Politika

Centar "Simon Vizental" u pismu Zagrebu: Poništiti odluku o zabrani posete Vučića logoru u Jasenovcu

Komentari

Autor: Tanjug

17/07/2022

-

20:46

Centar "Simon Vizental" u pismu Zagrebu: Poništiti odluku o zabrani posete Vučića logoru u Jasenovcu
Centar "Simon Vizental" u pismu Zagrebu: Poništiti odluku o zabrani posete Vučića logoru u Jasenovcu - Copyright AP/ Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Centar "Simon Vizental" pozvao je danas hrvatsku vladu da poništi odluku, kojom je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zabranjeno da poseti koncentracioni logor Jasenovac.

U pismu, koje je direktor za istočnoevropske poslove centra "Simon Vizental", istoričar Holokausta Efraim Zurof uputio hrvatskoj ambasadorki u Izraelu Veseli Mrđen Korać, ukazuje se na potencijalne negativne posledice takve odluke i upozorava da tako "surova i neshvatljiva mera" može samo da pogorša tenzije između Beograda i Zagreba", navodi se u saopštenju ovog centra.

Zurof je u pismu naveo da pretpostavlja da je hrvatska vlada potpuno svesna činjenice da su najveći broj žrtava u Jasenovcu činili Srbi.

"Zabraniti predsedniku Srbije da oda poštu žrtvama je surova, neshvatljiva mera koja samo može da pogorša tenzije između Srbije i Hrvatske", navodi se u pismu Zurofa.

Zurof je zatražio od hrvatske ambasadorke u Izraelu da preda pismo odgovrnim vlastima u Zagrebu i pozove ih da nađu način da isprave, kako je ocenio, "njihovu nemudru i nesrećnu odluku".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija