Aktuelno iz kulture

"Peto pismo Hilde Dajč": Premijera filma o "našoj Ani Frank" na Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/01/2023

-

10:47

"Peto pismo Hilde Dajč": Premijera filma o "našoj Ani Frank" na Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta
"Peto pismo Hilde Dajč": Premijera filma o "našoj Ani Frank" na Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Dokumentarno-igrani film "Peto pismo Hilde Dajč" biće premijerno biti prikazan na Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, u petak 27. januara sa početkom u 13 časova u sali br. 2 MTS Dvorane u Beogradu.

Tom prilikom prisutnima će se obratiti direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić, reditelj filma Ivica Vidanović, scenarista Božidar Nikolić, kao i protagonisti glavnih rola u ovom stvaranju.

Radio televizija Srbije premijerno će prikazati film istog dana i u svom programu.

Realizacija filma u mogućnosti su omogućili Telekom Srbije i Fondacija "Muzej žrtava genocida".

Film "Peto pismo Hilde Dajč" posvećen je heroini koja je poznata i kao srpska Ana Frank.

"Inspiracija za nastanak ovog filma duboko je utemeljena u promišljenom i životnim iskustvom potvrđenom iskazom iz jednog od svega četiri pisma u Srbija skoro potpuno zatvorene dvadesetjednogodišnje Hilde Dajč koja se krajem 1941. dobrovoljno javila da kao bolničarka ode u logor za Jevreje na beogradskom Starom sajmištu", navodi se u saopštenju Muzeja žrtava genocida. 

Kako su Hildini zapisi, upućeni prijateljima Nadi i Mirjani, samo po obimu skromniji od dnevnika Ane Frank, sadržaj četiri pisma nastala unutrašnje bodljikave žice na Starom sajmištu nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Promo

 

Kao da je bila svesna da ostavlja jedinstveno svedočanstvo putovanje u logor koji se nalazio na svega pola kilometara udaljenosti od centra jedne okupirane evropske prestonice, ova devojka sažela je sve pojavne oblike i suštinu stradanja hiljada Jevreja u Srbiji.

"Svim filozofijama je kraj na žičanoj ogradi", zabeležila je Hilda u poslednjem pismu iz logora upućenom prijateljima Mirjani, "i realnost kakav vi van nje ne možete ni izdaleka da zamislite jer biste urlali od bola – pruža se u potpunosti. Ta realnost je nenadmašna, naša beda ogromna, sve fraze o jakini duha padaju u vodu pred suzama od gladi i zime; sve nade o skorom izlazu gube se pred jednoličnom perspektivom pasivnog bivstva koje nije po čemu na svetu ne liči na život. To nije ni ironija života, to je njegova najdublja tragedija", pisala je Hilda.

Spasa, nažalost, skoro da nije bilo. Hilda Dajč pribrojana je strašnom brojem od
oko šest miliona njenih sunarodnika koji su stradali tokom Drugog svetskog rata.

"U spomen na srpsku Anu Frank, heroinu Hildu Dajč, Muzej žrtava genocida producirao je ovo stvaranje sa namerom da podseća, opominje i motiviše", navodi se u saopštenju Muzeja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura