Društvo

Preminuo scenarista i reditelj Srđan Koljević

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/07/2023

-

12:43

Preminuo scenarista i reditelj Srđan Koljević
Preminuo scenarista i reditelj Srđan Koljević - Copyright Prinskrin/Youtube/Helsinki Film Festival

veličina teksta

Aa Aa

Scenarista i reditelj Srđan Koljević (1966-2023) preminuo je noćas nakon duge i teške bolesti. Smrt Koljevića potvrdila je Jugoslovenska kinoteka na svojoj Fejsbuk stranici.

Srđan Koljević je bio jedan od najnagrađivanijih scenarista u Srbiji i regionu i višestruki dobitnik priznanja za stvaralaštvo u oblasti filmskog scenarija. 

Koljević je bio reditelj i scenarista filmova "Sivi kamion crvene boje" (2004) i "Žena sa slomljenim nosom" (2010).

Rođen u Sarajevu, Koljević je diplomirao dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde je predavao od 1999. godine. 

Koljević je bio scenarista filmova "Nataša" (2001), "Krugovi" (2013) i filma i serije "Branio sam Mladu Bosnu" (2015), kao i koscenarista  "Kaži zašto me ostavi" (1993), "Stršljen" (1998), "Nebeska udica" (2000), "Klopka" (2007) i drugih.

Njegovi rediteljski debi "Sivi kamion crvene boje" je osvojio brojne međunarodne i domaće nagrade, dok je "Klopka" bila prvi srpski film u užem izboru za nagradu Oskar, a scenario za rimejk je otkupljen u Holivudu.

"Žena sa slomljenim nosem" je osvojila nagrade Gran pri festivala u Cirihu i Festivala Evropskog filma u Lećeu, kao i Nagradu publike u Monpeljeu, dok je scenario "Krugova" u Kanu dobio nagradu "Atelier", za najbolji scenario projekta u pripremi.

Film "Branio sam Mladu Bosnu" je dobio nagradu za najbolji scenario na FEST-u 2015. godine.

Radio je i kao saradnik za međunarodne odnose ispred Jugoslovenske kinoteke. 

Komentari (0)

Srbija