Društvo

Ružić: Realizovaćemo ideju Muzeja žrtava genocida, đaci će obilaziti mesta ratnih stradanja

Komentari

Autor: Tanjug

20/07/2022

-

19:19

Ružić: Realizovaćemo ideju Muzeja žrtava genocida, đaci će obilaziti mesta ratnih stradanja
Jasenovac - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo prosvete će preduzeti korake da realizuje inicijativu Muzeja žrtava genocida, rekao je danas ministar Branko Ružić i dodao da lično podržava ideju da učenici obilaze mesta ratnih stradanja u Srbiji, regionu i inostranstvu, jer će se, kaže, tako doprineti razvoju sveopšte kulture sećanja u našem društvu.


Ružić je u pisanoj izjavi za Tanjug rekao da učenicima treba još više približiti zbivanja iz Drugog svetskog rata, posebno o stradanju Srba, Roma i Jevreja, kao i drugih nedužnih žrtava rata u NDH.

"Obilaskom Jasenovca, ali i svih drugih lokaliteta posvećenih sećanju na žrtve ratova, učenici bi upotpunili i produbili svoja znanja o ustaškim i drugim zločinima nad nedužnim civilnim žrtvama i njihovom stradanju. Važno je da to učinimo zbog budućih generacija", poručio je Ružić, navodi Ministarstvo.

"Od Terazija do Polarnog kruga"

Muzej žrtava genocida uputio je danas incijativu ministru Branku Ružiću da se obilasci mesta ratnih stradanja kako u zemlji, regionu tako i u inostranstvu, od Terazija do Polarnog kruga, uvrste u obavezne programe rekreativnih nastava, studijskih putovanja i ekskurzija osnovnih i srednjih škola.

Incijativa podrazumeva da se u program uvrste mesta stradanja civila i učesnika antifašističke oslobodilačke borbe tokom Drugog svetskog rata, odnosno stratišta, gubilišta, bojišta, memorijalnih centara, znamenitih mesta, prostornih kulturno-istorijskih celina, spomen-parkova i spomen-područja, kako u Srbiji tako i u inostranstvu.

Direktor Muzeja Dejan Ristić ministru prosvete je uz inicijativu predložio i spisak lokacija u Srbiji, BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Austriji, Italiji, Nemačkoj, Holandiji, Poljskoj i Norveškoj koje bi đaci trebalo da posete.

Spisak uključuje lokalitete od Terazija, Šapca, Bihaća, Tjentišta, sela Doli, Jasenovca i Mirogoja, preko kuće Ane Frank, logora Aušvic-Birkenau, Mathauzen do Polarnog kruga.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija