Društvo

Direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof posetio Muzej žrtava genocida

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/09/2022

-

14:06

Direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof posetio Muzej žrtava genocida
Direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof posetio Muzej žrtava genocida - Copyright Muzej žrtava genocida

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Centra "Simon Vizental" u Jerusalimu, Efraim Zurof, jedan od najistaknutijih svetskih stručnjaka za oblast izučavanja Holokausta, posetio je danas Muzej žrtava genocida radi obavljanja redovnih konsultacija u vezi sa najaktuelnijim temama i pitanjima.

Zurof je razgovorao sa direktorom Muzeja žrtava genocida, Dejanom Ristićem, Njagovim preosveštenstvom episkopom pakračko-slavonskim Jovanom, rukovodiocem Grupe za naučno-istraživački rad muzejskim savetnikom dr Draganom Cvetkovićem i pomoćnikom direktora Muzeja žrtava genocida, Stankom Debeljakovićem. Zurof je u poseti Muzeju bio u pratnji počasnog konzula Repubike Srbije u Izraelu Aleksandra Nikolića.

Tokom sastanka razmotrene su mogućnosti za dodatno intenziviranje saradnje Muzeja žrtava genocida sa dr Efraimom Zurofom i Centrom "Simon Vizental" čiji je Zurof direktor, a na planu očuvanju kulture sećanja i istorijske istine o stradanju Srba, Jevreja i Roma tokom genocida nad Srbima, Holokausta i Samudaripena na teritoriji čitave NDH, saopštio je Muzej žrtava genocida. 

"Posebna pažnja tokom razgovora posvećena je fenomenu distorzije istorijske istine o strahotnim stradanjima tokom Drugog svetskog rata, u genocidu koji je počinjen nad Srbima, Jevrejima i Romima na prostoru NDH i ostatku okupirane teritorije Jugoslavije, ali sa osvrtom na širi evropski kontekst ovog fenomena", navodi se u saopštenju Muzeja.

Dogovorena je koordinacija između dve institucije sa ciljem dalje razrade već postojećih mehanizama kako bi se sprečila dalja distorzija i falsifikovanje istorijskih istina o Holokaustu, genocidu nad Srbima i Samudaripenu, uz oslanjanje na istorijske izvore.

Efraim Zurof prihvatio mesto člana međunarodne redakcije "Godišnjaka za izučavanje genocida“ – naučnog časopisa čiji je izdavač Muzeja žrtava genocida. Osim Zurofa, članovi međunarodne redakcije naučnog časopisa su vodeći stručnjaci iz Srbije, Hrvatske, Izraela, Grčke, SAD, Severne Makedonije i drugih država.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija