Društvo

Treći dan toplotnog talasa: I danas "tropske" temperature, bez oblaka i kiše

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/07/2023

-

07:30

Treći dan toplotnog talasa: I danas "tropske" temperature, bez oblaka i kiše
Beograd na vodi - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Pred nama je još jedan sunčan i vedar dan, bez osveženja u vidu kiše i pljuskova. Osim na visoku temperaturu, koja će biti od 32 do 35 stepeni u hladu, danas poseban akcenat stavljamo i na visoku vrednost UV zraka, gde će vrednosti biti 7 i 10.


U narednim satima, biće sunčano i vedro. Oblaci nam danas neće pružiti hlad - biće ih veoma malo, i uglavnom na većim visinama, tako da će u velikoj meri propuštati sunčeve zrake.

Kada je reč o vetru, on će nas, za razliku od kiše koje neće biti, malo rashladiti.  U narednim satima duvaće umeren do pojačan jugoistočni vetar sa povremeno jačim udarima u severoistočnom delu Srbije

U narednim danima i dalje će biti tropski toplo. Sutra se očekuje vrhunac ovog toplotnog talasa, kada će živa u terometru dostići i 38. podeljak, ali u hladu, u zaklonu na visini od dva metra. Na otvorenom će biti mnogo toplije.

"I noći pred nama biće teške za spavanje, temperatura će ostati iznad 20 stepeni. Blago osveženje u vidu kiše i pljuskova stiže u četvrtak, ali u pitanju su oni pravi letnji pljuskovi koji će trajati vrlo kratko i neće doneti obilne količine", kaže meteorolog i urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija, Milena Lazarević.

"Da smo u toplotnom talasu vidi se i na temperaturnoj mapi. Nalazimo se pod uticajem veoma tople vazdušne mase koja stiže iz Sahare. Osim vreline, iz pravca Sahare stiže nam i pesak, zato će danas vazduh biti zamućen a prozori i kola puni žutih čestica. Vrhunac saharskog peska tek se očekuje u danima pred nama, pa je preporuka da pričekate sa pranjem prozora i automobila", dodaje Lazarević.

Komentari (0)

Srbija