Evropa

Nove poruke iz Hrvatske: "Poseta Vučića Jasenovcu neće biti pre jeseni", Selaković: Nemamo zvanične informacije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Jutarnji

18/07/2022

-

11:27

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Nakon oštrih reakcije iz Srbije na to što Hrvatska nije odobrila posetu Aleksandra Vučića Jasenovcu, izvor blizak hrvatskoj vladi je u razgovoru za Jutarnji list rekao da će biti dozvoljena poseta, "ali da je to događaj koji treba dogovoriti diplomatskim kanalima i vrlo temeljno".

Sagovornik Jutarnjeg je rekao da je Vučić samo javio Miloradu Pupovcu da želi iz Gradine da ode u Pakrac i Jasenovac, i da se to "ne radi na takav način". 

"Nemamo ništa protiv njegovog dolaska, ali, ponavljam, potrebno je dogovoriti kako će to izgledati, međutim, to se sigurno neće dogoditi pre jeseni", potvrdio je taj izvor. 

Istovremeno, sagovornik je demantovao informacije po kojima je srpska diplomatija još u martu, a i kasnije, pokušala da dogovori Vučićev odlazak u Jasenovac i tvrdi da pre Vučićevog javljanja Pupovcu nije bilo ničega.

Komentarišući prisanje Jutarnjeg, ministar spoljnih poslova Srbije NIkola Selaković je rekao da on nema nikakve zvanične informacije o tome. "To možda tvrdi određeno glasilo, a ja nisam dobio nikakvu notu od hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova", rekao je Selaković.

Na pitanje očekuje li tu posetu do 17. septembra, podseća da je taj datum naveden u noti koju je srpsko ministarstvo uputilo Hrvatskoj, a da li će do nje i doći, kaže, ne zavisi od Srbije..

Selaković je za RTS rekao i da kod predsednika Vučića postoji želja da ode u Jasenovac, i ne da bi pravio "haos", kako kaže, "neku manipulišu".

"Dozvolite čoveku da ode na mesto gde mu je ubijen očev otac, i njegova braća. I to je sve, ništa više. Ako neko nije u stanju to da obezbedi, neka se drugi pitaju", rekao je Selaković.

On je rekao i da traju konsultacije u vladi o diplomatskom odgovoru Hrvatskoj na zabranu Vučiću da ode u Jasenovac, dodajući da ima više mehanizama, o kojima će se razgovarati.

Protesna nota Srbije

Podsećamo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić planirao je da privatno poseti Jasenovac i Pakrac, ali hrvatske vlasti nisu mu dozvolile ulazak u zemlju. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je protestnu notu Hrvatskoj zbog odluke te zemlje, rekao je juče ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

"Ali je otpravnica poslova u Ambasade Hrvatske odbila da primi notu Srbije", rekao je Selaković i pročitao notu srpskog ministarstva.

"Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije je šokirano protivpravnom i antievropskom i anticivilizacijskom odlukom Ministarstva za spoljne i evropske poslove Republike Hrvatske kojom se na osnovu arbitrarno iskazane volje hrvatskih vlasti i grubo kršenje principa slobode kretanja zabranjuje dolazak predsedniku Srbije u Jasenovac, na mesto stradanja više stotina hiljada nevinih žrtava srpske, jevrejske, romske i drugih nacionalnosti", rekao je Selaković.

Ministar je dodao da je namera predsednika Vučića bila samo da položi cveće i upali sveću.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je obavestilo da je predsednik Vučić zainteresovan da učini službenu posetu Jasenovcu u bilo kom terminu do 17. septembra 2022. godine.

"U dubokom uverenju da Hrvatska, kao i Srbija, najsnažnije osuđuje i gnuša se najodvratnijih zločina koje je nad srpskim narodom izvršila nacistička NDH tokom čitavog perioda svog postojanja, a čiju je kulminaciju predstavljao sistem koncentracionih logora Jasenovac, MSP očekuje omogućavanje neometane posete predsednika Srbije ovom svetom mestu i u tom smislu, od hrvatske strane očekuje da za tu priliku pruži odgovarajući tretman koji se odnosi na najviše strane zvaničnike, uključujući i sve potrebne bezbednosne aspekte", navodi se u noti.

Selaković je pročitao i notu hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova koja je Ambasadi Srbije u Zagrebu dostavljena 15. jula, a u kojoj se navodi da prilikom planiranja svakih poseta stranih funkcionera, vreme, priroda i program posete treba da budu predmet službene komunikacije i dogovora obe strane.

"Činjenica da hrvatska strana nije službenim putem informisanja o nameri moguće posete Republici Hrvatskoj je neprihvatljiva. Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova takođe ukazuje da poseta visokog predstavnika strane države Spomen-području Jasenovac ne može biti privatnog karaktera. U trenutku kada se stvore uslovi za takvu posetu, o kojem ovom prilikom nisu službeno informisane vlasti Republike Hrvatske, on će biti dogovoren uobičajenim diplomatskim kanalima", navedeno je u noti.

Juče se oglasio i ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman koji je naveo da je Hrvatska nezvaničnim informacijama saznala da Vučić planira posetu Hrvatskoj, Donjoj Gradini i spomen području Jasenovca.

"Činjenica da hrvatska strana nije službenim putem informirana o nameri moguće posete Republici Hrvatskoj jeste za nas neprihvatljiva. I naravno da je mi doživljavamo nedobronamerno imajući u vidu da smo shvatili da takav dolazak nije iskren, da nije odavanje pijeteta žrtvama nego da je više motivisan činjenicom zadovoljenja unutarpolitičkih potreba u Srbiji, a pre formiranja srpske vlade. Hrvatska vlada iskreno se zalaže za normalizaciju odnosa Hrvatske i Srbije što smo uvek isticali, na koncu to je evropska praksa i niko više kao Vlada i premijer Plenković nije pokazao uključivost, toleranciju, pružio je ruku u iskrenom dijalogu. Srbija je ta koja se još uvek nije suočila s prošlošću", dodao je Grlić Radman.

Tanjug/ AP Photo/Olivier Matthys, Pool

 

Hrvatski ministar je kazao da poseta predsednika Srbije zahteva visok angažman službi bezbednosti.

Najavljene protivmere

Kako je istakao ministar Nikola Selaković, Vlada Srbije će doneti odluku o protivmerama zbog takve odluke Zagreba, a koje će se zasnivati na opšte prihvaćenim pravilima međunarodnog prava.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je to što su zabranili predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da poseti privatno Jasenovac, najveći skandal u modernoj istoriji.

"Ova vest je za mene nešto što me zapanjuje. Još sam u šoku. Ovo je najveći skandal koji se dogodio u modernoj istoriji odnosa Srbije i Hrvatske. Da privatnu posetu Jasenovcu, mestu stradanja Srba pre svega, jedini logor i za decu gde je najmanje 20 hiljada dece pobijeno i da tom mestu stradanja zabranite posetu predsednika Republike Srbije koji je želeo da ode i položi cveće, da za to kažete da je "pravljenje haosa", da to uradi država članica EU, to je za mene ne prvorazredni skandal, nego... To je kao da predsedniku Izraela zabranite posetu Aušvicu", rekla je Brnabićeva.

Centar "Simon Vizental" u pismu Zagrebu: Poništiti odluku o zabrani posete Vučića logoru u Jasenovcu 

Reagovao je i centar "Simon Vizental" koji je pozvao hrvatsku vladu da poništi odluku, kojom je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zabranjeno da poseti koncentracioni logor Jasenovac.

U pismu, koje je direktor za istočnoevropske poslove centra "Simon Vizental", istoričar Holokausta Efraim Zurof uputio hrvatskoj ambasadorki u Izraelu Veseli Mrđen Korać, ukazuje se na potencijalne negativne posledice takve odluke i upozorava da tako "surova i neshvatljiva mera" može samo da pogorša tenzije između Beograda i Zagreba", navodi se u saopštenju ovog centra.

Zurof je u pismu naveo da pretpostavlja da je hrvatska vlada potpuno svesna činjenice da su najveći broj žrtava u Jasenovcu činili Srbi.

AP/ Darko Vojinović

 

"Zabraniti predsedniku Srbije da oda poštu žrtvama je surova, neshvatljiva mera koja samo može da pogorša tenzije između Srbije i Hrvatske", navodi se u pismu Zurofa.

Zurof je zatražio od hrvatske ambasadorke u Izraelu da preda pismo odgovrnim vlastima u Zagrebu i pozove ih da nađu način da isprave, kako je ocenio, "njihovu nemudru i nesrećnu odluku".

Pupovac: Nije smelo da dođe do zabrane

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac istakao je na konferenciji za novinare u Zagrebu da nije smelo da dođe do zabrane predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da poseti Jasenovac.

"Nije se smelo dogoditi da se traže alternativni načini kako da se ta poseta obezbedi i prođe u redu. Postojala je u dva navrata komunikacija kad bi to trebalo da se dogodi, pa je odloženo. Ovog puta nije bilo komunikacije, moj pokušaj za tu komunikaciju je propao. I to je ozbiljan problem", naglasio je Pupovac.

Pupovac je pozvao sve da spreče dalju eskalaciju i da "udahnu duboko pre nego što krenu u bilo koji verbalni ili politički korak koji može teško da naruši ionako narušene odnose". "Pozivam sve i da se u što kraćem mogućem roku posvete komunikaciji i da slušaju one koji su dobre vere i volje", poručio je Pupovac.

Komentari (0)

Evropa