Politika

Direktor izraelskog centra "Simon Vizental": Vučiću dozvoliti posetu, u Jasenovcu ubijeno najviše Srba

Komentari

Autor: Tanjug

19/07/2022

-

16:20

Direktor izraelskog centra "Simon Vizental": Vučiću dozvoliti posetu, u Jasenovcu ubijeno najviše Srba
Direktor izraelskog centra "Simon Vizental": Vučiću dozvoliti posetu, u Jasenovcu ubijeno najviše Srba - Copyright Tanjug/Sava Radovanović, Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Direktor kancelarije izraelskog centra Simon Vizental u Jerusalimu Efraim Zurof izjavio je danas da bi Hrvatska trebalo da dozvoli predsednika Srbije u posetu Jasenovcu, jer ne dolazi tamo samo kao predsednik zemlje, već i kao unuk žrtve i dodaje da je u Jasenovcu ubijeno najviše Srba, a ne Jevreja.

"Važno je upamtiti da su Vučićevog dedu i ostale rođake ubile ustaše", rekao je Zurof za "Džeruzalem post", koga ovaj list naziva "lovcem na naciste". On smatra da bi svakome trebalo dozvoliti posetu Jasenovcu, i ako nije srpski predsednik, ali dodaje da je od velikog značaja da srpski lider, čija je porodica osetila zlodela logora, poseti memorijalno mesto.

"Sa jedne strane, mogli biste da kažete da je političko pitanje, ali je takođe je i privatno pitanje, odnosno, pitanje ljudskih prava. Ustaše su bile na neki način, u to vreme, kao Islamska država", dodao je on.

Prema istoričarima, dodaje se u tekstu izraelskog lista, ustaše su u Jasenovcu ubile stotine hiljada Jevreja, Srba i Roma.

Zurof je objasnio da je u Jasenovcu bilo i oko 18.000 Jevreja i nekoliko hiljada Roma koji su ubijeni, kao i hrvatski antifašisti.

"Ljudi uglavnom pričaju o logorima smrti u Poljskoj, ali je Jasenovac imao gasnu komoru. Većina nije ubijena u gasnoj komori, ali su ubijeni na najstrašnije načine - pritiskali su ljudima lobanje dok im oči ne bi ispale, sekli su stomake trudnica sa ciljem da ih muče. Čak su osmislili i bodež pod nazivom ''Srpski ubica'', koji je trebalo da žrtvi načini bol još težim", dodao je Zurof.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija