Politika

Vučić: Tri puta smo slali zahtev Hrvatskoj za posetu Jasenovcu u poslednjih godinu dana i svaki put je odbijen

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/07/2022

-

18:44

Vučić: Tri puta smo slali zahtev Hrvatskoj za posetu Jasenovcu u poslednjih godinu dana i svaki put je odbijen
Vučić: Tri puta smo slali zahtev Hrvatskoj za posetu Jasenovcu u poslednjih godinu dana i svaki put je odbijen - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je na  konferenciji za medije izneo detalje povodom odluke Zagreba da mu ne dozvoli privatnu posetu Jasenovcu. Kako je naveo, tri puta je poslat zahtev da poseti Jasenovac i svaki put je odbijen iz besmislenog razloga.

"Prvi put se informacija o zabrani mog odlaska u Jasenovac, slučajno ili ne, ne pojavljuje u srpskim medijima... Informaciju o mom neodlasku u Jasenovac objavljuje Jutarnji list u 7 i 20 ujutru. Zašto se to dešava? Zato što su mislili da ćemo mi da izađemo u javnost, ali smo mi mislili da u tišini predamo notu predstavnicima Hrvatske. Zato su krenuli u napad sa sumanutim argumentima. Zamislite, Vučić je hteo da dođe na našu teritoriju da položi cveće i zapali sveću. Zamislite taj haos koji su oni očekivali. Možda bi haos bilo što bi moja traka bila crveno-plavo -bele boje. Onda ste mogli da vidite kada isti naslov ide po svim medijima", rekao je Vučić.

Kako je dodao, u više navrata je iz Zagreba stigla poruka da se pomeri poseta, i molba je, naveo je predsednik, uslišena. 

"Naime 2. septrembra 2021. prvi put kontaktiramo kabinet Plenkovića, sa molbom da posetimo Jasenovac. Nama 4. septembra stiže molba da odložimo posetu i mi smo to uradili. Nismo nikog obavestili. Nama je Hrvatska važna inače. Hteli smo da spustimo. Ja sam 2022. godine u martu ponovio molbu da posetim Jasenovac. Dobio sam poruku da i sada ne treba da putujem tamo. Ja sam 4. marta odlučio da ispoštujem to. Nismo ponovo izašli u javnost. Onda, treći put. Pupovca sam obavestio da ako smatra da je potrebno da obavesti Plekovića da planiram da posetim Jasenovac, to i uradi. On je verovatno to i uradio. Ja nisam nikada povezivao Jasenovac i Oluju, ali oni jesu", naveo je predsednik Vučić.

Kako je dodao, o nameri da poseti Jasenovac je obavestio predsednika SDSS Milorada Pupovca. 

"Rekao sam da bi jedna kamera pošla sa nama. Obavestili bismo javnost da smo tamo bili. Sramota je da ni jedan srpski predsednik bio u Jasenovcu. Niko kao srpski predsednik u svom mandatu tamo nije bio. Ja jesam bio, ali ne kao predsednik Srbije. Zato sam hteo da odem i da poručim da nećemo da zaboravimo žrtve koje su tamo stradale i ništa više od toga", rekao je Vučić.

 
Dodao je da je u četvrtak 14. jula dobio iskrenu molbu premijera Hrvatska Andreja Plenkovića da ne ide u Jasenovac. 

"Kažu da su zbunjeni i da su za posetu čuli neslužbeno. Moja savetnica za spoljne poslove rekla je da plan nije bio medijski pokrivan i da ne bi provocirao Hrtvatsku državu. Ona me je obavestila i ja sam rekao da mi ne pada na pamet da slušam besmilice i da samo želim da položim cvet. I onda se sve ovo desilo. Moj greh se sveo na to da sam hteo da odem u zemlju EU i da položim cvet. Čini mi se da je nelogično da zabranite da se tako nešto dogodi. Argument da sam to radio uoči obeležavanja Oluje, nije istina. Ja na more u Hrvatsku takođe nisam išao, niti želim to", naveo je predsednik Srbije.

Rekao je da, kada god planira negde da ide, i privatno, iako nema obavezu, na primer kada god je išao na teritoriju BiH, gde je u 65 odsto slučajeva bio u RS, uvek je obavestio sve o njegovom dolasku.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

 

„Okrenuo bih uvek Bakira i Komšića. Nemam obavezu da to radim, ali to sam uvek radio“; podvukao je on.

„Tako je, dodaje, bilo i sada - pokušali smo sve dogovorom, ali nikada nije bilo vreme za odlazak u Jasenovac. I nikada neće doći vreme“, konstatovao je on.

Na pitanje novinara zašto za posetu Jasenovcu nije poštovao hrvatski protokol i išao, kako je to predviđeno, preko Ministarstva spoljnih poslova te zemlje, on je odgovorio da se uvek takve stvari prvo dogovore na višem nivou i da onda nije ni potrebna procedura, pošto postoji poverenje, kao i da je veliki broj hrvatskih zvaničnika bez procedure i ikakvih problema posetio Srbiju.

"Koji god dan, u naredna dve meseca, pošto sam im napisao do 17. septembra, da mi odrede za posetu, ja ću otići, neću imati ništa preče tog dana nego da odem u Jasenovac. Za mene polaganje cveća i odavanje počasti srpskim mučenicima je od najvišeg značaja. Nema te posete na svetu koja može da mi bude u Beogradu ili bilo gde drugo važnija od posete Jasenovcu, kad god mi blagoizvole odobriti, ali se plašim da od ta posla nema ništa. Da su hteli, mogli su i do sada da odobre stotinu puta", poručio je Vučić.

"O čemu bih razgovarao s hrvatskim zvaničnicima?"

Vučić je rekao da se, nakon što mu nije dozvoljena poseta Jasenovcu, nije čuo ni sa kim od hrvatskih zvaničnika, a ne zna, kaže, ni o čemu bi sa njima razgovarao.

“Ni sa kim nisam kontaktirao od predstavnika hrvatskih vlasti, osim sa Miloradom Pupovcem, a ne znam ni o čemu da razgovaram”, rekao je Vučić na pitanje da li se, posle zabrane posete, možda čuo sa predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem.

Dodao je da on ima veliko poštovanje prema svima njima, ali da ne zna šta bi dalje rekao posle svega, kada neko nešto uradi na ovakav način, i kaže da je on hteo da dovede nekoga u haos, provokacije…

“Neću da se dodvoravam nikome dok sam živ. Mene zanima moja zemlja, moj narod”, poručio je Vučić.

Dodao je da sa naše strane želimo partnerski odnos, ali to nije pitanje pomirenja, već poštovanja žrtava, jer ćemo uvek drugačije gledati i na NDH i na ''90-e godine.

Oni će, kaže, akciju “Oluja” da slave, a mi ćemo tog dana da tugujemo, svako iz svojih razloga - oni što su se, kako kažu, oslobodili Srba, a mi što nam je 250.000 Srba proterano sa ognjišta.

"Radićemo na tome da u glavama srpske dece Jasenovac ne bude zabranjeno mesto"

On je najavio "velike sistemske i sistematske promene u našem obrazovanju", kako bi sačuvali sećanje na srpske žrtve.

„Sada smo shvatili da je za nas Jasenovac zabranjeno mesto i zato ćemo raditi da u glavama srpske dece to ne bude zabranjeno mesto. Da biste išli u budućnost morate da znate šta se dogodilo u prošlosti“, rekao je Vučić na konferenciji za štampu.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 


Kazao je da će biti sprovedene velike sistematske i sistemske promene u obrazovnom sistemu Srbije, da će se uložiti novac u virtuelne projekcije, predstave, filmove, knjige i obnovu važnih knjiga, koje će biti prevođene na druge jezike sveta da bi ljudi mogli da znaju šta se dogodilo.

„Kao što nemamo pravo da nipodaštavamo i ne govorimo sa najvišim pijetetom o žrtvama drugih naroda, poput Bošnjaka, ne smemo da dozvolimo da naše žrtve bacaju pod noge“, poručio je on.

Vučić je preneo da kada ga pitaju hrvatski novinari kada će se završiti posao o nestalim osobama, i kada on njima kaže da će srpske vlasti dati sve od sebe jer to porodice zaslužuju da znaju, oni su šokirani, jer nemaju saznanja da je više nestalih Srba nego Hrvata.

„Tada shvatim da oni ne znaju da ima više nestalih Srba. Njima nikada nije niko rekao i da Mile Budak zločinac. I zato u današnjoj Hrvatskoj imaju desetine ulica Mile Budaka, ministra prosvete nekadašnje NDH“, ukazao je Vučić.

On je rekao da je njemu savest potpuno čista, te da zna zašto je kriv mnogima u Srbiji - zato što je, kaže, Beograd i dalje kosmopolitski grad, ali i što više nije antisrpski grad, i što se ne stidi činjenice da je srpski grad.

“Zato vam je smetao spomenik Stefanu Nemanji, Obala jasenovačkih žrtava… 77 godina se nismo setili Jasenovca, sve nase beogradske vlasti, jer su uvek njima upravljali iz Zagreba, upravljala je ta ideologija - da se nekomene zamerimo”, primetio je Vučić.

Dodao je da je bila sramota da nemamo Obalu jasenovačkih žrtava.

“Izvinjavam se što sam to promenio i nastaviću u ovih pet godina da i dalje budete ljuti na mene, a da Beorgad ostane kosmopolitski i srpski grad”, rekao je Vučić.

Komentari (0)

Srbija