Politika

Hrvatska nije odobrila Vučiću posetu Jasenovcu, oštre reakcije Beograda, Selaković: Ovo je zastrašujuća oduka

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Jutarnji list

17/07/2022

-

11:37

Hrvatska nije odobrila Vučiću posetu Jasenovcu, oštre reakcije Beograda, Selaković: Ovo je zastrašujuća oduka
Hrvatska nije odobrila Vučiću posetu Jasenovcu, oštre reakcije Beograda, Selaković: Ovo je zastrašujuća oduka - Copyright Tanjug/Sava Radovanović, Božana Pavlica

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić planirao je da danas privatno poseti Jasenovac i Pakrac, ali hrvatske vlasti neće mu dozvoliti ulazak u zemlju, piše Jutarnji list pozivajući se na izvore bliske hrvatskoj Vladi. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je protestnu notu Hrvatskoj zbog odluke te zemlje, rekao je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Vučić je, prema izvorima hrvatskog lista, kontaktirao predsednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatnu posetu Jasenovcu. Kako list tvrdi, namera je bila da se isprovocira hrvatska strana uoči godišnjice "Oluje".

Kako prenosi Jutarnji list, bez službene informacije hrvatskim vlastima, bez koordinacije s ambasadom, predsednik Srbije je želeo da pređe granicu iz Bosne i Hercegovine i dođe oko 11 sati u Jasenovac, a potom oko 14 sati i u Pakrac.

Nije poštovao nijedan protokol, sve je hteo da napravi mimo procedura i pravila o diplomatskim odnosima. Hteo je sa svojim TV ekipama da pređe hrvatsku granicu i ovđe raditi šta želi. Ali, premijer Andrej Plenković i Vlada jasno su rekli ne, preneo je listu sagovornik iz Banskih dvora.

Kako list navodi, predsednik Srbije nije poštovao nijedan protokol, i pošto je namera, kako se tvrdi, bila provokacija, dolazak mu neće biti dozvoljen.

Vulin: Svi funkcioneri Hrvatske od danas na posebnom režimu kontrole na granicama

Zbog takvog poteza iz Zagreba, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin saopštio je da će od danas svi funkcioneri hrvatske države, svi nosioci službenih ili diplomatskih pasoša morati posebno da najave i obrazlože svoju posetu ili prolazak kroz Srbiju.

"Biće stavljeni na poseban režim kontrole. Tako će biti dok sam ja ministar policije, ili dok Hrvatska ne počne da se ponaša kao da nije NDH", naveo je Vulin u pisanoj izjavi.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas to što su zabranili predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da poseti privatno Jasenovac, najveći skandal u modernoj istoriji.

"Ova vest je za mene nešto što me zapanjuje. Još sam u šoku. Ovo je najveći skandal koji se dogodio u modernoj istoriji odnosa Srbije i Hrvatske. Da privatnu posetu Jasenovcu, mestu stradanja Srba pre svega, jedini logor i za decu gde je najmanje 20 hiljada dece pobijeno i da tom mestu stradanja zabranite posetu predsednika Republike Srbije koji je želeo da ode i položi cveće, da za to kažete da je "pravljenje haosa", da to uradi država članica EU, to je za mene ne prvorazredni skandal, nego... To je kao da predsedniku Izraela zabranite posetu Aušvicu", rekla je Brnabićeva.

Kako je najavljeno, Vučić će se tim povodom obratiti sutra u 18 sati nakon konsultacija oko mandatara.

On je na svom Instagram profilu objavio fotografiju spomenika iz Jasenovca uz poruku: "Samo vi radite svoj posao! Živeće srpski narod i nikada neće zaboraviti!"

 

Selaković: Ovo je zastrašujuća odluka jedne države

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je protestnu notu Hrvatskoj zbog odluke te zemlje da ne odobri posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Jasenovcu, rekao je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

"Ali je otpravnica poslova u Ambasade Hrvatske odbila da primi notu Srbije", rekao je Selaković.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

On je pojasnio da je Vučićeva poseta bila privatna, a njegova namera je bila da položi cveće na spomen obeležju u Jasenovcu, ali je Hrvatska odbila da mu da dozvolu za ulazak u zemlju.

"Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske, u obrazloženju zabrane privatne posete predsedika Srbije Aleksandra Vučića Jasenovcu, navelo da ta država nije službeno obaveštena o mogućoj poseti, ali i da poseta visokog predstavnika strane države Jasenovcu ne može biti privatnog karaktera", pročitao je on pred novinarima.

Selaković je pročitao notu hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova koja je Ambasadi Srbije u Zagrebu dostavljena 15. jula, a u kojoj se navodi da prilikom planiranja svakih poseta stranih funkcionera, vreme, priroda i program posete treba da budu predmet službene komunikacije i dogovora obe strane.

"Činjenica da hrvatska strana nije službenim putem informisanja o nameri moguće posete Republici Hrvatskoj je neprihvatljiva. Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova takođe ukazuje da poseta visokog predstavnika strane države Spomen-području Jasenovac ne može biti privatnog karaktera. U trenutku kada se stvore uslovi za takvu posetu, o kojem ovom prilikom nisu službeno informisane vlasti Republike Hrvatske, on će biti dogovoren uobičajenim diplomatskim kanalima", navedeno je u noti.

Kako je kazao, Vlada Srbije će doneti odluku o protivmerama zbog takve odluke Zagreba, a koje će se zasnivati na opšte prihvaćenim pravilima međunarodnog prava.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je obavestilo da je predsednik Vučić zainteresovan da učini službenu posetu Jasenovcu u bilo kom terminu do 17. septembra 2022. godine.

"Ono što je za mene kao građanina, kao Srbina, zaista neverovatno jeste da neko u polaganju cveća na mesto najvećeg stratišta srpskog naroda u istoriji uopšte, vidi haos. Zamislite taj haos koji bi nastao polaganjem cveća na mesto najvećeg stratišta srpsko naroda u istoriji", ukazao je Selaković.

Možda je, dodao je, haos u tome što bi predsednik Srbije položio cveće na kome bi se nalazila traka crveno-plavo-bele boje, a ne sa hrvatskim rasporedom boja na trobojci.

"Ipak je tamo ubedljiva većina žrtava bila srpske nacionalnosti", rekao je Selaković.

On je istakao i da je u potpunosti saglasan sa ocenom premijerke Ana Brnabić, koja je kazala da je ovo ravno odluci da neko predsedniku Izraela zabrani odlazak u Aušvic.

Selakovć je dodao da će predsednik Srbije u sutrašnjem obraćanju javnosti izneti više detalja o ovom slučaju.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović otkazala je službenu posetu Zagrebu zbog zabrane Hrvatske predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da privatno poseti Jasenovac.

Mihajlovićeva je u utorak u Zagrebu trebalo da se sastane sa ministrom gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske, Davorom Filipovićem, a glavna tema razgovora trebalo je da bude regionalna saradnja i povezivanje gasnim interkonekcijama, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Mali: Odluka hrvatskih vlasti se kosi sa zdravim razumom

Ministar finansija Siniša Mali nazvao je skandaloznom odluku hrvatskih vlasti da zabrane predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da privatno poseti logor Jasenovac.

"Svedoci smo skandalozne odluke hrvatskih vlasti, koja se kosi sa zdravim razumom i koja pokazuje da tamošnji režim ne preza ni od čega. Ne dozvoliti predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću privatnu posetu Jasenovcu, mestu stradanja stotina hiljada nevinih Srba, Jevreja i Roma, skandal je bez presedana, za svaku osudu", napisao je ministar Mali na Instagramu.

"Hrvatski režim očigledno ne želi da predsednik Srbije ode u Jasenovac jer bi tako podsetio svet na sve zločine koji su tamo počinjeni. Ali, ustaški zločini nikada neće i ne smeju biti zaboravljeni", naveo je ministar Mali.

Predsednik SPS Ivica Dačić je ocenio danas da je skandalozna odluka Hrvatske da Aleksandru Vučiću zabrani privatnu posetu Jasenovcu i naglasio da se nikada nije desilo da se nekome zabrani da dođe u Srbiju.

"To je isto kao kada bi neko zabranio predsedniku Izraela da poseti Aušvic", rekao je Dačić na svečanoj sednici Glavnog odbora SPS povodom 32. godišnjice osnivanja stranke.

On smatra da Hrvati svojom odlukom žele da demonstriraju bahatost jer je Hrvatska, kako je rekao, članica EU i "misli da joj je sve dozvoljeno".

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković najoštrije je osudila odluku hrvatskih vlasti da zabrane predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da poseti Jasenovac, posebno činjenicu da bilo ko polaganje cveća na mesto najvećeg stratišta srpskog naroda u Drugom svetskom ratu može smatrati „izazivanjem haosa“.

"Upravo u trenucima kada su uzajamno razumevanje i poštovanje najpotrebniji čitavom regionu i kada Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić više od svih pruža ruku solidarnosti, poseže se za najbrutalnijim i najperfidnijim pritiscima i provokacijama", istakla je Gojković.

Pupovac: Nije smelo da dođe do zabrane Vučićeve posete


Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac istakao je danas na konferenciji za novinare u Zagrebu da nije smelo da dođe do zabrane predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da poseti Jasenovac.

Pupovac, koji je navodno hrvatsku vladu obavestio da Vučić namerava da dođe u posetu Jasenovcu, rekao je da nije smelo da dođe "do ovakve situacije i do ovakvog odlučivanja".

"Nije se smelo dogoditi da se traže alternativni načini kako da se ta poseta obezbedi i prođe u redu. Postojala je u dva navrata komunikacija kad bi to trebalo da se dogodi, pa je odloženo. Ovog puta nije bilo komunikacije, moj pokušaj za tu komunikaciju je propao. I to je ozbiljan problem", naglasio je Pupovac.

Pupovac je pozvao sve da spreče dalju eskalaciju i da "udahnu duboko pre nego što krenu u bilo koji verbalni ili politički korak koji može teško da naruši ionako narušene odnose". "Pozivam sve i da se u što kraćem mogućem roku posvete komunikaciji i da slušaju one koji su dobre vere i volje", poručio je Pupovac.

Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić: Zabrana nedemokratska

Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić izjavio je danas da je formulacija kojom su hrvatske vlasti obrazložile što nisu pustile predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti Jasenovac - da je stranim zvaničnicima zabranjena poseta u privatnom svojstvu, skandalozna, nedemokratska i anticivilizacijska i ukazao da je u Hrvatskoj na delu oživljavanje ustaštva.

"S jedne strane predsednik Srbije ne može da poseti privatno Jasenovac, s druge strane ne može zvanično da poseti, drugim rečima predsednik Srbije apsolutno ne može da poseti Jasenovac", ističe Ristić.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je danas da je odluka vlade u Zagrebu da predsedniku Srbije zabrani da se pokloni žrtvama genocida u Jasenovcu najveća sramota u Evropi posle Drugog svetskog rata. 

Stafanović je istakao da je to najbrutalnija posleratna rehabilitacija nacističkih ideja na koje Evropa ne sme da ćuti i ukazao da na put predsedniku Srbije da položi cveće u Jasenovcu nije stala neka ekstremistička falanga, nego vlada jedne države i to članice EU, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

"Za ovu hrvatsku vladu Aleksandar Vučić nije smeo da prođe do Jasenovca. I neka se ne pravdaju nekim protokolarnim razlozima, jer se tako još grublje rugaju jasenovačkim žrtvama. Predsednik Vučić nije smeo da prođe da ne bi srušio 80 godina staru sramotu da nijedan lider Srbije ne poseti Jasenovac i upali sveću žrtvama ustaške NDH", ukazao je Stefanović.

Istakao je da Srbija neće da ćuti na takvo brutalno gaženje po svojim žrtvama i na zabranu da ih se seća i odaje im počast.

"Srbija i predsednik Vučić danas brane najveću civilizacijsku vrednost - sećanje na žrtve nacizma i brane povratak onih snaga čiji je i Jasenovac tragični spomenik", naglasio je Stefanović.

Popović: O postupku Zagreba treba obavestiti Brisel

Ministar u Vladi Republike Srbije i predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović izjavio je da odluka hrvatske Vlade da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zabrani dolazak u Jasenovac govori da ta vlast, kako je naveo, u potpunosti nastavlja politiku ustaškog režima Ante Pavelića.

"Ako Hrvatska danas zabranjuje predsedniku Srbije da oda počast nevinim žrtvama njihovih istorijskih uzora iz Drugog svetskog rata, sutra mogu da zabrane svakom Srbinu kome su stradali najbliži da dođe u Jasenovac i oda im poštu", naveo je Popović.

Dodao je da o postupku Zagreba treba obavestiti Brisel, sa pitanjem da li je za njih prihvatljivo da jedna članica EU, kroz mržnju prema Srbima i zabranama poseta najstrašnijim koncentracionim logorima u Evropi promoviše najužasniju idelogiju, za koju smo mislili da je konačno pobeđena 1945. godine.

Grlić Radman: Izostanak diplomatske procedure je neprihvatljiv

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je da je Hrvatska neslužbenim informacijama saznala da Vučić planira posetu Hrvatskoj, Donjoj Gradini i spomen području Jasenovca.

Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

 

"To smo saznali neslužbenim kanalima što je neuobičajeno u komunikaciji. Taj izostanak diplomatske procedure koja najavljuje dolazak visokog funkcionera smatramo da je neprihvatljiv", rekao je Grlić Radman.

On je kazao da je Zagreb uručio srpskoj ambasadi u petak posle podne, kada su saznali da srpska strana još ne namerava da obavesti hrvatske vlasti o dolasku u tu zemlju.

"Činjenica da hrvatska strana nije službenim putem informirana o nameri moguće posetae Republici Hrvatskoj jeste za nas neprihvatljiva. I naravno da je mi doživljavamo nedobronamerno imajući u vidu da smo shvatili da takav dolazak nije iskren, da nije odavanje pijeteta žrtvama nego da je više motivisan činjenicom zadovoljenja unutarpolitičkih potreba u Srbiji, a pre formiranja srpske vlade. Hrvatska vlada iskreno se zalaže za normalizaciju odnosa Hrvatske i Srbije što smo uvek isticali, na koncu to je evropska praksa i niko više kao Vlada i premijer Plenković nije pokazao uključivost, toleranciju, pružio je ruku u iskrenom dijalogu. Srbija je ta koja se još uvek nije suočila s prošlošću", dodao je Grlić Radman.

Hrvatski ministar je kazao da poseta predsednika Srbije zahteva visok angažman službi bezbednosti.

"Ovo nije odlazak na more. Predsednik države je štićena osoba. To isto tako zahteva angažman hrvatskih vlasti. Mi kada prelazimo granice najavljujemo to diplomatskim putem, a to znači slanjem note. Ovde se to nije dogodilo. Ne mogu se granice prelaziti samo tako. Ako govorimo o normalizaciji odnosa, iskrenom dijalogu, onda su se trebali dogoditi takvi razgovori kako bi se takva jedna poseta mogla dogoditi", rekao je on.

Upitan smatra li to političkom provokacijom Srbije, Grlić Radman je odgovorio potvrdno.

"Smatramo provokacijom upravo iz činjenice da su ovde žrtve sredstvo, a ne cilj. Cilj je predstaviti srpskoj javnosti napore predsednika Vučića i dobiti dodatne političke bodove u kontekstu fomiranja vlade", pojasnio je.

Selaković održao novu vanrednu konferenciju

Na ove izjave šefa hrvatske diplomatije odgovorio je Selaković, koji je rekao da je Radman izneo neistine, dodajući da Zagreb ne bi trebalo da bilo kome drži lekcije o iskrenosti.

“Moj hrvatski kolega se obratio javnosti, govorio o stvarima koje najblaže rečeno nisu tače”, rekao je Selaković i izrazio očekivanje da predsednik Vučić sutra u obraćanju iznese i konkretne detelje kojima će se pokazati da mnoge stvari nisu istina.

Upečatljivo je, kaže Selaković, i da hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova poseduje neku vrstu instrumenta kojim meri nečiju iskrenost.

“Čuli smo da namera Vučića da ode na mesto fabrike smrti 1941- 1945, gde su u nacističkoj NDH stotine hiljada srpskih žena, dece staraca, mladića… ostalo bež života na najbrutalniji mogući - nije shvaćena kao iskrena i ne kao odavanje pijeteta, već da je rezultat zadovoljenja unutarpolitičkih potreba pre formiranja vlade”, rekao je Selaković i dodao:

“Ne čini li vam se ovo poznatim? Čista autoprojekcija”.

Ako je ovo evropska paradigma onda Evropa treba da se stidi, kazao je Selaković odgovarajući na izjavu Grlić-Radmana, koji je rekao da Hrvatska može da bude uzor u evropskom kontekstu zaštite ljudskih manjinskih prava.

"Je li to kao što rekoše ko više od Hrvatske može da bude uzor u evropskom kontekstu zaštite ljudskih i manjinskih prava. Ako je to evropski nivo, koncept, evropska paradigma, onda takva Evropa tome treba da se stidi", poručio je Selaković.

Istakao je da, kada bi Srbi u Hrvatskoj mogli da uživaju jednu petinu prava koja uživaju pripadnici hrvatske manjine u Srbiji, bili bismo presrećni.

Dodik: Odnosi se ne grade na zabranama

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da je neshvatljiva i neprihvatljiva reakcija Hrvatske na najavu dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Јasenovac.

On je istakao da je Vučić prvi predsednik Srbije koji je tokom mandata izrazio želju da položi venac u Јasenovcu i u toj nameri je sprečen. Dodik je za Srnu rekao da se regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi ne grade zabranama, već pruženom rukom, i stoga je odluka hrvatskih vlasti iznenađujuća i neshvatljiva. Srbi i Hrvati su imali tešku prošlost, a i jedni i drugi zaslužuju bolju budućnost.

"Ovakav postupak hrvatskih vlasti nije zalog takve budućnosti", ocenio je Dodik. 

Direktor spomen-područja Jasenovac: Iz medija smo čuli za posetu

"U spomen-području Jasenovac nismo bili obavešteni o tome da predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas planira posetu", rekao je Tanjugu direktor tog memorijalnog kompleksa Ivo Pejaković, navodeći da je rukovodstvo kompleksa tu informaciju dobilo iz medija.

Na pisanu molbu Tanjuga da prokomentariše odluku hrvatskih vlasti o zabrani posete predsednika Vučića i objašnjenja da strani zvaničničnici ne mogu da posete Spomen područje Jasenovac, Pejaković je rekao da je rukovodstvo iz medija saznalo da je predsednik Srbije planirao danas tu posetu.

"S obzirom na to da nismo upoznati s okolnostima planirane posete, u ovom trenutku ne možemo dati odgovor na vaše pitanje", odgovorio je Pejaković Tanjugu.

 

Komentari (1)

Zore

17.07.2022 10:38

Najveci skandal u toj modernoj istoriji, je srpska desnicarska i radikalska vlast, koja vec tri decenije unistava Srbiju a i narode u okruzenju.

Srbija