Društvo

Počeo još jedan toplotni talas, očekuju nas temperature i do 38 stepeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/07/2023

-

07:20

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Počeo je još jedan toplotni talas, drugi po redu od početka godine. U danu pred nama gotovo da neće biti oblaka koji će pružiti hlad, a ni kiše. Temperatura postepeno raste i najtopliji deo dana biće između 14 i 15 sati, kada će temperatura biti između 31 i 34 stepena.

"Osim na visoku temperaturu, danas poseban akcenat stavljamo i na visoku vrednost UV zraka, između 7 i 9. Izbegavajte najtopliji deo dana i kada ste napolju obavezno potražite hlad i koristite adekvatnu zaštitu", kaže Milena Lazarević meteorolog i urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija .

U narednih deset dana, prognoza će biti bez promena. Očekuje se sunčano, vedro i toplo vreme, sa tropskim temperaturama - već u sredu i do 38 stepeni u hladu.

Pod toplotnim talasom se podrazumeva period od najmanje pet do sedam dana u kome se maksimalna temperatura ne spušta ispod 30 podeljka, a jutarnja ispod 20. Ovaj toplotni talas biće okarakterisan kao dugotrajan i vrlo intezivan iako se pre samo nekoliko dana nije tako činilo. Naime, počeće danas a završiće se negde oko 25. jula. 

"Očekujemo ekstremno visoke temperature, blizu 40 podeljka u hladu. Situaciju će dodatno otežati tropske noći, naročito u većim gradovima gde se temperatura neće spuštati ispod 20 pa i 25 podeljka. Takođe, neće biti ni kiše, a ni jakog vetra", ističe Lazarević.

Komentari (0)

Srbija