtava genocida koja doprinosi značajnim sredstvima kako bismo mogli u toj meri da otkupljujemo građu", rekao je Ristić.

"Ne postoje duplikati artefakata"

On je istakao da građu Muzeja žrtava genocida čine isključivo unikatni artefakti i dodao da ne postoje duplikati, zbog čega im je tržišna cena izuzetno velika. 

"Moramo da imamo dovoljno sredstava i da brzo reagujemo kako bismo te artefakte doneli na teritoriju Republike Srbije", kazao je Ristić. 

Muzej žrtava genocida je međunarodno referenta institucija koja u ovom trenutku raspolaže sa više od 200.000 jedinica građe o stradanju pripadnika srpskog naroda, jevrejskog i romskog, i bilo ko ko želi da se bavi ovim temama ne može da zaobiđe Muzej, rekao je Ristić.

On je dodao da je važno je da Muzej nastavi da bude centar u naučno istraživačkom smislu jer, ukoliko neko pokuša nešto da negira, falsifikuje, omalovaži, umanji ili relativizuje, samo znanjem može da se pobedi. 

Prema rečima Ristića, pored izložbi koje će biti predstavljene širom Srbije i inostranstva, od 1. septembra se planiraju i obrazovni programi, a 14. oktobra biće otvorena nova stalna postavka u Spomen-području Slobodište u Kruševcu, na dan oslobođenja Kruševca u Drugom svetskom ratu.

"Takođe, Muzej žrtava genocida priprema stalnu postavku u Prebilovcima (u Hercegovini). To će biti naš poklon koji će finansirati Fondacija Muzeja žrtava genocida i ta stalna postavka biće otvorena u školi Sveti kralj Milutin gde se, pored ostalog, odigrao i deo zločina u Prebilovcima, a biće otvorena avgusta naredne godine", izjavio je Ristić.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija