Politika

Zabrana Vučićeve posete Jasenovcu produbila tenzije: "Ko misli da su odnosi Srbije i Hrvatske normalni, zatvara oči"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/07/2022

-

16:35

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić planirao je u nedelju da privatno poseti Jasenovac i Pakrac, ali do toga nije došlo jer hrvatske vlasti nisu odobrile ulazak na teritoriju te zemlje. Ova zabrana još jednom je stavila na tanak led odnose Beograda i Zagreba. Dok se u Hrvatskoj danas mogu čuti najave da će Vučiću poseta biti dozvoljena "uz temeljnu pripremu", u srpske vlasti tvrde da razvoj situacije ne zavisi od njih.

Reagovao je i centar "Simon Vizental" koji je pozvao hrvatsku vladu da poništi odluku. U pismu, koje je direktor za istočnoevropske poslove centra "Simon Vizental", istoričar Holokausta Efraim Zurof uputio hrvatskoj ambasadorki u Izraelu Veseli Mrđen Korać, ukazuje se na potencijalne negativne posledice takve odluke i upozorava da tako "surova i neshvatljiva mera" može samo da pogorša tenzije između Beograda i Zagreba".

Agencija AP je slučaj nazvala "diplomatskim tenzijama" između Srbije i Hrvatske, a dve zemlje je okarakterisala kao "balkanske rivale". Podseća da su se dve države obavezale da će rešiti brojna nerešena pitanja koja su ostala iz ratova devedesetih, uz napomenu da je sve to sada blokirano i da se na tom planu već duže vreme ništa ne događa. 

"Zatvararamo oči ako mislimo da su odnosi normalni"

Diplomata Srećko Đukić u izjavi za Euronews Srbije ocenjuje da reakcija u u odnosima kakvi jesu između dve države nije mogla da bude drugačija.

"Mi zaista zatvaramo oči ako mislimo da su odnosi između Srbije i Hrvatske normalni, da su sadržajni. Sastanka - normalnog, radnog, zvaničnog - ne sećam se ni kad je bio", rekao je Đukić.

Govoreći o tome zašto ova situacija nije razrešena, on ističe: "Ako ima volje, ima i rešenja". Kao primer je naveo slučaj iz 1999. godine kada je jedan ministar nenajavljeno otišao na granicu sa Bugarskom, ali je uspeo da je pređe jer je situacija rešena diplomatskim putem, a da mediji nisu ništa saznali o tome.

Da iza najnovijih poteza sasvim sigurno ima politike smatra diplomata Zoran Milivojević i ističe da je to pre svega sa hrvatske strane. On je za Euronews Srbija rekao da je sve moglo da se reši diplomatskim kanalima. Osvrnuo se i na to što je Vučić o poseti obavestio MIlorada Pupovca. 

"U hrvatskoj noti kažu da su neslužbeno informisani i to zaslužuje bar dva komentara. Prvo, gospodin Pupovac je zvanično lice i funkcioner, dakle član hrvatskog Sabora i ne može se smatrati kao neko ko je neslužbeno lice. I pod dva, bila je prilika za hrvatsku stranu da neslužbenu informaciju, preko službenih kanala proveri i utvrdi činjenično stanje. To je izostalo i očigledno je bio interes da se ova poseta ne realizuje", rekao je on.

Napominje da, iako nije bilo klasničkih komunikacija u vezi sa ovom vrstom posete, pak je bilo neke razmene informacija i ipak je hrvatskoj strani bila dostupna činjenica o nameri predsedika Vučića da poseti Jasenovac.

"Moglo se razrešiti diplomatskim kanalima, a nije i zbog toga mislim da je politika ovde bila prisutna", rekao je on.

"Štićena lica imaju poseban tretman"

Kao glavni razlog zašto predsedniku Srbije nije bio dozvoljen odlazak u Jasenovac navedeno je to što hrvatske vlasti nisu imale zvanične informacije. Naime, kako su pisali hrvatski mediji, Vučić je o poseti obavestio predsednika SDSS Milorada Pupovca, koji je prosledio dalje informacije.

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da je činjenica da hrvatska vlada nije zvanično obaveštena o poseti "neprihvatljiva". I direktor spomen-područja Jasenovac Ivo Pejaković rekao je da nisu obavešteni, te da su sve saznali iz medija.

Na pitanje o diplomatskim protokolima i provatnim posetama, Sređko Đukić navodi da šef države nije privatno lice, bilo gde da ode. On ističe da su slična pravila diplomatskog protokla i prakse i da je to tako u skoro svim zemljama sveta.

Euronews

Đukić objašava i da pet najviših državnih funkcionera (šef države, predsednik vlade, ministar spoljnih poslova, ministar odbrane i predsednik Narodne skupštine) oličavaju državni suverenitet i uživaju posebne privilegije, imunitet i poseban diplomatski protokol se primenjuje na njih.

"Što je posebno važno, posebne mere bezbednosti. Ostali ministri mogu slobodno putovati, za njih nije neophodna notifikacija kod MSP zemlje u koju se putuje izuzev u određenim situacijama kada postoji procena da u toj zemlji postoji bezbedosni rizik za ministra", istakao je Đukić.

I Milivojević ističe da se pravilo obavezno poštuje i da je obaveza domaće države da štićeno lice štiti do kraja.

"To je ključna obaveza bez obzira na to što poseta može da bude privatna ili nekog drugog karaktera. Prema tome, štićena lica imaju poseban tretman i u tom smislu se protokol poštuje do kraja i razmena informacija u vezi sa posetom se podrazumeva", istakao je on.

Oštre reakcije u Beogradu i Zagrebu 

Ono što je sigurno, zabrana posete je rasplamsala strasti u Hrvatskoj i Srbiji. Hrvatska vlada je Vučićevu nameru ocenila kao provokaciju, na šta je srpski ministar unutaršnjih poslova Aleksandar Vulin uzvratio najavom da će svi funkcioneri Hrvatske morati da posebno najave i obrazlože svoju posetu ili prolazak kroz Srbiju.

Milorad Pupovac je juče održao vanrednu konferenciju za novinare na kojoj je rekao da nije smelo da se dogodi da predsedniku Srbije ne bude dozvoljeno da ode u Jasenovac, ali je tada otkrio i da je Hrvatska već dva puta sprečila posetu Vučića Jasenovcu.

Kada je ta odluka postala javna na svojim mrežama oglasio se srpski predsednik, koji je uz fotografiju spomenika u Jasenovcu napisao "Samo vi radite svoj posao! Živeće srpski narod i nikada neće zaboraviti". 

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković potom je saopštio da je to ministarstvo juče pokušalo da otpravnici poslova hrvatske ambasade uruči notu u kojoj stoji da je Vučić zainteresovan da učini službenu posetu Jasenovcu u bilo kom terminu do 17. septembra. 

Euronews

"Ali je otpravnica poslova u Ambasade Hrvatske odbila da primi notu Srbije", rekao je Selaković i pročitao notu srpskog ministarstva:

"Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije je šokirano protivpravnom i antievropskom i anticivilizacijskom odlukom Ministarstva za spoljne i evropske poslove Republike Hrvatske kojom se na osnovu arbitrarno iskazane volje hrvatskih vlasti i grubo kršenje principa slobode kretanja zabranjuje dolazak predsedniku Srbije u Jasenovac, na mesto stradanja više stotina hiljada nevinih žrtava srpske, jevrejske, romske i drugih nacionalnosti", rekao je Selaković.

Kada će Vučić u Jasenovac? 

I iako iz Hrvatske danas stižu nešto pomirljiviji tonovi, kada će i da li će uopšte poseta Vučića Jasenovcu da bude realizovana nije poznato.

Nakon oštrih reakcije iz Srbije, izvor blizak hrvatskoj vladi je u razgovoru za Jutarnji list rekao da će biti dozvoljena poseta, "ali da je to događaj koji treba dogovoriti diplomatskim kanalima i vrlo temeljno". Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Jasenovcu bio bi jedan od izuzetno važnih momenata u istorijskom pomirenju Srba i Hrvata, a da li će do nje doći, o tome odlučuju neke druge instance, izjavio je šef srpske diplomatije Nikola Selaković.

Selaković je za RTS, komentarišući pisanje hrvatskog Jutarnjeg lista, da će do posete Vučića Jasenovcu doći uz dva uslova - da ne bude pre jeseni i da bude strogo diplomatski dogovorena, rekao da on nema nikakve zvanične informacije o tome.

"To možda tvrdi određeno glasilo, a ja nisam dobio nikakvu notu od hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova", rekao je Selaković.

Na pitanje očekuje li tu posetu do 17. septembra, podseća da je taj datum naveden u noti koju je srpsko ministarstvo uputilo Hrvatskoj, a da li će do nje i doći, kaže, ne zavisi od nas. Komentarišući najnovoje izjave, Zoran Milivojević kaže da je interes obe strane da odnosi ipak idu uzlaznim tokom. On dodaje i da je jasno da se takva poseta ne može sprečavati.

"Prema tome interes je i hrvatske strane da se ova situacija smiri i drugo to je na liniji onog zahteva srpske strane u noti gde je tražila da se poseta realizuje u terminu do 17. septembra. Treba računati da će to ići u tom pravcu u narednom periodu", rekao je on.

Komentari (1)

Dugopamtilo

18.07.2022 21:36

Ovo mi lici na "pustanje magle", a sta se ovaj put zamagljuje - vedecemo. Mozda Ukrainski avion sa nasom municijom.

Srbija