Društvo

Narandžasti meteoalarm u većem delu Srbije: Nastavlja se nestabilno vreme, uz smenu kiše i sunca

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/07/2023

-

08:11

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Druga polovina godine je u toku, a vreme se još uvek nije stabilizovalo. Sunčane sate prekidaju česti naleti kiše i pljuskova ali i grmljavine i gromovi. Tako će biti i danas. Toplo, nestabilno, uz sunčane i kišovite sate, i sa temperaturom od 26 do 30 stepeni u hladu.

Veći deo zemlje i danas je pod narandžastim meteoalarmom. Izdato je upozorenje na obilne kiše, koje za vrlo kratko vreme mogu doneti i preko 20 litara po metru kvadratnom.

Kiša i pljuskovi biće rezervisani za period od podneva pa nadalje.

U nastavku nedelje očekuje nas postepena stabilizacija. Kiša i pljuskovi pratiće nas do petka, zatim nas za vikend očekuje više sunca i postepeno toplije vreme. 

To će ujedno biti samo uvod u novi toplotni talas prvi tokom jula a po svemu sudeći i poslednji tokom ovog meseca.

U vazduhu, u prizemlju i na visini cirkuliše velika količina vlage koja je glavni okidač za nastanak grmljavinskih oblaka kumulunimbusa, što su oblaci vertikalnog razvoja, a njihova baza nalazi se na oko 300 metara od zemlje, a u vertikalnoom pravcu mogu ići i do 15 kilometara, kaže meteorolog i urednica vremenske prognoze Euronews Srbije Milena Lazarević.

"Nastaju uglavnom leti kada se hladan vazduh dodirne sa zagrejanim tlom i kada nema vetra. Iz ovih oblaka padaju jaki pljuskovi, grad a česti i grmi. Takođe, predstavljaju posebnu opasnost pri letenju avionom, pa je preporuka za letenje da se ovi oblaci zaobilaze ili da se leti na rastojanju od bar 10 kilometara. Osim toga, predstavljaju osnov za nastanak tornada. Kreću se vrlo brzo, baš kao što i nastaju i svakako spadaju u najfascinatnije oblake koje možete videti na nebu", dodaje Lazarević.

Komentari (0)

Srbija